Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο που πρέπει να προσέξετε το 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2023 παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αμερικανική εφημερίδα Washington Post καθώς, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Χένρι Ολσεν, η έκβασή τους θα μπορούσε να έχει τεράστια σημασία για ολόκληρο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους, πάντως, δεν συγκαταλέγει τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Φινλανδία
Οι εκλογές στο υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ θα γίνουν μέχρι τις 2 Απριλίου. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά κόμματα που να είναι αντίθετα σε αυτήν. Ωστόσο, η πρωθυπουργός από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Σάνα Μαρίν, ενδέχεται να μην είναι αυτή που θα «βάλει» τη χώρα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τα μέσα του 2021 και πήρε και άλλες μονάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, θα λάβει πρώτο την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει την επιστροφή μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης αποτελούμενης από τον Εθνικό Συνασπισμό, το Κεντρώο Κόμμα (ΚΕΣΚ) και τους λαϊκιστές Αληθινούς Φινλανδούς.

Η άλλη εκδοχή είναι μια συνεργασία του Εθνικού Συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών και ενός άλλου κόμματος.

Η Μέτε Φρέντερικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, επέλεξε αυτό το σενάριο μετά τις εκλογές στη χώρα της τον Νοέμβριο, παρ’ όλο που ο αριστερός συνασπισμός της διατήρησε την πλειοψηφία.

Αν η Φινλανδία κάνει το ίδιο, θα δείξει ότι οι παλιοί εχθροί είναι πρόθυμοι να γίνουν σύμμαχοι όταν απειλούνται από κόμματα που επιθυμούν ριζική αλλαγή, είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά.

Τουρκία
Παρά την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι ισχυρή και ενδέχεται να επικρατήσει του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου προέδρου.

Το AKP και ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικού Κινήματος (ΜΗΡ), έχουν μειώσει σημαντικά τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 25 ετών.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν τον Ιούνιο, όπως είπε πρόσφατα ο τούρκος πρόεδρος, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν δεν κερδίσει την πλειοψηφία κανένας υποψήφιος.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μοίρα της τουρκικής Δημοκρατίας εξαρτάται από αυτές τις εκλογές.

Αργεντινή
Στο ποδόσφαιρο, η Αργεντινή βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Στην πολιτική, όμως, αποτελεί παράδειγμα κυβερνητικής κακοδιαχείρισης, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα. Κάποτε ήταν ένα από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου, αλλά μετά από έναν αιώνα οικονομικής και πολιτικής «ανικανότητας», η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο αργής ανάπτυξης, πληθωρισμού και ύφεσης, που επαναλαμβάνεται και σήμερα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, Frente de Todos, που ασπάζεται τον περονισμό, έχει μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις. Η κεντροδεξιά συμμαχία της χώρας Μαζί για την Αλλαγή παραμένει στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις και πιθανότατα θα υπερισχύσει.

Υπάρχει ένας ακόμα συνασπισμός με φιλελεύθερη κλίση, Η Ελευθερία Προοδεύει, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να κερδίσει έως και το 23% των ψήφων.

Ο αρθρογράφος Ολσεν προβλέπει ότι στις εκλογές που θα γίνουν τέλη Οκτωβρίου η χώρα θα στραφεί προς τα δεξιά, με τους νικητές να έχουν την ευκαιρία να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της οικονομίας.

Πολωνία
Η ανερχόμενη δύναμη της Ανατολικής Ευρώπης προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία και φιλοξενεί εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες. Κυβερνάται ωστόσο από ένα συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα, το Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του.

Το PiS παραμένει το πιο δημοφιλές κόμμα της Πολωνίας, αλλά συγκεντρώνει μερικές μονάδες λιγότερες από το 44% που έλαβε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα κέρδιζε την πλειοψηφία αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, αντί για το φθινόπωρο, ενώ οι προβλέψεις για τις έδρες δείχνουν ένα μοιρασμένο Κοινοβούλιο.

Το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων ενθαρρύνει τη δημιουργία συνασπισμών. Γι’ αυτό και πριν τις εκλογές, το κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συνεργασία περιθωριακών κομμάτων, αναφέρει ο Ολσεν.

Ισπανία
Η τάση να δημιουργούνται στην Ευρώπη συντηρητικοί-λαϊκιστικοί συνασπισμοί φαίνεται πως θα επικρατήσει και στην Ισπανία, στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την WashingtonPost.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις από τον Ιούνιο. Το ακροδεξιό Vox, ένα εθνικιστικό-λαϊκιστικό κόμμα, κερδίζει σταθερά την τρίτη θέση στα γκάλοπ.

Δεδομένου του συστήματος αναλογικής εκπροσώπησης της Ισπανίας, τα δύο κόμματα αναμένεται να κερδίσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός των Σοσιαλιστών και των αριστερών Podemos θα επιτεθεί στο Vox, τονίζοντας τον εξτρεμιστικό χαρακτήρα του, στην προσπάθεια να κερδίσει ξανά την εξουσία.

Αυτό, ωστόσο, ενδέχεται να φέρει αντίθετο αποτέλεσμα: ίσως ωθήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους στο Λαϊκό Κόμμα, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του, χωρίς την Ακροδεξιά. Μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των ψηφοφόρων θα δώσουν οι περιφερειακές εκλογές, τον Μάιο.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement