Οικονομία
Αγορά εργασίας: Αναμένεται αύξηση προσλήψεων το α΄ 3μηνο
Αύξηση των προσλήψεων σχεδόν σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με αιχμή τα μεγάλα έργα σε υποδομές, τον σιδηρόδρομο, την καινοτομία, τα logistics, τις αναπλάσεις και τις επενδύσεις μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένουν οι Ελληνες εργοδότες για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οσο για το σύνολο της επικράτειας, ραγδαία αύξηση αναμένεται στον κλάδο της πληροφορικής.
Οι Ελληνες εργοδότες βλέπουν το κλίμα να αλλάζει με την έναρξη του νέου έτους, εκτιμώντας ότι οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης θα επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο. Τα σημάδια που αποτυπώνει η Ερευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ομίλου ManpowerGroup για το α΄ τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος – Μάρτιος) είναι ενθαρρυντικά, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης (ΝΕΟ) να διαμορφώνονται στο 7%, αυξημένες κατά 9% έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022. Επιπλέον, το 28% των 520 Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ το 22% προβλέπει μείωση.
Να σημειωθεί πως ο όρος «συνολικές προοπτικές απασχόλησης» (ΝΕΟ) που χρησιμοποιείται στην έρευνα είναι το αποτέλεσμα της αφαίρεσης του ποσοστού των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό τους από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν μείωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο (είτε θετικό είτε αρνητικό) των προοπτικών απασχόλησης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Manpower, το πρόσημο για τις προοπτικές απασχόλησης παραμένει θετικό σε όλους σχεδόν τους κλάδους, καθώς οι Ελληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων σε 7 από τους 9 κλάδους το α΄ τρίμηνο του 2023, ενώ στον κλάδο της επικοινωνίας δεν αναμένεται διαφοροποίηση και μόνο στις λοιπές υπηρεσίες προβλέπεται μείωση κατά 6%.
Βέβαια, ο πιο ανταγωνιστικός και συνάμα ισχυρός τομέας στην Ελλάδα καταδεικνύεται η πληροφορική, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27%, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το α΄ τρίμηνο του 2022. Ακολουθούν η βιομηχανία και οι κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και μειωμένες κατά 6% έναντι του α΄ τριμήνου του 2022.
Λόγω και των μεγάλων έργων που έχουν δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα, ως η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα εμφανίζεται η Βόρεια Ελλάδα με ΝΕΟ 18%. Η δυναμική της περιοχής είναι μεγάλη και αποτυπώνεται σε αύξηση κατά 21% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του α΄ τριμήνου του 2022. Θετικές προοπτικές απασχόλησης (3%) καταγράφονται στην ευρύτερη περιφέρεια Ελλάδας, σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μείωση κατά 2% έναντι του α΄ τριμήνου του 2022. Αρνητικές προοπτικές απασχόλησης σημειώνονται στην περιφέρεια της Αττικής (-2%).
Ισχυρότερος τομέας η πληροφορική και περιφέρεια με τις καλύτερες προοπτικές στην απασχόληση η Βόρεια Ελλάδα.
Οι εργοδότες σε οργανισμούς με 250+ εργαζομένους είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης με NEO +21%. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι αυξημένες κατά 7% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2022 και κατά 11% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Στον αντίποδα, πιο αδύναμο κλίμα ως προς την πρόθεση για προσλήψεις (-1%) επικρατεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό 10-49 άτομα.
Κι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο CEO της ManpowerGroup Ελλάδας Χαράλαμπος Καζαντζίδης, είναι προφανές ότι στην έρευνα αποτυπώνεται εμφανής πρόθεση αύξησης των προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών των μεγάλων έργων που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελούν «ένεση» ανάπτυξης και απασχόλησης και μοχλό αποκλιμάκωσης του δείκτη ανεργίας στην περιοχή. Παράλληλα, βέβαια, σχολιάζει ο κ. Καζαντζίδης, «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ραγδαίας αύξησης των προοπτικών συνολικής απασχόλησης στην επικράτεια ειδικά στον κλάδο της πληροφορικής και να αναζητήσουμε τα ταλέντα εκείνα που θα ανταποκριθούν στους υπάρχοντες αλλά και μελλοντικούς ρόλους».
Στον κόσμο
Ισχυρό παραμένει, με βάση την εποχικά προσαρμοσμένη ανάλυση της ManpowerGroup, το παγκόσμιο κλίμα προσλήψεων για το α΄ τρίμηνο του 2023. Αναλυτικά, και σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 38.000 εργοδότες, οι προθέσεις προσλήψεων είναι θετικές σε 39 από τις 41 αγορές, με συνολικές καθαρές προοπτικές απασχόλησης 23%, μειωμένες ωστόσο κατά 6% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2022.
Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο αποτυπώνονται στον Παναμά (39%), στην Κόστα Ρίκα (37%) και στον Καναδά (34%). Στον αντίποδα, οι ασθενέστερες εμφανίζονται στην Πολωνία (-2%) και στην Ουγγαρία (-8%).
Οι εργοδότες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (ΕΜΕΑ) αναφέρουν ανεπαίσθητα μειωμένες προσδοκίες προσλήψεων (18% έναντι 21% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο). Το 36% των εργοδοτών στην περιοχή αναμένει αύξηση των προοπτικών απασχόλησης, το 20% προβλέπει μείωση, ενώ το 40% καμία αλλαγή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ