Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Αποθήκευση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αντάλλαγμα δέσμευση θυρίδων από πλευράς της Βουλγαρίας στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας προχώρησε το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας από τους Ελληνες ηλεκτροπαραγωγούς στις αποθήκες της γειτονικής χώρας. Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε το μνημόνιο κατανόησης με την Ελλάδα, βάσει του οποίου οι Ελληνες ηλεκτροπαραγωγοί θα μπορούν να διατηρούν μέγιστο συνολικό όγκο αποθεμάτων φυσικού αερίου 0,7 TWh στις αποθήκες Σίρεν και αντίστοιχα οι Βούλγαροι προμηθευτές θα κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας για μέγιστη συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 2 TWh. H Eλλάδα δεν διαθέτει αποθήκες αερίου και με βάση τον ευρωπαϊκό Κανονισμό θα πρέπει να διατηρεί στρατηγικά αποθέματα της τάξης του 15% της ετήσιας κατανάλωσης σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Μνημόνιο συνεργασίας για χρήση εγκαταστάσεων της Snam έχει υπογράψει η χώρα μας και με την Ιταλία.

Νέα ηλεκτρονική διεύθυνση για καταγγελίες καταναλωτών

Πιλοτικά λειτουργεί τις τελευταίες μέρες ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για καταγγελίες καταναλωτών που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς. Η ιστοσελίδα που σκοπό έχει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το 1520, προκειμένου να πραγματοποιούν οι καταναλωτές τις καταγγελίες τους, αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Οι καταναλωτές μπορούν ήδη να επισκέπτονται την ηλεκτρονική σελίδα kataggelies.mindev.gov.gr.

Πράσινο φως για τη μονάδα σκυροδέματος στο Ελληνικό

Τη μελέτη του έργου της κατασκευής μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στο Ελληνικό ενέκρινε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η μονάδα, που θα υλοποιήσει η θυγατρική της Lamda Development, Ελληνικό ΜΑΕ, με τη Lafarge Beton, θα παράγει έτοιμο σκυρόδεμα, δυναμικότητας 130 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Η μονάδα θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του έργου της ανάπλασης του Ελληνικού, με το σκυρόδεμα να έχει «πράσινες» προδιαγραφές, διότι διαθέτει χαμηλό ενσωματωμένο άνθρακα.

Ενεργειακή αναβάθμιση 37 εκπαιδευτικών κτιρίων

Την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση έως 37 κτιρίων όπου στεγάζονται οι Επαγγελματικές Σχολές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με στόχο η ενεργειακή κατανάλωσή τους να μηδενιστεί προβλέπει το έργο ύψους 134 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα συγκροτήματα των ΕΠΑΣ ανοικοδομήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, χωρίς έκτοτε να έχει γίνει κάποια συστηματική και ολοκληρωμένη συντήρηση ή επισκευή τους, λειτουργώντας με παρωχημένα συστήματα ενέργειας και «κουρασμένα» δίκτυα, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Η επιφάνειά τους κυμαίνεται από 3.500 έως 14.700 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε κτίρια διαφορετικού αριθμού ορόφων, ανάλογα με τη χρήση.

Θετικές προοπτικές για τις αερομεταφορές

Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων αναμένεται να εμφανίσει, φέτος έναντι του 2022, ο κλάδος των αερομεταφορών, χωρίς βέβαια αυτή η πρόβλεψη να είναι σίγουρο ότι θα επαληθευθεί, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του Eurocontrol. Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας έχει εκπονήσει τρία σενάρια για τη φετινή χρονιά, από τα οποία το βασικό προβλέπει ότι οι πτήσεις θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 95% του 2019. Το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για πτητική δραστηριότητα που θα αντιστοιχεί στο 105% αυτής του 2019, ενώ κατά τις απαισιόδοξες προβλέψεις το πτητικό έργο δεν θα ξεπεράσει το 87% του 2019. Για την Ελλάδα, πάντως, μοιάζει να ισχύει το αισιόδοξο σενάριο, δεδομένου ότι μέσω των 14 περιφερειακών αεροδρομίων διακινήθηκαν κατά 3,4% ή 1 εκατ. περισσότερα άτομα πέρυσι έναντι του 2019. Στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση ανήλθε, πέρυσι, περίπου στο 89% αυτής του 2019.

Ροή ειδήσεων

Advertisement