Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Τρεις στους τέσσερις χρήστες του διαδικτύου πλήττονται από το ψηφιακό έγκλημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τρία τέταρτα των χρηστών του Διαδικτύου έχουν πληγεί από ψηφιακό έγκλημα στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με έρευνα. Το 22%, από την άλλη μεριά, δήλωσε ότι δεν είχε καμία εμπειρία με κακόβουλο λογισμικό, απάτη κατά τις ηλεκτρονικές αγορές ή προσβολές στα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανικής ένωσης Bitkom. Το 2021, το 21% δήλωσε ότι δεν θα επηρεαστεί. Το 2020, το ποσοστό ήταν 34% και το 2019, 40%.

Όποιος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο θα πρέπει να αναμένει ότι θα συναντήσει εγκληματίες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bitkom Μπέρνχαρτ Ρόλεντερ, σύμφωνα με τη δήλωσή του. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας  από τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης μέχρι την εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς και την φειδωλή κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών».

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί χρήστες ανέφεραν ότι μοιράστηκαν προσωπικά δεδομένα χωρίς να τους ζητηθεί. Το 29% έχει πέσει θύμα απάτης σε διαδικτυακές αγορές και το 13% σε χρηματικές συναλλαγές. Στο 27%, ο υπολογιστής μολύνθηκε με κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς. Το 17% παρατήρησε τέτοια περιστατικά στα smartphones τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπήρξαν επίσης πολυάριθμες εγκληματικές πράξεις σε άμεση αλληλεπίδραση με άλλους χρήστες. Έτσι, το 23% δέχθηκε σοβαρή προσβολή ή επίθεση. Εννέα τοις εκατό υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, οι γυναίκες επηρεάστηκαν συχνότερα 13% από τους άνδρες με ποσοστό 6%.

Το ένα τρίτο δεν απάντησε στα περιστατικά, σύμφωνα με την ένωση. Περίπου οι μισοί προσπάθησαν να μιλήσουν σε φίλους και γνωστούς. Σχεδόν οι μισοί επικοινώνησαν με την εταιρεία που σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα, όπως η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η τράπεζα ή ο πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 18% υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία.


Ροή ειδήσεων

Advertisement