Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Βιαστική κίνηση για τον κατώτατο μισθό;-Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε άλλα επίπεδα, παράλληλα με την προεκλογική περίοδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στον επόμενο μήνα Φεβρουάριο, αναμένεται να κινηθεί η ομάδα επιστημόνων και ακαδημαϊκών η οποία συντονίζει θεσμικά τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να εισηγηθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία επηρεάζει επίσης σειρά επιδομάτων και εισφορών.

Η ανακίνηση του θέματος κατά στην συζήτηση του προϋπολογισμού αλλά και μέσα από το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει ήδη την κατεύθυνση για νέα αύξηση, σε ποσοστό πάνω από 5,5%, μετά την περυσινή αναθεώρηση με την αύξηση 9,5%.

Η επιτροπή αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση στους εμπλεκόμενους φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ) προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με τη διαδικασία, τα επιστημονικά ινστιτούτα (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΝΕΜΥ-ΓΣΕΒΕΕ κά.) καθώς και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ το οποίο θα πρέπει έως τα μέσα Μαρτίου να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του στον Υπουργό Εργασίας.
Εμπλοκή, εκτός από τον ΣΕΒ, θα έχουν και η ΤτΕ καθώς και ο ΙΟΒΕ καθώς το οικονομικό κλίμα και η συγκυρία με τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε σχέση με αποφάσεις που θα επηρεάσουν τον ιδιωτικό τομέα.
Μετά την επεξεργασία της τελικής πρότασης της επιτροπής και την εισήγηση του υπουργού κ. Ζατζηδάκη, το θέμα περνά στο Υπουργικό Συμβούλιο και, τελικώς, ο νέος κατώτερος μισθός θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Το βασικό σενάριο για φέτος προβλέπει αύξηση κατ’ ελάχιστο 5,5% (+39€) προκειμένου ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα (751 ευρώ). Δεν έχει απορριφθεί όμως το σενάριο ο μισθός να ενισχυθεί περισσότερο λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.
Οι πρώτες άτυπες συζητήσεις ανάμεσα στους φορείς κάνουν λόγο για μια γκάμα προτάσεων η οποία θα κινείται από τα 751 έως τα 770-780 ευρώ (αύξηση 8,5%-9%), δεδομένης και της προεκλογικής συγκυρίας. Στα 800 ευρώ είναι η πρόταση του κ.Τσίπρα (νέα αύξηση στο 9,5% το 2023) από την περίοδο της ΔΕΘ.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 8,5% θα διαμορφωθεί στα 773.6 ευρώ, αν αυξηθεί κατά 9% θα διαμορφωθεί στα 777.17 ευρώ ενώ αν αυξηθεί κατά 9,5% θα διαμορφωθεί στα 780,7 ευρώ.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι μετά τα μνημόνια με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 600.000 έως 650.000 εργαζόμενοι ενώ έως το 2012, οι κατώτερες αμοιβές αφορούσαν μόνο 150.000 μισθωτούς.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Κύκλοι του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι, αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνουν έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Επαναφέρουν δηλαδή το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες. Από την άλλη πλευρά οι μικρομεσαίοι (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) αφενός θεωρούν ότι η αύξηση επιστρέφει στα ταμεία τους με τη μορφή αύξησης της κατανάλωσης αλλά, από την άλλη πλευρά, σημειώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ, αύξηση ενεργειακού κόστους).

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 850 ευρώ ώστε να καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης. Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως. Οι μισθωτοί με πολλές τριετίες είχαν επιπλέον όφελος 213 ευρώ, ο μισθός για τον εργαζόμενο με τρεις τριετίες ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας ενώ αν προστεθεί και το επίδομα γάμου 10% ο μισθός ήδη ξεπερνά τα 1000 ευρώ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement