Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Μήνυση και αγωγή κατά του Ντόναλντ Τραμπ από την οικογένεια αστυνομικού που πέθανε μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μήνυση και αγωγή κατέθεσε σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η οικογένεια μέλους της αστυνομικής διεύθυνσης του Καπιτωλίου (USCP), που πέθανε μια ημέρα μετά την επίθεση στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021.

Η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον εναντίον του κ. Τραμπ εκ μέρους της οικογένειας του Μπράιαν Σίκνικ, ο οποίος πέθανε στα 42 του χρόνια έπειτα από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη, την 7η Ιανουαρίου.

Ιατροδικαστικός αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός δεν υπέστη τραυματισμούς στην επίθεση στο Καπιτώλιο, που είχε σκοπό να εμποδιστούν τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, που έχασε ο κ. Τραμπ. Έκρινε πως ο θάνατος του Μπράιαν Σίκνικ οφειλόταν σε φυσικά αίτια. Ωστόσο, αναγνώρισε πως οι ταραχές «έπαιξαν ρόλο» στην εξέλιξη της κατάστασής του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «εξερέθισε εσκεμμένα το πλήθος και κατηύθυνε και ενεθάρρυνε όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο», αναφέρει η οικογένεια του αστυνομικού Σίκνικ στη μήνυση.

«Η βία που ακολούθησε, οι τραυματισμοί και η βία (…) συμπεριλαμβανομένων των τραυμάτων που υπέστη ο αστυνομικός Σίκνικ και του επακόλουθου θανάτου του, ήταν λογικές κι επόμενες συνέπειες των λόγων και των πράξεων του κατηγορούμενου Τραμπ», ερίζει η μήνυση.

Δεν ήταν διαθέσιμη εκπρόσωπος του πρώην προέδρου για σχόλια χθες Πέμπτη το βράδυ.

Εκτός από τον «άδικο θάνατο» του αστυνομικού, η μήνυση προσάπτει στον Ντόναλντ Τραμπ πως παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράιαν Σίκνικ και επίσης για επίθεση και παράλειψη καθήκοντος.

Η οικογένεια ζητεί αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη μήνυση και αγωγή κατονομάζονται ακόμη δυο πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στα επεισόδια.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία έκανε πολύμηνη έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, η οποία είχε προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και διεθνώς, ζήτησε τον Δεκέμβριο να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του κ. Τραμπ για «εξέγερση» και «παρακώλυση» της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το Κογκρέσο υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πρώην πρόεδρο της χώρας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement