Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Αποθήκευση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αντάλλαγμα δέσμευση θυρίδων από πλευράς της Βουλγαρίας στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας προχώρησε το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας από τους Ελληνες ηλεκτροπαραγωγούς στις αποθήκες της γειτονικής χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε το μνημόνιο κατανόησης με την Ελλάδα, βάσει του οποίου οι Ελληνες ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούν να διατηρούν μέγιστο συνολικό όγκο αποθεμάτων φυσικού αερίου 0,7 TWh στις αποθήκες Σίρεν και αντίστοιχα οι Βούλγαροι προμηθευτές θα κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας για μέγιστη συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 2 TWh. H Eλλάδα δεν διαθέτει αποθήκες αερίου και με βάση τον ευρωπαϊκό Κανονισμό θα πρέπει να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα της τάξης του 15% της ετήσιας κατανάλωσης σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Μνημόνιο συνεργασίας για χρήση εγκαταστάσεων της Snam έχει υπογράψει η χώρα μας και με την Ιταλία.

Νέα ηλεκτρονική διεύθυνση για καταγγελίες καταναλωτών

Πιλοτικά λειτουργεί τις τελευταίες μέρες ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για καταγγελίες καταναλωτών που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς. Η ιστοσελίδα που σκοπό έχει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το 1520, προκειμένου να πραγματοποιούν οι καταναλωτές τις καταγγελίες τους, αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Οι καταναλωτές μπορούν ήδη να επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr.

Πράσινο φως για τη μονάδα σκυροδέματος στο Ελληνικό

Τη μελέτη του έργου της κατασκευής μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στο Ελληνικό ενέκρινε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η μονάδα, που θα υλοποιήσει η θυγατρική της Lamda Development, Ελληνικό ΜΑΕ, με τη Lafarge Beton, θα παράγει έτοιμο σκυρόδεμα, δυναμικότητας 130 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Η μονάδα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του έργου της ανάπλασης του Ελληνικού, με το σκυρόδεμα να έχει «πράσινες» προδιαγραφές, διότι διαθέτει χαμηλό ενσωματωμένο άνθρακα.

Ενεργειακή αναβάθμιση 37 εκπαιδευτικών κτιρίων

Την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση έως 37 κτιρίων όπου στεγάζονται οι Επαγγελματικές Σχολές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με στόχο η ενεργειακή κατανάλωσή τους να μηδενιστεί προβλέπει το έργο ύψους 134 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα συγκροτήματα των ΕΠΑΣ ανοικοδομήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, χωρίς έκτοτε να έχει γίνει κάποια συστηματική και ολοκληρωμένη συντήρηση ή επισκευή τους, λειτουργώντας με παρωχημένα συστήματα ενέργειας και «κουρασμένα» δίκτυα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Η επιφάνειά τους κυμαίνεται από 3.500 έως 14.700 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε κτίρια διαφορετικού αριθμού ορόφων, ανάλογα με τη χρήση.

Θετικές προοπτικές για τις αερομεταφορές

Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων αναμένεται να εμφανίσει, φέτος έναντι του 2022, ο κλάδος των αερομεταφορών, χωρίς βέβαια αυτή η πρόβλεψη να είναι σίγουρο ότι θα επαληθευθεί, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Eurocontrol. Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας έχει εκπονήσει τρία σενάρια για τη φετινή χρονιά, από τα οποία το βασικό προβλέπει ότι οι πτήσεις θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 95% του 2019. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για πτητική δραστηριότητα που θα αντιστοιχεί στο 105% αυτής του 2019, ενώ κατά τις απαισιόδοξες προβλέψεις το πτητικό έργο δεν θα ξεπεράσει το 87% του 2019. Για την Ελλάδα, πάντως, μοιάζει να ισχύει το αισιόδοξο σενάριο, δεδομένου ότι μέσω των 14 περιφερειακών αεροδρομίων διακινήθηκαν κατά 3,4% ή 1 εκατ. περισσότερα άτομα πέρυσι έναντι του 2019. Στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση ανήλθε, πέρυσι, περίπου στο 89% αυτής του 2019.

Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για το «καλάθι του νονού»-Πρεμιέρα την επόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου με επέκταση και στα μικρά καταστήματα πώλησης παιχνιδιών και ειδών δώρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «καλάθι του νονού» παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και θα κάνει πρεμιέρα, εν όψει του Πάσχα, την επόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου. «Είναι το ανάλογο της πρωτοβουλίας που είχαμε πάρει κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με το καλάθι του Άη – Βασίλη. Για την εορταστική περίοδο του Πάσχα το αντίστοιχο θα είναι από την άλλη βδομάδα το “Καλάθι των Νονών”, το οποίο θα περιλαμβάνει μία σειρά παιχνιδιών σε πραγματικά καλύτερες τιμές, αλλά και τα βασικά που στη δική μας παράδοση συνήθως οι νονοί, για αυτό το ονομάζουμε έτσι, κάνουν ως δώρα την εποχή αυτή» σημείωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είπε ότι το «καλάθι του νονού» θα περιλαμβάνει 12 κατηγορίες προϊόντων». Σε αυτά συγκαταλέγονται «οι Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια, που είναι το πιο βασικό κομμάτι που θα απασχολήσει την αγορά παιχνιδιών τη συγκεκριμένη περίοδο και είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους όσοι έχουν ανίψια, βαφτιστήρια και ούτω καθ’ εξής προκειμένου να βρούνε σε φθηνότερες τιμές, όσο είναι αυτό δυνατό, αυτού του είδους τα προϊόντα, επιτραπέζια παζλ, παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια για τα καταστήματα που πωλούν πρωτίστως ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια, λούτρινα, μουσικά παιχνίδια και σοκολατένια αυγά ή αντίστοιχα».
Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει ως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου και σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν υποχρεωτικά επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και έπειτα όμως μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, «κάθε κατάστημα μπορεί να προσφέρει μία η περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες. Εδώ δεν έχουμε την κλασική λειτουργία του καλαθιού του νοικοκυριού που είναι υποχρεωμένοι να βάλουν όλες τις κατηγορίες, αλλά μπορούν να βάλουν όσες έχουν. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι επειδή μας ενδιαφέρει να συμμετέχουν και πολύ μικρά καταστήματα παιχνιδιών τα οποία έχουν τοπικό ενδιαφέρον».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «δούλεψε πολύ καλά ως Καλάθι του Άη- Βασίλη τα Χριστούγεννα και προσδοκούμε ότι θα δουλέψει το ίδιο καλά και καλύτερα τώρα, εφόσον και ο γενικός πληθωρισμός έχει πάει αρκετά χαμηλότερα απ’ ότι τότε μέσα στο Πάσχα.».
Η έρευνα του ΕΚΠΑ
Σε ο,τι αφορά το “καλάθι του νοικοκυριού” παρουσιάστηκε χθες ανεξάρτητη έρευνα που εκπόνησε το ΕΚΠΑ το οποίο δείχνει ότι πέτυχε την αποστολή του καθώς, στο σύνολο των 12 Σούπερ Μάρκετ με φυσικά καταστήματα, κατάφεραν να μειώσουν τη συνολική αξία του καλαθιού τους από 3,34% ως 22,18%.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ανατροπή με τους λογαριασμούς ρεύματος, τι θα ισχύσει τελικά με τις επιδοτήσεις για τον Απρίλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο θα ανακοινωθούν τελικά οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Απρίλιο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, παρότι χθες είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην δοθούν τελικά επιδοτήσεις αυτόν τον μήνα.
Αύριο το πρωί θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος μηνός Απριλίου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο οι κρατικές επιδοτήσεις ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας και επεσήμανε πως “όσο τα νοικοκυριά μας έχουν ανάγκη θα συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε” ενώ πρόσθεσε πως αυτό δεν έχει σχέση με τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως χθες κ. Σκρέκας είχε πει στο 4ο Power & Gas Forum πως μπορεί να μην υπάρξουν κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα. «Θα κρίνουμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις τον Απρίλιο. Μπορεί ο επόμενος χειμώνας να είναι δύσκολος, οπότε πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και νοικοκυρεμένοι ώστε να έχουμε τους απαιτούμενους πόρους» είχε επισημάνει.

Οι χρεώσεις
Σημειώνεται πως οι πάροχοι ανακοίνωσαν τις τιμές για τους λογαριασμούς ρεύματος Απριλίου.

Αναλυτικά οι χρεώσεις για τον Απρίλιο (ενδεικτικά εμπορικά προγράμματα ανά προμηθευτή) είναι:

ΔΕΗ:

Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,5 τον Μάρτιο)
Για υψηλότερη κατανάλωση, 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 20,7)
Νυχτερινό τιμολόγιο: 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,4)

Protergia:

14 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Ήρων Protect:

18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Elpedison Economy:

12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση
και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο)

NRG:

16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Watt&Volt:

στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Volterra:

18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Zenith:

11,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Power Home now)
Volton:

16,40 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Volton Home) & 13,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πρόγραμμα Energy Control).

Περισσότερα

Ελλάδα

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις και καρδιακά, από αυτά τα φάρμακα

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ με ανακοίνωση του, έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση κακοήθειας, μειζόνων καρδιακών συμβάντων αλλά και λοιμώξεων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη θεραπεία με αναστολείς JAK.

Ο ΕΟΦ έδωσε επικαιροποιημένες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων κακοήθειας, των μειζόνων καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων συμβάντων, των σοβαρών λοιμώξεων, της φλεβικής θρομβοεμβολής και της θνησιμότητας με τη χρήση των αναστολέων των κινασών Janus (JAKi) και συγκεκριμένα πρόκειται για τα cibinqo (αμπροσιτινίμπη), Jyseleca (φιλγκοτινίμπη), Olumiant (μπαρισιτινίμπη), Rinvoq (ουπαντασιτινίμπη) και Xeljanz (τοφασιτινίμπη).

Όπως επισημαίνεται έχει παρατηρηθεί αυξημένη επίπτωση κακοήθειας, μειζόνων καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων συμβάντων, σοβαρών λοιμώξεων, φλεβικής θρομβοεμβολής και θνησιμότητας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με ορισμένους παράγοντες κινδύνου κατά τη χρήση θεραπείας με αναστολείς JAK σε σύγκριση με τους αναστολείς του TNFa.

Αυτοί οι κίνδυνοι θεωρούνται ότι αφορούν όλα τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας και ότι σχετίζονται με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις των αναστολέων JAK στις φλεγμονώδεις, δερματικές νόσους.

Αυτοί οι αναστολείς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, όπως επισημαίνεται, μόνο αν δεν υπάρχουν κατάλληλες εναλλακτικές θεραπείες σε ασθενείς ηλικίας 65 και πάνω, οι οποίοι είναι νυν ή πρώην μακροχρόνιοι καπνιστές, με άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ή παράγοντες κινδύνου για κακοήθεια.

in.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα