Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Από το «γλυκό του βασιλιά» στη «βασιλόπιτα» και στην «αγιοβασιλόπιτα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε όποιου το κομμάτι βρισκόταν το νόμισμα, θα ήταν ο τυχερός της χρονιάς, όποιος έπαιρνε το άχυρο θα γινόταν καλός γεωργός, όποιος έπαιρνε το φύλλο πουρναριού καλός τσοπάνος κ.λπ.

    Του Δρος Μ. Βαρβούνη     

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Σε πολλές ελληνικές περιοχές την Πρωτοχρονιά οι νοικοκυρές έφτιαχναν την βασιλόπιτα ή «αετόπιτα», μέσα στην οποία έβαζαν ένα κέρμα.
Αφού ο αφέντης του σπιτιού έκοβε από ένα κομμάτι για τον Χριστό, την Παναγία και τον άγιο Βασίλειο, τα μέλη της οικογένειας έπαιρναν το δικό τους κομμάτι και αναζητούσαν σε αυτό το κέρμα, καθώς όποιος το έβρισκε θεωρούνταν ο τυχερός της χρονιάς. Ωστόσο η συγκριτική μελέτη των σχετικών πληροφοριών δείχνει ότι το κέρμα υπήρξε μεταγενέστερη προσθήκη, δεδομένου μάλιστα ότι στις προβιομηχανικές κοινωνίες η οικονομία ήταν κατά βάση ανταλλακτική, και τα κέρματα σπάνιζαν. Υπήρξε λοιπόν επίδραση από την δυτική παράδοση, που σταδιακά, δια των αστικών κέντρων, ενσωματώθηκε στην ελληνική παράδοση της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην ελληνική παράδοση, η βασιλόπιτα αρχικά ήταν κατά κανόνα αλμυρή τελετουργική πίτα, που κόβονταν τελετουργικά και με μαντικές προθέσεις στο εορταστικό τελετουργικό και οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι η διαβατήρια εορτολογική στιγμή προσφερόταν για την εξαγωγή μαντευμάτων. Μάλιστα, ακόμη και όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα να φτιάξουν βασιλόπιτα, έφτιαχναν την «μπουκουβάλα», ρίχνοντας σε καμένο βούτυρο ή λάδι, τριμμένο ψωμί, ενώ έβαζαν μέσα κι ένα κομμάτι από βλαστό κλήματος, ένα κλαράκι ελιάς, ένα άλλο από πουρνάρι, ένα από συκαμιά, ένα άχυρο και ένα κλαδάκι κρανιάς. Αναλόγως του ποιού από αυτά έβρισκε κάθε μέλος της οικογένειας στο κομμάτι που του αναλογούσε, εξαγόταν μαντεύματα για το μέλλον και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους.

Κατά τα συνηθιζόμενα σε διάφορες ελληνικές περιοχές, μέσα στη βασιλόπιτα έβαζαν ένα νόμισμα, ένα κομματάκι άχυρο για τα μουλάρια, ένα φύλλο από πουρνάρι για τα γίδια, καλαμπόκια για τις αγελάδες, τριφύλλι για τα πρόβατα, ρίγανη για τα μελίσσια. Αλλού πριν βάλουν το ταψί στο φούρνο, οι νοικοκυρές, μετά το νόμισμα, έβαζαν και διάφορα άλλα γεωργικά και ποιμενικά σύμβολα, όπως π.χ. λίγους κόκκους σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι, λίγο μαλλί από τα πρόβατα ή τα γίδια, λίγο τρίχωμα από τα βόδια ή τα άλογα. Αυτά τα διάφορα είδη τα τοποθετούσαν σε ανάλογη απόσταση το ένα από το άλλο, ώστε να καλύψουν όλο τον κύκλο της κουλούρας και πολλές οικογένειες τα τύλιγαν σε μικρά χαρτάκια, ενώ άλλες τα έβαζαν ατύλιχτα και έψηναν την πίτα σε γάστρα.

Στη βασιλόπιτα οι νοικοκυρές πριν την ψήσουν, έκαναν στο πάνω μέρος διάφορα σχέδια, την «κεντούσαν» με το πιρούνι: μαίανδροι, πουλιά, διάφορα ζώα, φυτά, αλλά και παραστάσεις από τις πλέον επιδέξιες, όπως η Γέννηση του Χριστού, μαζί με ποικίλα διακοσμητικά μοτίβα και θέματα, κατά κανόνα άνθινα. Όλα αυτά ενίσχυαν, κατά την λαϊκή αντίληψη την γονιμική αξία της βασιλόπιτας, καθιστώντας την πραγματικό τελετουργικό άρτο.

Σε όποιου το κομμάτι βρισκόταν το νόμισμα, θα ήταν ο τυχερός της χρονιάς, όποιος έπαιρνε το άχυρο θα γινόταν καλός γεωργός, όποιος έπαιρνε το φύλλο πουρναριού καλός τσοπάνος κ.λπ. Και βέβαια, την ευετηρική και φυλακτήρια δύναμη του γονιμικού ψωμιού, ενίσχυε το «φλουρί» της βασιλόπιτας, ιδίως αν ήταν βυζαντινό χρυσό νόμισμα, «κωνσταντινάτο», το οποίο όλη τη χρονιά φυλούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού, και για το οποίο πίστευαν ότι φέρνει την ευτυχία σε όποιον το έχει επάνω του ή και σε εκείνους που έχουν σχέση μαζί του.

Ο αρχηγός της οικογένειας, κατά κανόνα ο παππούς ή ο πατέρας, γύριζε την πίτα πάνω στο τραπέζι, ώστε το τυχερό του καθενός να έρθει μπροστά του. Κατόπιν αφού έκανε το σταυρό του με κατάνυξη, έπαιρνε το μαχαίρι και έκανε πάνω της το σημείο του σταυρού, χωρίς να την κόψει. Μετά άρχιζε να την κόβει σε κομμάτια, βγάζοντας το πρώτο κομμάτι για το Θεό, το δεύτερο για το Χριστό, το τρίτο για την Παναγία και το τέταρτο για το σπίτι. Μετά έπαιρνε ο καθένας από την οικογένεια το κομμάτι του, κατά σειρά ηλικίας.

Όταν έπαιρνε το κομμάτι του, κάθε παιδί φιλούσε το χέρι του πατέρα. Κατά την λαϊκή παράδοση της ερμηνείας των μαντευμάτων που με τη μορφή όσων είχαν τοποθετήσει έβρισκαν μέσα στα κομμάτια τους, το κέρμα έφερνε λεφτά, το κλήμα κρασιά, το τριφύλλι πρόβατα κ.ο.κ. Επίσης αλλού πίστευαν ότι ανάλογα με το είδος του φυτού που έβρισκε το κάθε μέλος της οικογένειας θα έπρεπε να μεριμνά ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια κατά την διάρκεια της νέας χρονιάς.

Η σχετική λαογραφική έρευνα συμφωνεί στο ότι το έθιμο παρασκευής της βασιλόπιτας, ενός ειδικού τελετουργικού εορταστικού άρτου, είναι πολύ παλιό, προέρχεται από το ανάλογο τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων», και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων», τα οποία εορτάζονταν τέλος Δεκεμβρίου προς αρχές Ιανουαρίου. Κατά την διάρκεια των Σατουρναλίων μοίραζαν στους σκλάβους γλυκό με ένα κουκί μέσα. Όποιος το έβρισκε γινόταν για μια ημέρα βασιλιάς και όλες του οι επιθυμίες πραγματοποιούνταν, μόνο για τη μέρα αυτή. Εξ ου και το γλυκό ονομαζόταν «γλυκό του βασιλιά».

Η παράδοση της παρασκευής και τελετουργικής χρήσης και κατανάλωσης αυτού του τελετουργικού πλακούντα παραλήφθηκε από τους χριστιανούς της Δύσης, επιβίωσε κατά την μετάβαση από τον αρχαίο κόσμο προς τον χριστιανικό, ως «προχριστιανικό επιβίωμα», και επέζησε από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Μεσαίωνα και τη Γαλλική Επανάσταση, οπότε και κινδύνευσε να εξαφανιστεί. Σύμφωνα με μια τελετουργική παραλλαγή, αντί νομίσματος έβαζαν στην πίτα ένα φασόλι, ώστε αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν «φασουλοβασιλιά». Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ανάδειξη του «βασιλιά της βραδιάς» δεν ανήκε στην ανατολική αλλά στην δυτική εθιμοταξία. Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και εν γένει την Δυτική Ευρώπη υπάρχουν ανάλογα έθιμα, τα οποία μάλιστα ενίοτε δεν συνδέονται καν με την Πρωτοχρονιά και τις εορτές του Δωδεκαημέρου.

Έτσι, η πρωτοχρονιάτικη τελετουργική πίτα ονομάστηκε βασιλόπιτα, αρχικά επειδή συνέχιζε την προχριστιανική παράδοση του «γλυκού του βασιλιά», και στη συνέχεια λόγω γλωσσικής συνάφειας και με παρετυμολογική διάθεση συνδέθηκε με τον εορταζόμενο από την Εκκλησία κατά την Πρωτοχρονιά άγιο Βασίλειο. Στη συνέχεια δε η συνήθεια αυτή, που είχε όπως είδαμε προχριστιανική και παγανιστική καταγωγή, συσχετίστηκε με μια λόγιας και αγιολογικής – συναξαριακής προέλευσης δημώδη διήγηση, ώστε να εξηγηθεί αλλά και να ενσωματωθεί στην ελληνορθόδοξη λαϊκή παράδοση.

Σύμφωνα με αυτήν, στην Καισάρεια της Καππαδοκίας τον 4ο αι., Επίσκοπος των χριστιανών ήταν ο Μέγας Βασίλειος, την εποχή κατά την οποία αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Στην εκστρατεία του κατά των Περσών, ο αυτοκράτορας πέρασε από την Καισάρεια, όπου έγινε δεκτός από τον Βασίλειο, ο οποίος του πρόσφερες τρία κριθαρένια ψωμιά, γιατί οι κάτοικοι της περιοχής ήταν πολύ φτωχοί. Θυμωμένος ο Ιουλιανός, καθώς περίμενε πολύτιμο δώρο, μετά την αναχώρησή του έστειλε για ανταπόδοση τρεις μπάλες σανό. Ο Βασίλειος τότε του παρήγγειλε: «Εμείς σας προσφέραμε αυτό που έχουμε και τρώμε, το ίδιο έκανες κι εσύ».

Ο Ιουλιανός θύμωσε με την απάντηση και ορκίστηκε να καταστρέψει την Καισάρεια, όταν επιστρέψει. Όταν έμαθε ο Μέγας Βασίλειος ότι ο Ιουλιανός επιστρέφει για να καταστρέψει το ποίμνιο του, κάλεσε όλους τους πιστούς να προσφέρουν ό,τι πολύτιμο είχαν, ώστε να το προσφέρουν στον Ιουλιανό, για να κατευνάσουν το θυμό του. Όμως, ο Ιουλιανός ηττήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιστροφής, και δεδομένου ότι ο κίνδυνος είχε εκλείψει, έπρεπε τα πολύτιμα αντικείμενα να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Έτσι, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε εντολή να ζυμωθούν μικρές πίτες και μέσα σε αυτές να τοποθετηθούν τυχαία ανά ένα τα πολύτιμα αντικείμενα, κατόπιν δε να μοιραστούν στους πιστούς, οι οποίοι θαυματουργικά βρήκαν αυτά που είχαν προσφέρει. Σύμφωνα με τη λαϊκή και ιδιαίτερα διαδομένη αυτή διήγηση, από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε, καθώς ο πλέον τυχερός κάθε οικογένειας θεωρούνταν εκείνος στον οποίο θα τύχαινε το νόμισμα.

Συνεπώς η τελετουργική αλμυρή βασιλόπιτα του πρωτοχρονιάτικου εορταστικού και πανηγυρικού τραπεζιού σταδιακά υποχώρησε μπροστά στην δυτικής προέλευσης γλυκιά βασιλόπιτα, η οποία δεν ήταν τελετουργικός και μαντικός άρτος όπως η ελληνική, αλλά καταγόταν με τη σειρά της από το προχριστιανικό «γλυκό του βασιλιά» των Σατουρναλίων. Και μάλιστα η επικράτηση της γλυκιάς βασιλόπιτα άρχισε από τα αστικά κέντρα, γι’ αυτό άλλωστε και οι διαθέσιμες συνταγές συχνά προσδιορίζονται με το όνομά τους (ως «σμυρναίικες» ή «πολίτικες» κ.ο.κ.). Κι όταν επικράτησε, με το τυχερό μαντικό της νόμισμα, συνδέθηκε με την διήγηση για τον άγιο Βασίλειο, που από «γλυκό του βασιλιά» την προσδιόρισε, εκ των υστέρων, ως «γλυκό του (αγίου) Βασιλείου».

Στο ίδιο δε κλίμα, πολλοί κληρικοί ή εκκλησιαστικοί οργανισμοί των ημερών μας την χαρακτηρίζουν ως «Βασιλειόπιτα» ή «Αγιοβασιλόπιτα», για να καταστήσουν πιο ισχυρή αυτήν την δευτερογενή και εκ των υστέρων σύνδεσή της με τον άγιο, άρα και τον εκχριστιανισμό της, παρά τις σαφείς παγανιστικές ρίζες της. Είναι κι αυτό ένα σύγχρονο εξελικτική στάδιο στην ανά τους αιώνες εξέλιξη ενός παλαιού γονιμικού εθίμου, που σταδιακά εντάχθηκε στην ελληνορθόδοξη εθιμοταξία των ημερών, για να αποβεί τελικά πρωτοχρονιάτικο σύμβολο.

Ελλάδα

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: «Ψαλιδίζουμε» βασικές ανάγκες – Κάνουμε μπάνιο λιγότερες φορές και δεν χρησιμοποιούμε φούρνο

Δημοσιεύθηκε

στις

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης, τα αποτελέσματα που προέκυψαν μεταξύ άλλων είναι:

Σε τακτική συντήρηση και επισκευή της κατοικίας τους προβαίνει πάντα το 4,8%. Το 59,9% δηλώνουν ότι τελευταία φορά που συντήρησαν την κατοικία τους ήταν τα τελευταία τρία ή περισσότερο από πέντε χρόνια.

Οι καταναλωτές που μείωσαν το ποσοστό θέρμανσης της κατοικίας τους σε μεγάλο βαθμό αποτελούν το 86,8%. Το 91,3% χαμηλώνει ή κλείνει τη θέρμανση τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.

Σε ποσοστό 40%, οι καταναλωτές μειώνουν τις φορές που κάνουν μπάνιο ενώ οι περισσότεροι προτιμούν ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο (73,5%).
Το 74,4% δηλώνει ότι αποφεύγει τη χρήση του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας. Το ποσοστό όσων μείωσαν το καθημερινό μαγείρεμα είναι 57%.

Στην ερώτηση αν πραγματοποιούν αγορές από το καλάθι του νοικοκυριού, η πλειονότητα το 83 % απαντά αρνητικά. Το 71 % αναφέρουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δε συμβάλλει κα­θόλου στη μείωση κόστους τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού τους.

Από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό οι καταναλωτές θεωρούν πρωταρχική τους ανάγκη να καλύψουν το κόστος των τροφίμων (73,2%). Δευτερεύουσα αλλά εξίσου σημαντική ανάγκη θεωρούν την κάλυψη του κόστους ιατρικής περίθαλψης (59,8%), στη συνέχεια της θέρμανσης (54,3%) και τέλος του ενοικίου/ δανείου κατοικίας (53,9%). Η ψυχαγωγία για τους περισσότερους αξιολογείται από καθόλου έως μέτρια σημαντική (77,4%), όπως η προσωπική φροντίδα (70,2%) και η ένδυση (76,10%).
Οι καταναλωτές μείωσαν τη μετακίνηση με Ι.Χ. (77,3%) ενώ σημαντικό ποσοστό μείωσε την αγορά τροφίμων και τα λοιπών βασικών ειδών πρώ­της ανάγκης (55,6% και

65,10% αντίστοιχα). Το 83,5 % επιλέγουν να προβούν σε περικοπή δαπανών για την προσωπική τους φροντίδα και το 90,4 % για την ένδυση / υπόδηση.

6 στους 10 καταναλωτές αδυνατούν να καλύψουν τη δαπάνη για μία εβδομάδα διακοπές το χρόνο. .

Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, μία φορά την εβδομάδα μπορεί να καταναλώνει κρέας το 41,3%. Με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ψάρι μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει το 52,3%. Το ίδιο φαί­νεται να συμβαίνει και για τα πουλερικά, αφού μόλις μία φορά καταναλώνεται από το 55,9%.
7 στους 10 ερω­τώμενους επιλέγουν να αγοράζουν τρόφιμα με βάση την προσφορά και την χαμηλότερη τιμή.

Το 91,5% επιθυμούν να αγοράζουν προϊόντα απ’ ευ­θείας από τους παραγωγούς χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ευχές Τσαβούσογλου σε Δένδια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου!

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εγκαινιάζει η ευχετήρια επιστολή που απέστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για την 25η Μαρτίου!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πλην των ευχών για την εθνική εορτή, δηλώνει βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, που υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, θα παγιωθούν στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλλει περαιτέρω στη θετική δυναμική των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, που επικρατεί τώρα.

Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Τέλος, εκφράζει τις καλύτερες ευχές του για προσωπική υγεία και ευτυχία, όπως και για ευημερία του φιλικού πληθυσμού της Ελλάδας.

2c709f9c-57fe-429a-9567-42922b9c7fa2

«Η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης»

Διαβάστε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που κυκλοφορεί συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τη νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Όπως επισημαίνει, «η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο», την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα».

«Η Τουρκία δεν είναι αφελής» τονίζει ο Έλληνας υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ’ την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε», με επικοδομητικό διάλογο και «νέες προοπτικές για ευοίωνη πορεία» των ελληνοτουρκικών σχέσεων «στο εγγύς μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα».

Περισσότερα

Auto

Σοκ το κόστος ανανέωσης του διπλώματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν εκατομμύρια οδηγοί… που απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 ή καλύτερα την πλαστική κάρτα άδεια οδήγησης ή την απέκτησαν από αντικατάσταση λόγω απώλειας ή φθοράς του παλαιού διπλώματος καθώς το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ!

Η πρώτη «φουρνιά» των οδηγών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα θα είναι όσοι έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης οι οποίες λήγουν το 2028!

Επίσης όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης ανέρχεται σε 128 ευρώ καθώς περιλαμβάνει ένα παράβολο 50 ευρώ για ανανέωσης, ένα παράβολο 30 ευρώ για την έκδοση του διπλώματος και έναν παράβολο παγίου τέλους  χαρτοσήμου και εισφορά υπέρ τρίτων 18 ευρώ (108 ευρώ συνολικά) και δύο παράβολα των 10 ευρώ έκαστο που αφορούν στους γιατρούς. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2022 η αμοιβή 10 ευρώ του γιατρού έχει καταργηθεί και ο κάθε γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτό που πιστεύει ότι αξίζει η εξέτασή του για την έκδοση του Πιστοποιητικού υγείας. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν πλέον 20 ευρώ (έκαστος) οπότε και το κόστος της ανανέωσης μπορεί να ανέλθει και στα 148 ευρώ αλλά σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι που έχουν παραμείνει στα 10 ευρώ…

Όσοι πάλι έχουν κρατήσει το παλαιό ροζ χάρτινο τρίπτυχο δίπλωμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουάριου του 2033 και αμέσως μετά θα πρέπει να το ανανεώσουν αποκτώντας την πλαστική κάρτα οδήγησης.

Άλλωστε υπάρχει Κοινοτική Οδηγία που προβλέπει την αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και την διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.

Στην Ελλάδα ωστόσο φαίνεται ότι τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα καθώς η διοικητική αναθεώρηση των αδειών οδήγησης προβλέπει και γιατρούς αλλά και το παράβολο της ανανέωσης που κοστίζουν σήμερα 128 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας νέος 18 ετών που έβγαλε για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 θα πρέπει το 2028 να ανανεώσει το δίπλωμά του και να πληρώσει 128 ευρώ και κατόπιν το 2043 που θα είναι 48 ετών θα πρέπει να ανανεώσει και πάλι την άδεια οδήγησής του και κατόπιν το 2058 όποτε και θα είναι 63 ετών. Δηλαδή ο νέος οδηγός θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη!

Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών. Δηλαδή και ο παλαιός οδηγός θα πρέπει να ανανεώνει την άδειά οδήγησής του κάθε 15 έτη ανεξάρτητα την ηλικία του έως ότου φτάσει την ηλικία των 65 ετών. Αν είχε κρατήσει το παλαιό ροζ τρίπτυχο χάρτινο δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια και για οδηγούς άνω των 80 ετών η ανανέωση περιορίζεται στα 2 χρόνια.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα