Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Μαγειρική

Ρολό κιμά κοτόπουλου και σάλτσα γιαουρτιού-μουστάρδας      

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το ρολό:

700γρ. κιμά κοτόπουλου, από μπούτι και στήθος, ανάμικτα, χωρίς δέρμα

1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη

1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο

1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 αβγά

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

3 φέτες ζαμπόν βραστό, από μπούτι χοιρινό, πολύ ψιλοκομμένο

6-8 φέτες μορταδέλα, στρογγυλές, μεγάλες, χωρίς πιπέρι

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα:

3 φλιτζάνια ζωμό κότας

2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

4 κουτ. σούπας γιαούρτι, κατά προτίμηση κατσικίσιο

1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, τη φέτα, το κασέρι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα αβγά, την πάπρικα, το χοιρινό ζαμπόν, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας, τα οποία λαδώνετε τακτικά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους180ºC. Βάζετε στον πάγκο εργασίας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο στο φούρνο, με διαστάσεις 22 x 32εκ. και επάνω του βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλα, με ίδιες διαστάσεις, το οποίο αλείφετε με ελαιόλαδο. Στρώνετε τις φέτες μορταδέλας, να μισοσκεπάζει η μία την άλλη, να καλυφθεί η λαδόκολλα, χωρίς κενά. Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε ρολό και το βάζετε πάνω στις φέτες μορταδέλας, παράλληλα προς την μακρόστενη πλευρά της λαδόκολλας. Τυλίγετε τη λαδόκολλα σφικτά γύρω από το ρολό και τυλίγετε και το αλουμινόχαρτο γύρω από τη λαδόκολλα. Τοποθετείτε το ρολό σε μέτριο ταψί, το περιχύνετε με ½ λίτρο νερό και το βάζετε στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνετε για 50 λεπτά. Το βγάζετε και το αφήνετε σε πιατέλα, τυλιγμένο, Μαζεύετε τα υγρά από το ταψί, τα σουρώνετε, τα ρίχνετε σε μικρό σκεύος, προσθέτετε το ζωμό κότας και βράζετε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ώσπου το υγρό να μειωθεί. Προσθέτετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε. Σε μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με το κορν φλάουρ και ρίχνετε το μίγμα στο σκεύος. Αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες από το ρολό και, μόλις κρυώσει λίγο, το κόβετε σε φέτες. Τις μοιράζετε σε πιάτα, τις περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως.

Μαγειρική

Νηστίσιμος μπακλαβάς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 12 κομμάτια)

500γρ. χωριάτικο φύλλο

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα

2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα

1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο

100γρ. παπαρουνόσπορο

2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

1 φλιτζάνι μέλι

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη (450γρ.)

1 φλιτζάνι νερό

½ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζανιού πετιμέζι

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Tips

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης σε μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση. Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Αφήνετε να κρυώσει. Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο με σάλτσα blue cheese    

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1.200 γρ. ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στη μέση

Για τη μαρινάδα

4 κουτ. σούπας μηλόξιδο

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού

1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή

λίγο μαύρο πιπέρι

50 γρ. βούτυρο

Για τη σάλτσα blue cheese

75 γρ. τυρί blue cheese

100 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. μαγιονέζα

1 κουτ. γλυκού μουστάρδα

1 λεμόνι, τον χυμό

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια αλείφετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα σας. Το βάζετε σε ένα ταψί, το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα και ψήνετε το κοτόπουλο για 1-1½ ώρα. Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός από την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομογενές. Κόβετε τα λαχανικά σε φέτες και το σχοινόπρασο και τα ρίχνετε πάνω από τη σάλτσα. Σερβίρετε το κοτόπουλο αμέσως με την σάλτσα blue cheese στο πλάι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα λεμονιού

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά

  • 700 γρ. μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
  • 1/3 φλ. τσαγιού σάλτσα hoisin
  • 1/4 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου

Εκτέλεση

Βήμα 1
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε καλά τη σάλτσα hoisin με το μέλι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση.
Βήμα 2
Σε μια σακούλα φαγητού μεγέθους λίτρου ή σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τις γαρίδες και το μείγμα hoisin -μαρινάρετε για τουλάχιστον 30 λεπτά έως όλη τη νύχτα, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Βήμα 4
Τοποθετήστε τις γαρίδες στο ταψί και ψήστε τις μέχρι να γίνουν ροζ, περίπου 6-8 λεπτά.
Βήμα 5
Σερβίρετε αμέσως, γαρνιρισμένες με κόλιανδρο, αν θέλετε.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα