Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός θα «συνέλθει» έπειτα από πέντε χρόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του έχει απολέσει ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια του πολέμου και θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αναδιοργανωθεί, υποστηρίζει ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του NATO, οι Ρώσοι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, στοιχείων του πυροβολικού και στρατιωτών», δήλωσε ο κ. Ρέζνικοφ στην Ουκραΐνσκα Πράβντα.

«Οι τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσαν να ανακτήσουν το επίπεδο της ισχύος τους σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, πιθανόν όχι προτού περάσουν δέκα χρόνια», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως το ίδιο ισχύει για το απόθεμα πυραύλων του ρωσικού στρατού.

Πρόκειται για «πόλεμο πόρων», είπε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το NATO μπορεί να υπολογίσει αυτούς τους πόρους.

Ο κ. Ρέζνικοφ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού.

Και οι δύο χώρες εκτιμάται πως έχουν υποστεί βαριές απώλειες αφότου ξεκίνησε η εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου.

Διεθνή

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον δύο νεκροί και 12 τραυματίες από έκρηξη στην Καμπούλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

«Δεχθήκαμε κάποιους ασθενείς», δήλωσε ο Στέφανο Σότσα, στέλεχος ιταλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαχειρίζεται το νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ΜΚΟ στο Twitter, μεταξύ των τραυματιών είναι τουλάχιστον ένα παιδί.

Ο Σότσα επεσήμανε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη κοντά στην αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες.

Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ η αστυνομία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση.

Η Καμπούλ και άλλες αστικές περιοχές του Αφγανιστάν έχουν γίνει στόχος αρκετών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, την ευθύνη για κάποιες από τις οποίες έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Έκρηξη τον Ιανουάριο έξω από το υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, καθώς σημειώθηκε στο τέλος της εργάσιμης ημέρας την ώρα που αποχωρούσαν από το κτίριο οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει τονίσει ότι έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της την ασφάλεια των πολιτών. Για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιήσει πολλές επιδρομές εναντίον φερόμενων μελών του ΙΚ.

Περισσότερα

Διεθνή

Δίκη Γκουίνεθ Πάλτροου: «Δύο πέδιλα μπήκαν ανάμεσα στα δικά μου, ένιωθα ένα περίεργο μουγκρητό»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τη λάμψη του Χόλιγουντ στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η Γκουίνεθ Πάλτροου. O 76χρονος συνταξιούχος γιατρός Τέρι Σάντερσον έκανε αγωγή κατηγορώντας την ότι το 2016 στη Γιούτα, σε ένα από τα πολυτελέστερα χιονοδρομικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέβαινε, χωρίς να προσέχει, από μια πλαγιά στο χιονοδρομικό κέντρο, Deer Valley με συνέπεια να συγκρουστούν.

Σύμφωνα με την καταγγελία «τον έριξε κάτω με δύναμη και του προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη, διάσειση, τέσσερα σπασμένα πλευρά και άλλους σοβαρούς τραυματισμούς. Στην συνέχεια τον εγκατέλειψε στο χιόνι και συνέχισε την κατάβασή της στο βουνό».

Εκείνη αρνείται όσα έχουν συμβεί. «Έκανα σκι και δύο πέδιλα μπήκαν ανάμεσα στα δικά μου, χωρίζοντας τα πόδια μου, ένα σώμα με πίεζε και ακούγονταν ένα περίεργο μουγκρητό», περιέγραψε η Πάλτροου. «Ο εγκέφαλός μου προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβαινε. Σκέφτηκα “είναι φάρσα; Προσπαθεί κάποιος να κάνει κάτι διεστραμμένο; Αυτό είναι πραγματικά πολύ περίεργο”» είπε η ηθοποιός την περασμένη εβδομάδα μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Οι δικηγόροι της Πάλτροου είπαν ότι ο Σάντερσον θέλει να εκμεταλλευτεί τον πλούτο και τη διασημότητα της. «Τον λυπάμαι πραγματικά. Αισθάνομαι ότι είχε μια δύσκολη ζωή» είπε η Πάλτροου μέσα στη δικαστική αίθουσα, σύμφωνα με τον Guardian.

«Η υγεία του επιδεινώθηκε»

Η νομική ομάδα του Σάντερσον δήλωσε ότι η σύγκρουση κατέστρεψε τη ζωή του. «Μετά το ατύχημά η υγεία του επιδεινώθηκε απότομα. Και πολλές από τις δραστηριότητες που συνήθιζε να κάνει, σταμάτησε να τις κάνει», κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο μάρτυρας Dr. Wendell Gibby. «Τα κατάγματα στα πλευρά επιβεβαιώνουν σίγουρα ότι υπήρχε αρκετή δύναμη για να προκληθεί τραυματισμός στο κεφάλι» πρόσθεσε.

Όμως οι δικηγόροι της Πάλτροου υποστηρίζουν ότι για τη σύγκρουση έφταιγε ο Σάντερσον, καθώς βρισκόταν ψηλότερα στην πίστα -ο νόμος της Γιούτα δίνει προτεραιότητα στον χαμηλότερο σκιέρ – και ο ίδιος είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι ήταν καλά. Χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς του ως «απόλυτες μπούρδες».

Περισσότερα

Διεθνή

«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος»–«Βόμβα» από τον πρώην πρόεδρο του Εκλογικού Συμβουλίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο δίλημμα υπό συζήτηση για τη νομιμότητα των διαδικασιών στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου.

Μία δήλωση που θα συζητηθεί πραγματοποίησε ενόψει των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), Τουφάν Αλγκάν θέτοντας εν αμφιβόλω τη νομιμότητά της τρίτης προεδρικής θητείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις που έκανε στον Ορχάν Ουγουρλούογλου και στην εφημερίδα «Yeniçağ», ο Αλγκάν υποστήριξε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά.

«Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει υποστηρίξει κατά τον παρελθόν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Με βάση την εμπειρία μου κι εγώ πιστεύω το ίδιο, ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο αν η Εθνοσυνέλευση προκηρύξει πρόωρες εκλογές», προσέθεσε ο Αλγκάν που ήταν επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) από το 1996 έως το 2004.

Η πρ0ηγούμενη φορά που υπήρχε ανάλογο δίλημμα νομιμότητας με τον Ερντογάν

Μάλιστα ο Αλγκάν αναφέρθηκε και στο δίλημμα που είχε προκύψει πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου του 2002, για αν το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να είναι βουλευτής ή όχι.

Τότε το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν αν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής ή όχι. Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο διέθετε επτά μέλη οι ψήφοι ήταν τρεις υπέρ και τρεις κατά. Τότε ο Αλγκάν ψήφισε πως δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο Ερντογάν, ωστόσο ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση έθεσαν κάποια ένσταση για τους εκλογικούς καταλόγους και έτσι δεν συνέβη κάτι.

Ο Ουγουρλούογλου έχει κατά καιρούς λάβει και την άποψη, έξι πρώην υπουργών Δικαιοσύνης της Τουρκίας για το ζήτημα, του Σαντουλάχ Εκρίν, του Χασάν Ντενιζκουρντού, του καθηγητή, δρ. Χιμέτ Σαμί Τουρκ, του Σεϊφί Οκτάι, του Σακίρ Σεκέρ και του Ολτάν Σουνγκουρλού. Όπως επισημαίνει όλοι ισχυρίζονται το ίδιο, ότι δηλαδή ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος πρόεδρος.

Ωστόσο το Ανώτατο Εκλογικό Σύμβουλο όπως υποστηρίζει η αγγλική έκδοση της εφημερίδας Duvar, στις 24 Μαρτίου ομόφωνα αποδέχθηκε το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» και δημιουργώντας το ερώτημα κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι νόμιμο.

Τι κάνει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο

Οι αρμοδιότητες του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το τουρκικό Euronews αφορούν όλες τις διατάξεις που βεβαιώνουν ότι η διαχείριση και διεξαγωγή των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με έναν δίκαιο και διαφανή τρόπο.

Είναι ένα Συνταγματικό Συμβούλιο που εξετάζει όλα τα παράπονα και τις αντιρρήσεις περί νοθείας στις εκλογές και παίρνει την τελική απόφαση, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα στο κοινό γρήγορα και με ασφάλεια.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση για την υποψηφιότητα Ερντογάν

Ο Ερντογάν εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014. Αργότερα εκλέχθηκε ξανά τον Ιούνιο του 2018 υπό το νέο σύστημα προεδρίας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μέχρι δύο φορές.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν υπάρχει νομικό κόλλημα να είναι ο Ερντογάν ξανά υποψήφιος, καθώς το σύστημα είναι νέο και ο ρόλος του προέδρου είναι διαφορετικός μετά τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2017.

Σύμφωνα πάντως με το Άρθρο 101 του Τουρκικού Σύνταγμα βάζει όριο δύο θητειών στον πρόεδρο. Μία αλλαγή στο Σύνταγμα χρειάζεται τις ψήφους των δύο τρίτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (400 βουλευτές), τους οποίους δεν διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ερντογάν και Μπαχτσελί.

Επίσης ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος αν το Κοινοβούλιο αποφάσιζε να διεξάγει πρόωρες εκλογές, κάτι που θα χρειαζόταν τη θετική ψήφο των 360 από τους 600 βουλευτές.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε την εξουσία για να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές καθώς η κυβέρνηση έχει 334 βουλευτές και δεν θα μπορούσε να περάσει τον συγκεκριμένο νόμο από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα