Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ελληνικά μαχητικά από τη Γαλλία μέχρι τον Κόλπο – Με ασκήσεις απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεβάζουν στροφές τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων και ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ξεκινούν ένα πυκνό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων κάνοντας προβολή ισχύος αλλά και επίδειξη σημαίας όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και εκτός συνόρων.

Οι πολεμικές απειλές και η εμμονή της Άγκυρας να παρασύρει την Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο έχουν οδηγήσει σε αύξηση των διαθεσιμοτήτων και ανέβασαν το επίπεδο ετοιμότητας σε όλες σχεδόν τις Μονάδες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Το επόμενο διάστημα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σκοπεύει να δείξει προς όλους τους ενδιαφερόμενους τι είναι ικανές να κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αξιοποιώντας το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και τα υπερσύγχρονα όπλα που διαθέτουν.

Τα «γαλάζια φτερά» στην πρώτη γραμμή

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρεθούν από τη Γαλλία μέχρι τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η φήμη που συνοδεύει τους Έλληνες πιλότους και τους κατατάσσει ανάμεσα στους ικανότερους χειριστές του κόσμου, τους κάνει ταυτόχρονα περιζήτητους σε όλες τα μεγάλα αεροπορικά ραντεβού εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Στις 23 Ιανουαρίου, τα «Φαντάσματα» της 337 Πολεμικής Μοίρας θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία για την πιο σημαντική άσκηση στην περιοχή του Κόλπου, την “Spears of Victory 23”.

 

Τέσσερα F-16 Block 52+ θα λάβουν μέρος σε σενάρια εναέριας μάχης, χερσαίου και ναυτικού πλήγματος αλλά και σε αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου, πετώντας μαζί με Σαουδάραβες, Αμερικανούς και Βρετανούς.

Άλλωστε, Αθήνα και Ριάντ ενισχύουν διαρκώς την αμυντική τους συνεργασίας, με τους Σαουδάραβες να έχουν σταθερή παρουσία στις μεγάλες στρατιωτικές δραστηριότητες που διοργανώνει η Ελλάδα, και αντίστοιχα οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκπαιδεύονται συστηματικά στο έδαφος ή τον αέρα της αραβικής χώρας. Κορωνίδα της στενής στρατιωτικής σχέσης που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, αποτελεί η αποστολή μιας πυροβολαρχίας Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Γιανμπού, που συμβάλει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας.

Εμιράτα και Γαλλία

Πριν ακόμη επιστρέψουν τα “Φαντάσματα” της 337 στη Λάρισα, οι «Αλεπούδες» της 340 θα μεταβούν από τη Σούδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την “Desert Flag 23”. Η πολυεθνική άσκηση, από την οποία θα απουσιάζει και πάλι η Τουρκία, θα ξεκινήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο συγκεντρώνοντας την παγκόσμια αεροπορική «αφρόκρεμα».

Η 340 Πολεμική Μοίρα, που αποτελεί έναν από τους πρώτους χειριστές F-16 Viper, θα δείξει τα «δόντια» της στην γνωστή για το Αεροπορικό Επιτελείο βάση της Αλ-Ντάφρα στα περίχωρα του Άμπου Ντάμπι, την οποία πρόσφατα επισκέφθηκαν τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σειρά θα πάρει η 331 Πολεμική Μοίρα «Θησέας» η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία, την “Orion 23”. Τα Mirage 2000-5 της 114 Πτέρυγας Μάχης θα ταξιδέψουν στο Παρίσι όπου θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές Μαΐου, λαμβάνοντας μέρος σε πλήθος αεροπορικών αποστολών.

Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες και δυνάμεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ θα συμμετέχουν σε επιχειρήσεις από τη Μεσόγειο μέχρι τον ευρωπαϊκό βορρά, σε μία άσκηση που αποτελεί «απάντηση» στη ρωσική προκλητικότητα.

Τα Mirage της 331 ΠΜ μάλιστα, πρόκειται να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο αφού μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία διαθέτουν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους ενώ στην άσκηση θα εκτελεστούν σενάρια αντιμετώπισης πυρηνικής απειλής, ηλεκτρονικού και ασύμμετρου πολέμου.

cnn.gr

Ελλάδα

Μύκονος: «Μας απειλούν ένοπλοι μπράβοι, αλλά δεν φοβόμαστε»–Τι λέει η πρόεδρος των Αρχαιολόγων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενίσχυση όλων των υπηρεσιών και της αστυνομίας ζητά από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και μετά τον ξυλοδαρμό της αρχαιολόγου.

Μετά τη βίαιη επίθεση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, τις απειλές σε άλλη συνάδελφό του, και τα πολεοδομικά «όργια» που γίνονται στη Μύκονο, ζητήματα που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το in, το νησί έχει βρεθεί στην επικαιρότητα επιτείνοντας την ανάγκη για τη λήψη μέτρων.

Για τα ζητήματα, που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, μίλησε ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς και η πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Ήρθαμε στη Μύκονο για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι δεν φοβόμαστε και να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας, που ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους» τόνισε σε δηλώσεις της κυρία Κουτσούμπα.

«Θα κάνουμε μια σειρά με συναντήσεις με φορείς (ξενοδόχους, εστιάτορες κτλ) και θα ζητήσουμε από όλους όχι απλά να καταδικάσουν την επίθεση αλλά να απομονώσουν στοίχεια τα οποία δρουν στη Μύκονο με μαφιόζικο τρόπο. Και από όσο γνωρίζουμε, από όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία, έχουμε πάρα πολλά μηνύματα ότι αυτά τα στοιχεία που δρουν με μαφιόζικο τρόπο, έχουν βάλει στόχο τους πολίτες της Μυκόνου και τους νομοταγείς επαγγελματίες του νησιού» πρόσθεσε η κυρία Κουτσούμπα.

«Ο κόσμος εδώ είναι αποφασισμένος να ξεμπερδεύει με αυτά τα κυκλώματα αλλά χρειάζεται και η συνδρομή της κυβέρνησης και να κάνει πράξη αυτό που είπε ότι κανένα νησί δεν εξαιρείται από τον νόμο» τόνισε.

Σε ερώτηση για την αναβάθμιση του ξυλοδαρμού σε κακούργημα, η κυρία Κουτσούμπα είπε ότι «μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη γιατί θα ανοίξουν τηλέφωνα ώστε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να οδηγηθούμε στον φυσικό και στον ηθικό αυτουργό γιατί είναι σαφές πως το θέμα δεν ήταν προσωπικό. Για εμάς είναι πολύ απλό. Χτυπάνε έναν από εμάς; Πρέπει να πάρουν απάντηση από την πολιτεία. Πρέπει να καταλάβουν πως οι μαφιόζικες πρακτικές δεν περνάνε. Με τα πρόστιμα δεν παίρνει κανείς μαφιόζος το μήνυμα» υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων.«Έχουν υπάρξει περιστατικά όπου συνάδελφοί μας ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους. […] Ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο και να πάρουν το μήνυμα αυτοί που έδειραν τον συνάδελφό μας» εξήγησε.«Έχει συμβεί συνάδελφοι να πάνε αυτοψία, κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέα, και δεν μπόρεσαν να μπουν γιατί οι μπράβοι τους έκλεισαν την πόρτα. Επίσης, σε άλλο περιστατικό, απαγορεύτηκε να προχωρήσει σε συνάδελφο που πήγε από δημόσιο δρόμο και πλησίασε κατάστημα για να βεβαιώσει παράβαση» κατήγγειλε η Δέσποινα Κουτσούμπα.

Σε ερώτηση για την αναβάθμιση του ξυλοδαρμού σε κακούργημα, είπε ότι «μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη γιατί θα ανοίξουν τηλέφωνα ώστε να έχουμε περισσότερα στοιχεία για να οδηγηθούμε στον φυσικό και στον ηθικό αυτουργό γιατί είναι σαφές πως το θέμα δεν ήταν προσωπικό. Για εμάς είναι πολύ απλό. Χτυπάνε έναν από εμάς; Πρέπει να πάρουν απάντηση από την πολιτεία. Πρέπει να καταλάβουν πως οι μαφιόζικες πρακτικές δεν περνάνε. Με τα πρόστιμα δεν παίρνει κανείς μαφιόζος το μήνυμα».

«Έχουν υπάρξει περιστατικά όπου συνάδελφοί μας ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους. […] Ο φόβος πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο και να πάρουν το μήνυμα αυτοί που έδειραν τον συνάδελφό μας» συμπλήρωσε ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων στο νησί.

«Έχει συμβεί συνάδελφοι να πάνε αυτοψία, κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέα, και δεν μπόρεσαν να μπουν γιατί οι μπράβοι τους έκλεισαν την πόρτα. Επίσης, σε άλλο περιστατικό, απαγορεύτηκε να προχωρήσει σε συνάδελφο που πήγε από δημόσιο δρόμο και πλησίασε κατάστημα για να βεβαιώσει παράβαση» κατήγγειλε τέλος η Δέσποινα Κουτσούμπα.

«Ζητάμε στελέχωση της Αστυνομίας, όπως το καλοκαίρι του 2021» λέει ο δήμαρχος Μυκόνου
«Διαμαρτυρόμαστε όλοι μαζί για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου. Η δημοτική αρχή της Μυκόνου στέκεται αρωγός στον αγώνα που ξεκίνησαν οι αρχαιολόγοι. Είμαστε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Η σχέση μας με την αρχαιολογία είναι δουλεμένη στο χρόνο και ισχυρή» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.

«Θέλουμε ενίσχυση όλων των υπηρεσιών της Μυκόνου, των ελεγκτικών μηχανισμών, της αστυνομίας, της πολεοδομίας, της αρχαιολογίας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, της εφορίας. Το διεκδικούμε χρόνια, τώρα πλέον το απαιτούμε και δεν μπορεί να περιμένει» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι το ίδιο υπογράμμισε ο κ. Κουκάς μιλώντας στο «ΒΗΜΑ».

«Ήταν μια χρονιά στην οποία μειώθηκαν- σχεδόν σε μηδενικό βαθμό- τα κρούσματα τα οποία μας απασχολούν. Σήμερα η επικαιρότητα είναι τα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης και όσα θέτουν οι αρχαιολόγοι. Σε λίγους μήνες φοβάμαι ότι θα έχουμε και άλλα ζητήματα να λύσουμε. Ζητάμε στελέχωση της αστυνομίας όλους τους μήνες του χρόνου καθώς τα θέματα της αυθαίρετης δόμησης προκύπτουν κυρίως τους χειμερινούς μήνες» τόνισε ο κ. Κουκάς.

«Η Μύκονος είναι ένα νησί λίγων τετραγωνικών μέτρων που πλημμυρίζει με εκαττομύρια επισκέπτες και πολύ χρήμα. Το έγκλημα ακολουθεί το χρήμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το νησί μας σαν ένα μικρό νησί» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Κουκάς.

in,gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο του Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ στο Λαγονήσι

Δημοσιεύθηκε

στις

Βίντεο από τη στιγμή του τραγικού δυστυχήματος στο Λαγονήσι, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, εξασφάλισε το MEGA.

Όπως φαίνεται στο βίντεο,επιχειρεί να προσπεράσει ένα αυτοκίνητο, γίνεται σύγκρουση, τινάζεται το σώμα του στον αέρα, προσγειώνεται στο όχημα που ακολουθεί και χάνει τη ζωή του.

Περισσότερα

Ελλάδα

Βορίδης για Ανδρουλάκη: Αδιανόητο να μην είναι πρωθυπουργός ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα όσα λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης «είναι πολιτικά παράδοξα, αδιανόητα», τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, κυβέρνηση συνεργασίας έχουν Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία. «Κάνεις δεν διανοήθηκε να πει στον επικεφαλής του πρώτου κόμματος ότι δεν θα είναι ο πρωθυπουργός», επισήμανε ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να μπει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, για αυτό βάζει όρους που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί». Σχολίασε πάντως ότι η συζήτηση αυτή είναι στο κενό, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία.

Βορίδης: Στόχος μας ο περιορισμός των πληθωριστικών πιέσεων
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνθέτες δράσεις που έχουν σκοπό να περιορίσουν την πληθωριστική επίπτωση -που δεν είναι τοπικό φαινόμενο- στους Έλληνες πολίτες, ανέφερε εξάλλου ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι σκοπός του καλαθιού του νοικοκυριού είναι να υπάρχουν προϊόντα στα οποία μπορεί μία οικογένεια να έχει πρόσβαση χωρίς να επηρεάζεται από την άνοδο του πληθωρισμού, όπως και το market pass έρχεται να καλύψει το κομμάτι αυτό. Στόχος – εξήγησε ο κ Βορίδης – είναι να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε αγαθά που είναι υψηλής κατανάλωσης και να ενισχυθεί το εισόδημα που πηγαίνει για την αγορά αυτών των αγαθών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα