Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων

Παρουσία αρχών και φορέων σήμερα ο μεγάλος αγιασμός στην Ευαγγελίστρια και στις 11 π.μ. θα γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων στον μόλο της Αγίου Νικολάου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Με θρησκευτική λαμπρότητα και χωρίς κανέναν υγειονομικό περιορισμούς, δύο χρόνια μετά την πανδημία, θα γιορταστούν αύριο στην Πάτρα και σ’ όλη την Αχαΐα τα Θεοφάνεια.

Πρόκειται για τη μεγάλη δεσποτική εορτή σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο που τιμάται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου.

Επίκεντρο του αυριανού εορτασμού θα είναι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας, όπου θα τελεστεί (7-10 π.μ.) Όρθρος και η Αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου.

Σις 10 το πρωί θα τελεστεί ο Μέγας Αγιασμός και στη συνέχεια (11 π.μ.) θα γίνει η τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων αλλά και πλήθους κόσμου.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης θα παραστεί στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στην πόλη της Πάτρας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μαρία Μπίλια θα παραβρεθεί στην τελετή στα Λεχαινά Ηλείας, ενώ οι Αντιπεριφερειάρχες καθώς και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι θα συμμετέχουν σε αντίστοιχες τελετές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, θα παραβρεθεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό της Πάτρας και ακολούθως στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στην Δεξαμενή (Άνω Πόλη), ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας στα Καλάβρυτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Τάκης Παπαδόπουλος στο Αίγιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης στο Ρίο.

ΑΓΙΑΣΜΟΙ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Δημοτική Αρχή θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, για τον εορτασμό των Αγίων Θεοφανείων.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 10 π.μ., ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας και η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, θα παρευρεθούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας και στις 11 π.μ. στον Αγιασμό των Υδάτων στην προβλήτα της Αγίου Νικολάου.
  • Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, θα παρευρεθούν, στις 12:30 μ.μ., στον Αγιασμό των Υδάτων στο κολυμβητήριο του ΝΟΠ «Επ. Πετραλιάς».
  • Η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων, Αναστασία Τογιοπούλου, θα παρευρεθεί, στις 9 π.μ., στον Αγιασμό των Υδάτων στην Κρυσταλλόβρυση Αχαΐας.
  • Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρίου, Βαγγέλης Κατσακούλης και ο άμισθος σύμβουλος Δημάρχου Σωτήρης Κόρρας, θα παρευρεθούν στον Αγιασμό των Υδάτων, στις 11:00 π.μ., στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αραχωβιτίκων.
  • Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας και ο Αντιπρόεδρος, Διονύσης Κλάδης, θα παρευρεθούν, στις 10:30 π.μ., στον Ι.Ν. Παντοκράτορα και στη συνέχεια, στον Αγιασμό των Υδάτων της Δεξαμενής.
  • Η Δημοτική Σύμβουλος, Ιουλία Γιαννιτσοπούλου, θα παρευρεθεί, στις 10:00 π.μ., στον Αγιασμό των Υδάτων στην Παραλία Πατρών.

ΘΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΙ

Να σημειωθεί ότι σε όλες τις ενορίες θα τελεστούν πανηγυρικές θείες λειτουργίες και θα ακολουθήσει ο μεγάλος αγιασμός και χιλιάδες πιστοί αναμένεται να κατακλύσουν τους ιερούς ναούς για να λάβουν αγιασμό και να λάβουν ευλογία. Σήμερα, παραμονή των Φώτων γνωστή και ως Πρωτάγιαση σε αρκετές ενορίες οι ιερείς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να τα αγιάσουν, ενώ η σημερινή μέρα επιβάλλει αυστηρά νηστεία.

 

Το πιάσιμο του Σταυρού

 

Όπως όλες οι μεγάλες γιορτές, έτσι και τα Φώτα συνοδεύονται από μια σειρά από έθιμα και παραδόσεις. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι:

-Ο Αγιασμός των υδάτων και το πιάσιμο του Σταυρού: Κάθε χρόνο μετά την πρωινή λειτουργία, οι ιερείς αγιάζουν τα νερά (πχ θάλασσες, ποτάμια, λίμνες κλπ) πετώντας μέσα έναν σταυρό.

Σύμφωνα με το έθιμο, οι πιστοί βουτάνε για να πιάσουν τον σταυρό και μάλιστα όποιος καταφέρει να τον πιάσει θεωρείται ότι θα πάρει την ευλογία του και θα έχει καλή τύχη.

-Ο Αγιασμός των σπιτιών: Μετά τον αγιασμό των υδάτων οι ιερείς, κυρίως στα χωριά, περνούν από τα σπίτια των κατοίκων και τα ραντίζουν με αγιασμό, δηλαδή με αγιασμένο νερό για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Στις μεγάλες πόλεις τον αγιασμό αναλαμβάνουν συνήθως οι ίδιοι οι κάτοικοι των σπιτιών.

-Το πλύσιμο των εικόνων στα αγιασμένα νερά: Σε κάποιες περιοχές μετά τον αγιασμό πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να πλένουν τις εικόνες ή άλλα αντικείμενα (σκεύη, εργαλεία κλπ) στα αγιασμένα νερά (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια).

-Ο χορός των καλικάντζαρων: Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας συναντάμε και μια διαφορετική εκδοχή του μύθου αυτού. Μετά τον αγιασμό των σπιτιών επιστρέφουν στο κέντρο της γης όπου βρίσκουν τον κορμό να έχει επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και ξαναρχίζουν το πριόνισμα.

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement