Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Αθλητισμός

Βασίλης Τόπαλος: 25χρονος Γεωργιανός με εμπειρία 200 αγώνων ο αντίπαλος του στο σπάρινγκ

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζει να συγκλονίζει η υπόθεση του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, που έχασε τη ζωή του μετά από λιποθυμικό επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες γυμναστηρίου στον Ταύρο, ενώ φέρεται να συμμετείχε πριν σε αγώνες σπάρινγκ με πιο έμπειρους και δυνατούς αντιπάλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ένας από τους αντιπάλους του, το μοιραίο εκείνο πρωινό της 16ης Δεκεμβρίου στο γυμναστήριο του Νίκου Γιδάκου στον Ταύρο, φέρεται να ήταν κι ένας Γεωργιανός πυγμάχος, 25 ετών, με εμπειρία 200 αγώνων, αρκετά πιο δυνατός από τον 16χρονο Βασίλη Τόπαλο.

Όσοι γνωρίζουν το άθλημα της πυγμαχίας, ξέρουν ότι σε ένα αγώνα σπάρινγκ, παρά τις οδηγίες των προπονητών για χλιαρά χτυπήματα, με πρόθεση να δουλέψουν οι αθλητές περισσότερο με την τεχνική τους, δεν αποκλείεται να «ανάψουν τα αίματα». Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του εγωισμού των αντιπάλων μποξέρ που ενστικτωδώς επιδιώκουν να επιβάλουν την ανωτερότητα τους ακόμα και σε έναν αγώνα προπόνησης, κάτι που μπορεί ορισμένες φορές να τους οδηγήσει εκτός ελέγχου. Δεν αποκλείεται λοιπόν, λένε στο protothema.gr παράγοντες της πυγμαχίας, κάποια στιγμή να βγήκαν οι αθλητές εκτός ελέγχου και – παρά τις προστατευτικές κάσκες που συνήθως φοράνε – να αντάλλαξαν μερικά δυνατά χτυπήματα. Στην περίπτωση του Βασίλη Τόπαλου, υπογραμμίζουν, ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα έπρεπε να πυγμαχήσει με κάποιον που είναι μεγαλύτερος του, πιο έμπειρος και βαρύτερος, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θα έπρεπε να ρίχνει ρυθμούς, βάσει των οδηγιών που πήρε από τον ομοσπονδιακό προπονητή.

Η οδηγία του ομοσπονδιακού προπονητή

Μια νέα διάσταση στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, δίνει ο ομοσπονδιακός προπονητής της πυγμαχίας Αρτούρ Μικαελιάν.

Ο πολύπειρος πυγμάχος και προπονητής της Εθνικής ομάδας αποκαλύπτει στο protothema.gr ότι είχε δώσει οδηγίες στον άτυχο Βασίλη Τόπαλο, καθώς και στους υπόλοιπους αθλητές της Εθνικής, την 1η Δεκεμβρίου, ότι από εκείνη την ημέρα μέχρι και την Πρωτοχρονιά σταματούσαν όλες οι έντονες δραστηριότητες, ενώ τους είχε ενημερώσει και για τη διακοπή των αγώνων σπάρινγκ, οι οποίοι άλλωστε πραγματοποιούνται, όταν πλησιάζουν οι επίσημες υποχρεώσεις.

«Τους έδωσα ένα πολύ χαλαρό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε συντήρηση της φυσικής τους κατάστασης με τρεις φορές την εβδομάδα βάρη, τρέξιμο κάθε Σάββατο και μία μέρα τεχνικές στον σάκο. Τίποτα παραπάνω» λέει ο Αρτούρ Μικαελιάν. Μάλιστα, τα ακριβή λόγια του ήταν: «Πάτε χαλαρά και δεν χτυπιέστε», ενώ επανέλαβε ότι δεν έπρεπε να βάλουν τον 16χρονο να κάνει σπάρινγκ.

«Τον έβαλαν με έναν 20χρονο που ήταν 70 κιλά» λέει η γιαγιά του 16χρονου

Υπενθυμίζεται πως η γιαγιά του 16χρονου είχε δηλώσει πως ο εγγονός της έπαιξε σε άλλη κατηγορία από αυτή που ταίριαζε στην ηλικία και τα κιλά του. «Λιποθύμησε φαίνεται και έπεσε και χτύπησε βαριά το κεφάλι του. Το μωρό μας βρέθηκε στην εντατική. Εκεί έπεσε σε κώμα 17 μέρες και πέθανε. Εμείς μάθαμε ότι έγινε σπάρινγκ, τον βάλανε με έναν 20χρονο κάπου 70 κιλά και το δικό μας ήταν 60 κιλά και 16 ετών. Αυτό ξέρουμε» τόνισε στον Alpha η γιαγιά του 16χρονου, επισημαίνοντας πως ήταν σε διαφορετική κατηγορία.

Τι είναι το σπάρινγκ

Οι προπονήσεις των πυγμάχων είναι συνήθως ατομικές, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται αγώνες σπάρινγκ, που επί της ουσίας αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικής μάχης, όπου οι αθλητές βελτιώνουν την τεχνική τους στη χρήση χεριών και ποδιών, όπως φυσικά και την επίθεση και την άμυνά τους.

Οι μποξέρ φορούν μεγαλύτερα γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ οι προπονητές διακόπτουν πολύ συχνά τους αγώνες, για να δώσουν οδηγίες ή να διορθώσουν λάθη.

Μία από τις βασικές οδηγίες που δίνουν οι προπονητές στους αθλητές πριν από αγώνες σπάρινγκ, είναι να μην έχουν καταπονηθεί το προηγούμενο βράδυ, καθώς πρέπει να είναι ξεκούραστοι και απαλλαγμένοι από στρες.

Το χρονικό

Ο 16χρονος πρωταθλητής Ευρώπης, Βασίλης Τόπαλος, πριν από δύο εβδομάδες ένιωσε έντονη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια προπόνησης. Διέκοψε την εξάσκηση και κατευθύνθηκε προς το μπάνιο, όπου έχασε τις αισθήσεις του και χτύπησε το κεφάλι του σε σκληρή επιφάνεια.

Ένας συναθλητής του στην πυγμαχία κατάλαβε έγκαιρα ότι κάτι κακό συνέβη. Είδε τότε τον 16χρονο πρωταθλητή πεσμένο στο πάτωμα και φώναξε άμεσα τον προπονητή και τον πατέρα του Βασίλη που παρακολουθούσε την προπόνηση.

Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Εντόπισαν αιμάτωμα στο κεφάλι του 16χρονου αθλητή και προχώρησαν άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Μετά από 17 ολόκληρες ημέρες στην εντατική ο Βασίλης υπέκυψε στα τραύματα που προκλήθηκαν στο κεφάλι από το λιποθυμικό επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, που ανέλαβε να εξετάσει τη σορό του άτυχου αθλητή, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι αυτό που διαπίστωσε είναι μια πολύ βαριά εγκεφαλική κάκωση, που οδήγησε σε εγκεφαλική νέκρωση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαν πει στο protothema.gr ο πατέρας του ανήλικου αθλητή Δημήτρης Τόπαλος και ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στον Ταύρο, Νίκος Γιδάκος, ο 16χρονος είχε λιποθυμικό επεισόδιο και χτύπησε στο μπάνιο του γυμναστηρίου, όπου γυμναζόταν. Η κηδεία του 16χρονου αθλητή πρόκειται να γίνει σήμερα στις 14.00 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας και η ταφή κατόπιν στο νεκροταφείου Σχιστού.


Ροή ειδήσεων

Advertisement