Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

COVID-19 vs γρίπης και ιώσεων – Ποια είναι τα συμπτώματα, πότε εκδηλώνονται και πότε μεταδίδονται

Δημοσιεύθηκε

στις

Πυρετός και ρίγη, βήχας, κόπωση, πονοκέφαλος, ρινική καταρροή, γενική καταβολή, μυαλγίες και αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Συμπτώματα που τρομοκρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας COVID-19, αφού έδειχναν με σχεδόν 100% βεβαιότητα ως υπαίτιο τον SARS-CoV-2. Πλέον είναι εξίσου πιθανό να κρύβουν γρίπη ή και άλλη ίωση του αναπνευστικού.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της COVID-19 και η επικράτηση των πιο ήπιων –σε σχέση με τα αρχικά– στελεχών και υποπαραλλαγών «Ομικρον» του SARS-CoV-2 έχουν ως αποτέλεσμα οι γιατροί να εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί πιο έντονα.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Παν. Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, «πλέον η γρίπη, η COVID-19 και οι ιώσεις έχουν κοινά συμπτώματα, και εμπίπτουν σε αυτό που ονομάζουμε γριπώδη συνδρομή. Αυτή την περίοδο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η γρίπη κάνει λίγο πιο βαριά κλινική εικόνα. Επιπλέον, ως γιατροί σκεφτόμαστε ότι ο ασθενής μπορεί να έχει γρίπη όταν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες και όταν είναι νέος σε ηλικία. Και αυτό διότι πλέον η COVID-19 στις νεότερες ηλικίες είναι ήπια και ταλαιπωρεί περισσότερο τα μεγαλύτερα άτομα, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

Η COVID-19 στα 2,5 χρόνια παρουσίας της άλλαξε «πρόσωπο» και πλέον προσβάλλει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό, σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο που ο μεγάλος φόβος όλων ήταν να μην προσβάλει τους πνεύμονες.

«Αυτό που έχουμε καταγράψει και εμείς στην κλινική είναι ότι τον πρώτο καιρό της πανδημίας το 95% των ασθενών που νοσηλεύονταν λόγω της COVID-19 είχε πνευμονία. Τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο του 30%. Σε αυτό έχει συμβάλει ο εμβολιασμός του πληθυσμού αλλά και η επικράτηση των πιο ήπιων στελεχών του SARS-CoV-2», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Από την αρχή Οκτωβρίου έως και την Πρωτοχρονιά είχαν δηλωθεί στη χώρα μας έξι θάνατοι από γρίπη. Αντίθετα, σε εβδομαδιαία βάση δηλώνονται 130-150 θάνατοι ασθενών με COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο αριθμών. «Οι 130-150 θάνατοι εβδομαδιαίως αφορούν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 και σε μεγάλο ποσοστό η συγκεκριμένη νόσος δεν ήταν η αιτία του θανάτου, ούτε διαδραμάτισε ρόλο στην πορεία της υγείας των ασθενών».

Τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 μπορεί να είναι από ασυμπτωματικές έως και να έχουν σοβαρή συμπτωματολογία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 μπορεί να είναι από ασυμπτωματικές έως και να έχουν σοβαρή συμπτωματολογία.

Τα κοινά συμπτώματα και στις δύο ιώσεις είναι ο πυρετός/ρίγη, ο βήχας, η δύσπνοια, η γενική καταβολή, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, οι μυαλγίες, ο πονοκέφαλος, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (έμετοι και διάρροιες που στα παιδιά είναι πιο συχνές στη γρίπη), και η αλλαγή ή απώλεια της όσφρησης και της γεύσης (πιο συχνό σύμπτωμα στην COVID-19). Και στις δύο ιώσεις, υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση έχουν τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι έγκυοι.

Ο χρόνος εμφάνισης

Στη γρίπη, η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως γίνεται έπειτα από μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη μόλυνση. Στην COVID-19 εκδηλώνονται δύο έως πέντε ημέρες μετά συνήθως, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 ημέρες μετά. Το άτομο με γρίπη μπορεί να μεταδώσει τη νόσο και μία ημέρα πριν να εμφανίσει συμπτώματα, αν και η κύρια περίοδος μετάδοσης είναι όσο έχει συμπτώματα. Στην COVID-19 ο ασθενής αρχίζει να μεταδίδει τη νόσο 2-3 ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων με τη μεταδοτικότητα να κορυφώνεται μία ημέρα πριν.

Στη γρίπη αλλά και τις περισσότερες εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού, «οδηγοί» της επιδημίας θεωρούνται τα παιδιά. Είναι αυτά που θα κολλήσουν πρώτα τον ιό (συνήθως στο σχολείο) και θα τον μεταδώσουν σε όλη την οικογένεια. Στην COVID-19 οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παιδιά δεν έχουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας σε σχέση με τους ενηλίκους.

Αυξημένες οι νοσηλείες

Περαιτέρω αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης (16% των συνολικών επισκέψεων) και των εισαγωγών σε νοσοκομεία λόγω της COVID-19 καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του 2022. Στον αντίποδα, διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, καθώς παρατηρήθηκε μικρή μείωση της θετικότητας σε δείγματα από μαζικές δειγματοληψίες.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 1.519 νέες νοσηλείες λόγω COVID-19 (αύξηση της τάξης του 22% σε σχέση με την εβδομάδα των Χριστουγέννων) και δηλώθηκαν 141 θάνατοι ασθενών με τη νόσο. Την Πρωτοχρονιά 119 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι λόγω COVID-19. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις θάνατοι λόγω γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της νόσου για τη φετινή περίοδο σε έξι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ελλάδα

ΣΑΤΑ: Χωρίς ταξί η Αθήνα αύριο, Πέμπτη – 24ωρη απεργία των εργαζομένων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χειρόφρενο τραβούν αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου οι οδηγοί των ταξί λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η απεργία θα έχει ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (24/03).

Οι οδηγοί ταξί θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στη Λεωφόρο Καβάλας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μεταφορών.

Στα αιτήματά τους  περιλαμβάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με βασικότερο τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών αστικής μεταφοράς που «κλέβουν» το μεταφορικό έργο και το μεροκάματο των εργαζομένων αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό κέρδος.

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ:

«Συνάδελφοι, ιδιοκτήτες και οδηγοί. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Από αυτή την μάχη δεν πρέπει να λείπει κανείς.

-Βιώνουμε καθημερινά την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς και κλέβουν το μεταφορικό μας έργο.

-Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματά μας.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών,

-όσα δεν έκανε για το ταξί,
-όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό
-όσα δεν έκανε για να εμποδίσει τις πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η απεργία θα αρχίσει στις 06.00 το πρωί της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής

Φτάνει πια. Θέλουμε καθαρές λύσεις τώρα.

Η απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, είναι απαίτηση όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας. Το ΣΑΤΑ συμμετείχε σε όλες τις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν και ζητά ασφαλείς δημόσιες μεταφορές. Το «πάμε και όπου βγει» και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, δεν μπορούν να αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή κυβερνητικού έργου.

Ο κλάδος των ταξί βιώνει σε καθημερινή βάση την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς. Το Υπουργείο Μεταφορών απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν «ακούει» τις φωνές χιλιάδων επαγγελματιών. Με εξαίρεση την αύξηση κομίστρου, κανένα άλλο αίτημα του κλάδου μας όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά ούτε καν συζητήθηκε.

Προβλήματα οικονομικής φύσης (αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης, επαγγελματικό καύσιμο, επιδοτήσεις για όλους τους τύπους αυτοκινήτων ), επαγγελματικής φύσης (άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων αμιγώς ηλεκτρικά από το 2026, πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί), ζητήματα ανταγωνισμού (σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, πάταξη της υποκλοπής έργου, ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί, το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό και οι εφαρμογές κράτησης ταξί) αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το Υπουργείο Μεταφορών.

Η συνειδητή αδιαφορία της κυβέρνησης για τον αργό θάνατο των ταξί καθρεφτίζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα σε αυτή την πολιτική, αν κάνουμε ότι δεν μας αγγίζει, αν θεωρούμε υπερβολική και άσκοπη αντίδραση «να ενοχλήσουμε» την κυβέρνηση, τότε δεν είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι Αθηναίοι συνάδελφοι.

Υποτακτικοί δεν θα γίνουμε ποτέ. Θα ενοχλούμε κι ας ενοχλούνται. Θα φωνάζουμε κι ας μην ακούνε. Θα τους δείχνουμε κι ας κρύβονται. Το ταξί θα αντέξει, είτε το θέλουν, είτε όχι.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, τα ταξί της Αθήνας θα υπενθυμίσουν στο Υπουργείο Μεταφορών, όσα δεν έκανε για τον κλάδο μας, όσα έκανε για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό και πως με την δική του ανοχή βοηθάει πολυεθνικές εφαρμογές να ροκανίζουν το μεροκάματο του ταξιτζή

Για το Δ.Σ.
-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Θ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
-Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π. ΟΡΦΑΝΟΣ».

Περισσότερα

Ελλάδα

Σταύρος Θεοδωράκης: Νιώθω πως ρώτησα τον Μητσοτάκη ό,τι έπρεπε να ρωτήσω

Δημοσιεύθηκε

στις

Στους επικριτές του απάντησε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης (21/03) στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha. Πότε δόθηκε η συνέντευξη και αν προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρωθυπουργό ήταν μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκε να απαντήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 πως «η συνέντευξη αυτή που είδατε γυρίστηκε στο Μέγαρο Μάξιμου λίγες ώρες πριν παίξει η εκπομπή. Όμως, επειδή τον Απρίλη θα είχαμε εκλογές, σύμφωνα με το παλιό σκηνικό, είχα κανονίσει να πάρω μια συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η οποία δόθηκε Καθαρά Δευτέρα, στη χαράδρα του Βίκου. Αυτή η συνέντευξη δόθηκε, μιάμιση μέρα πριν την τραγωδία. Από αυτά που είπε τίποτα δεν έπαιξα. Δεν ήθελα να μπερδευτούμε».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως θα υπάρξει συνέντευξη και με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία. «Ναι, είχαμε συζητήσει επειδή οι εκλογές θα ήταν 9 Απρίλη, είχε κανονιστεί αντίστοιχη συνέντευξη με τον Αλέξη Τσίπρα που θα έπαιζε στις 2 Απριλίου… Θα έχουμε συνέντευξη Τσίπρα τις επόμενες εβδομάδες. Δεν έχει προσδιοριστεί το πότε. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν και ένα προγραμματισμό που είναι πιο περίπλοκος. Προφανώς κάποια στιγμή που θα θέλει κι εκείνος να μιλήσει, έχουμε συμφωνήσει να το κάνουμε».

Ακόμη απαντώντας στο ερώτημα για το εάν θα άλλαζε κάτι στη συνέντευξη και εάν υπήρχε κάτι που θα ήθελε και δεν τον ρώτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «σημασία έχει μετά από μια συνέντευξη να νιώθεις ότι έχεις ρωτήσει αυτά που πρέπει να ρωτήσεις. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν απουσιάζουν ερωτήματα, όλα αυτά που θεωρώ σημαντικά, το κομματικό κράτος, η διαπλοκή με επιχειρήσεις που ανανεώνουν συμβάσεις και δεν κάνουν τίποτα όλα αυτά εγώ τα ρώτησα. Σε κάποια ο κ. Μητσοτάκης είχε πολύ σαφείς απαντήσεις, σε άλλα δε με κάλυψε».

Ο παρουσιαστής των «Πρωταγωνιστών» υπογράμμισε ότι προβλήθηκαν όλες οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Περισσότερα

Ελλάδα

Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στη Νέα Υόρκη για την 202η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έλαβε σαφή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στη φετινή παρέλαση για τη 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει επισήμως την παρουσία της Προεδρικής Φρουράς από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ικανοποίησε το αίτημά του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Επιπλέον, ο Aρχιεπίσκοπος Αμερικής, κατόπιν σχετικής παράκλησης του προέδρου της παρέλασης, Φιλίππου Κρίστοφερ, υποσχέθηκε ότι θα εξεύρει τους απαραίτητους και αναγκαίους πόρους, σε συνεργασία και με ιδιώτες δωρητές, για την κάλυψη των δαπανών της παρουσίας των Ευζώνων στην παρέλαση.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα