Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Προτεραιότητα η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μήπως οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι η συνέχεια στην έλλειψη προϊόντων που ήδη παρατηρείται από την εποχή που ξέσπασε η πανδημία, αλλά και μία ισχυρή ένδειξη ότι παρόμοιες ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν και σε άλλους τομείς;

Κατά την άποψή μας, είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και το γεγονός πρέπει να μας απασχολήσει ως χώρα και ως κράτος για τις επάρκειες που γενικότερα έχουμε, αλλά και για τις παραγωγικές μας δυνατότητες.

Είναι βέβαιο ότι μία σοβαρή αιτία της έλλειψης φαρμάκων είναι η μείωση της παραγωγής διεθνώς και η ακρίβεια / έλλειψη πρώτων υλών. Κάτι αντίστοιχο έχουμε ήδη δει σε αρκετά άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στους μικροεπεξεργαστές. Η πολύ μεγάλη αναστάτωση στις προμήθειες πρώτων υλών λόγω της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να λείψουν από την αγορά, ένα σωρό προϊόντα, ακόμα και αυτοκίνητα.

Τα φάρμακα, ωστόσο, ήρθαν με μεγάλη ένταση στο προσκήνιο, αφενός γιατί εν προκειμένω τίθεται ζήτημα υγείας και αφετέρου γιατί ζούμε σε μία περίοδο μεγάλης έξαρσης των ιώσεων (που ενδεχομένως οφείλεται και στην κάμψη του ανοσοποιητικού λόγω της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων επί δύο περίπου χρόνια λόγω κορωνοϊού).  Η λογική λέει πως η ισορροπία θα αποκατασταθεί εν πολλοίς, σε μερικές εβδομάδες. Όμως, το ερώτημα είναι, τι είδους άλλες ελλείψεις μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αλλά και εάν μπορεί η Ελλάδα να αναπτύξει παραγωγικές γραμμές για την αντιμετώπιση τέτοιων ελλείψεων.

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία υπάρχει. Υπάρχει όμως και ελληνική χαρτοποιία, ελληνική υφαντουργία, ελληνική παραγωγή προϊόντων πρώτης ανάγκης;

Νομίζουμε πως έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο όπου η μικρότερη δυνατή εξάρτηση από εισαγωγές, αποτελεί το κλειδί της ισχύος της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.  Και γι’ αυτό, είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και σχεδιασμός για μία ελληνική παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανία της. Ως πρώτη προτεραιότητα!


Ροή ειδήσεων

Advertisement