Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ζητούμενο η σταθερότητα  της χώρας

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ  ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Το 2023 θα είναι χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων, αρχής γενομένης από τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν Απρίλιο με Μάιο, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι αυτοδιοικητικές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων τους, εκείνο που θα πρέπει να επιθυμούμε για τον νέο χρόνο είναι να εδραιωθεί για τα καλά η σταθερότητα στη χώρα, σε συνθήκες ομαλότητας, σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου. Αυτό θα είναι και το στέρεο έδαφος ώστε να συνεχίσουμε να πατάμε γερά στα πόδια μας και να στεκόμαστε όρθιοι, σε πείσμα αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετωπίζουμε.

Ασφαλώς, αναγκαία προϋπόθεση είναι και να μην επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για περαιτέρω όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ενδέχεται να καταλήξει σε ένα θερμό (και απευκταίο) θερμό επεισόδιο, απόρροια της τουρκικής προκλητικότητας. Ενδεχόμενη ανάφλεξη, ακόμη και σε περιορισμένη κλίμακα, θα σημάνει στο πεδίο της οικονομίας ένα ανεπιθύμητο πισωγύρισμα.

Εάν υποθέσουμε ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα με τους Τούρκους, κατά τα άλλα, εμείς κρατάμε την τύχη μας. Στα δικά μας χέρια είναι να εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης, αποδεικνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται. Ας μην το ξεχνάμε αυτό στα όποια μηνύματα εκπέμπουμε, κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους μας, σ’ αυτούς που απευθυνθήκαμε αναζητώντας μια σανίδα σωτηρίας όταν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Και είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση το δυσβάστακτο κόστος της. Ήταν το βαρύτατο αντίτιμο για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία, τον απόλυτο εφιάλτη.

Αλλά και πάλι εναπόκειται σε εμάς να πετύχουμε την απόλυτη ανατροπή. Και από μια χώρα – παρίας, που την έβλεπαν πριν από λίγα χρόνια σαν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, να γίνουμε ένα κράτος – πρότυπο οικονομικής ανόρθωσης και αναγεννητικής πορείας.

Το παρελθόν μάς δείχνει το δρόμο, απ’ όποια πλευρά κι αν το δεις. Είτε ως παράδειγμα προς αποφυγήν, αναφερόμενοι στα όσα ζήσαμε στο κοντινό παρελθόν, είτε παίρνοντας το ως οδηγό τις περιόδους που μεγαλουργήσαμε…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement