Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Καύσιμα: Πού εντοπίζονται οι αυξήσεις και πού θα φτάσουν οι τιμές το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Mικρές αυξήσεις παρουσιάζονται στην αγορά των καυσίμων ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους με τις προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών να είναι μάλλον απαισιόδοξες.

Το 2022 έκλεισε με οριακή άνοδο των πωλήσεων των υγρών καυσίμων, έναντι του 2021. Ειδικότερα, με αύξηση έκλεισε το 2022 για τις ποσότητες των καυσίμων που πουλήθηκαν. Μόνο για τις βενζίνες, παρατηρήθηκε πτώση κοντά στο 2% και εντοπίζεται χρονικά κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αντίθετα αύξηση καταγράφηκε στις πωλήσεις των πετρελαίων. Το ντίζελ κίνησης είχε υψηλότερη ζήτηση κατά περίπου 3,5% με 4%, ενώ μεγάλη ήταν και η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Από το μέτωπο των καυσίμων για το νέο έτος η εκτίμηση είναι ότι η κίνηση θα είναι ανοδική τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα πράγμα που αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση και αφετέρου εξαιτίας του ότι ο χειμώνας εφέτος στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ήπιος πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια (φυσικό αέριο και ρεύμα) δεν είναι τόσο μεγάλη.

Ενδεικτικά να σημειώσούμε ότι σε σχέση με την τελευταία ημέρα του περασμένου έτους, υπάρχει αύξηση, μικρή βέβαια σε όλους των τύπων των καυσίμων.

Αναφέρεται ότι η αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων σε πρατήριο των βορειοανατολικών προαστείων ήταν στα 1,816 ευρώ το λίτρο στις 2/1 έναντι 1,799 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 30 Δεκεμβρίου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement