Τεχνολογία
Νέα μέθοδος πρόβλεψης φυσικών καταστροφών βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Μία νέα «έξυπνη» μέθοδο, που αποτελεί έναν συνδυασμό εξελιγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με ειδικές τεχνικές δειγματοληψίας, ανέπτυξε ομάδα Ελλήνων ερευνητών στις ΗΠΑ.
Τα φυσικά καταστροφικά γεγονότα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ολόκληρη την κοινωνία, ενώ συγχρόνως είναι μία ύστατη «κραυγή» πως ο πλανήτης μας υποφέρει και χρειάζεται τη βοήθειά μας για να σωθεί. Μπορεί η «στροφή» μας προς έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής και κατ’ επέκταση η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος να είναι ένα πρώτο και βασικό «βήμα», έτσι ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, όμως καταλυτικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζει και η επιστήμη.
H αλήθεια είναι πως η πρόληψη είναι το «όπλο» έναντι οποιασδήποτε καταστροφής, φυσικής ή μη. Με βάση αυτή τη λογική, λοιπόν, Έλληνες επιστήμονες της διασποράς στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που επιτρέπει να γίνεται πρόβλεψη ακραίων και σπάνιων γεγονότων στην κοινωνία και στη φύση, όπως μια πανδημία, ένα απρόσμενο γιγάντιο κύμα στη θάλασσα ή η ξαφνική κατάρρευση μιας μεγάλης γέφυρας, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά δεδομένα. Η «έξυπνη» μέθοδος, που παρακάμπτει την ανάγκη για μεγάλο όγκο προηγούμενων δεδομένων, αποτελεί έναν συνδυασμό εξελιγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) με ειδικές τεχνικές δειγματοληψίας.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι καθηγητές μηχανολογίας και επιστήμης των ωκεανών Θεμιστοκλής Σαψής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και εφαρμοσμένων μαθηματικών & μηχανικής Γιώργος Καρνιαδάκης του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, μαζί με δύο Αμερικανούς συναδέλφους τους, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό υπολογιστικής επιστήμης «Nature Computational Science».

Πώς θα πραγματοποιείται η πρόβλεψη μελλοντικών καταστροφών από ακραία συμβάντα
Οι επιστήμονες συνδύασαν στατιστικούς αλγόριθμους (που χρειάζονται λιγότερα δεδομένα για να κάνουν ακριβείς και αποτελεσματικές προβλέψεις) με μια ισχυρή τεχνική μηχανικής μάθησης με την ονομασία DeepOnet που αναπτύχθηκε το 2019 στο Μπράουν από τον Καρνιαδάκη και πλέον «εκπαιδεύτηκε» για να προβλέπει σενάρια, πιθανότητες και μερικές φορές τον χρόνο σπάνιων συμβάντων, παρά την έλλειψη σχετικών ιστορικών αρχείων.
Η πρόβλεψη μελλοντικών καταστροφών από ακραία συμβάντα (σεισμοί, πανδημίες, κύματα-γίγαντες κ.α.) είναι τρομερά δύσκολη, συχνά επειδή ορισμένα τέτοια γεγονότα είναι τόσο σπάνια που δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να χρησιμοποιηθούν μοντέλα πρόβλεψης, έτσι ώστε να προβλεφθεί τι και πότε μπορεί να συμβεί στο μέλλον κάτι ανάλογο. Η νέα μελέτη επιχειρεί να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα αντί για την ποσότητα των ήδη διαθέσιμων δεδομένων.

«Πρέπει να γίνει συνειδητό ότι πρόκειται για στοχαστικά συμβάντα. Το ξέσπασμα μιας πανδημίας όπως η Covid-19, μια περιβαλλοντική καταστροφή όπως εκείνη στον Κόλπο του Μεξικού, ένας σεισμός, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, ένα κύμα 30 μέτρων που αναποδογυρίζει ένα πλοίο – όλα αυτά είναι σπάνια γεγονότα και επειδή είναι σπάνια, δεν έχουν πολλά ιστορικά δεδομένα. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε στη μελέτη μας είναι: Ποια είναι τα καλύτερα δυνατά δεδομένα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των δεδομένων που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Καρνιαδάκης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική δειγματοληψίας που λέγεται ενεργή μάθηση και αφορά στατιστικούς αλγόριθμους. Αυτοί συνδυάζονται με το υπολογιστικό μοντέλο DeepOnet, ένα είδος τεχνητού νευρωνικού δικτύου που μιμείται τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Είναι ισχυρότερο από τα τυπικά τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, επειδή στην πραγματικότητα απαρτίζεται από δύο ξεχωριστά δίκτυα που επεξεργάζονται δεδομένα εκ παραλλήλου. Αυτό επιτρέπει να αναλύονται γιγάντιες ομάδες δεδομένων και σεναρίων με αστραπιαία ταχύτητα και να προκύπτουν ανάλογες πιθανότητες. Όταν η δυνατότητα αυτή συνδυαστεί με τους έξυπνους στατιστικούς αλγόριθμους της ενεργού μάθησης, τότε το DeepOnet μπορεί να κάνει προβλέψεις καταστροφικών συμβάντων, ακόμη και όταν δεν έχει πολλά δεδομένα για να επεξεργαστεί.

«Το κλειδί είναι να μην πάρει κανείς όλα τα δυνατά δεδομένα και να τα τροφοδοτήσει στο σύστημα, αλλά να αναζητήσει εκ των προτέρων γεγονότα που θα σηματοδοτήσουν σπάνια συμβάντα. Μπορεί να μην έχουμε πολλά παραδείγματα του πραγματικού συμβάντος, αλλά μπορεί να έχουν τα πρόδρομα γεγονότα τους. Μέσω των μαθηματικών τα εντοπίζουμε και αυτά, μαζί με τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε αυτό το πεινασμένο για δεδομένα σύστημα DeepOnet», ανέφερε ο Καρνιαδάκης.
Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές υπολόγισαν διάφορες πιθανότητες για μελλοντικές εξάρσεις μιας πανδημίας ή για την εμφάνιση από το πουθενά ενός τεράστιου κύματος διπλάσιου έως τριπλάσιου από τα γειτονικά κύματα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μέθοδός τους έχει ανώτερη απόδοση από τα περισσότερα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης και θεωρούν ότι είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για να προβλεφθούν κάθε είδους σπάνια γεγονότα. Ο Καρνιαδάκης ήδη, συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς επιστήμονες για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνική στην πρόγνωση κλιματικών συμβάντων, όπως οι τυφώνες.
Τόσο ο Θ.Σαψής όσο και ο Γ.Καρνιαδάκης είναι απόφοιτοι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με διδακτορικό στη συνέχεια από το ΜΙΤ. Ο Σαψής είναι, μεταξύ άλλων, κάτοχος του επιστημονικού βραβείου Μποδοσάκη έτους 2021.

Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι στις μέρες μας, το περιβάλλον έχει αλλάξει και υποφέρει από την εκτενή χρήση της ενέργειας που, εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό το γεγονός, έχει προκαλέσει μία απίστευτη καταστροφή στον πλανήτη μας, με ποικίλες αρνητικές συνέπειες. Στο ερώτημα λοιπόν, πώς θα σώσουμε το περιβάλλον και θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας, η επιστήμη δίνει τη δική της απάντηση.
Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση
Τεχνολογία
Μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, εκτός από Netflix
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις
21 Φεβρουαρίου 2023 13:21
Εδώ και μερικά χρόνια, οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει στη ζωή όλων μας -γιατί ποιός δε θέλει να έχει αυτόματη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες κάθε μήνα;
Φυσικά, το Netflix είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, όμως εκτός από πλατφόρμες streaming, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από συνδρομές για κάθε τομέα της ζωής σου, από την υγεία μέχρι την ψυχαγωγία.
Πάμε λοιπόν να δούμε τις μηνιαίες συνδρομές που χρειάζεσαι, ακόμα κι αν δεν το ξέρεις!
-
Ενοικίαση αυτοκινήτου
Τις περισσότερες φορές, η ενοικίαση αυτοκινήτου με το μήνα συμφέρει πολύ περισσότερο από την αγορά, καθώς στην περίπτωση της ενοικίασης τα έξοδα ασφάλειας και οδικής βοήθειας είναι ήδη καλυμένα. Ούτως ή άλλως, αν κάποιος μετακινείται περισσότερο με τα μέσα και χρησιμοποιεί αμάξι μερικές μόνο φορές την εβδομάδα ή το χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά όταν πηγαίνει ταξίδια και εκδρομές, τότε τα έξοδα της συντήρησης του αμαξιού υπερβαίνουν τη χρήση του. Υπάρχουν πολλές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, οι οποίες προσφέρουν μηνιαία πλάνα, καθώς και επιλογές ενοικίασης για διαστήματα μεγαλύτερα του ενός μήνα!
-
Μουσική
Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε μουσική κάθε μέρα, γι΄αυτό και οι μουσικές πλατφόρμες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, με πρώτη και καλύτερη το Spotify, το οποίο ήρθε για να μείνει! Αυτή η δημοφιλής μουσική πλατφόρμα σου δίνει άμεση πρόσβαση σε χιλιάδες playlists, νέες κυκλοφορίες, podcasts, και ψαγμένες μουσικές που δεν θα άκουγες πουθενά αλλού.
Επιπλέον, προσφέρει και τη δυνατότητα να δημιουργείς δικές σου playlists, ώστε να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα αγαπημένα σου κομμάτια με βάση το είδος μουσικής ή τη διάθεσή σου! Εκτός από το Spotify, άλλες πολύ δημοφιλείς μουσικές πλατφόρμες είναι το Apple Music, το Tidal, το Deezer και το Amazon Music Unlimited.
-
Εκπαίδευση
Υπάρχουν πάρα πολλές πλατφόρμες που προσφέρουν online μαθήματα με μηνιαία συνδρομή. Μία από αυτές είναι το Masterclass, μια online πλατφόρμα, η οποία προσφέρει μια τεράστια γκάμα από μαθήματα από επαγγελματίες που έχουν ξεχωρίσει σε διάφορους τομείς, όπως ο αθλητισμός, η μαγειρική και η υποκριτική. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι γνωστή για το υψηλό επίπεδο των μαθημάτων που προσφέρει και τους διάσημους καθηγητές που τα παραδίδουν, όπως η Naomi Campbell, η Annie Leibovitz, ο Gordon Ramsay, η Christina Aguilera, ο Steve Martin και η Anna Wintour.
Μια άλλη πολύ γνωστή πλατφόρμα είναι το Skillshare, το οποίο έχει χιλιάδες δημιουργικά μαθήματα, όπως φωτογραφία, λήψη βίντεο, επεξεργασία εικόνας, συγγραφή, ζωγραφική, κέντημα και άλλα. Ακόμα μερικές από τις καλύτερες online εκπαιδευτικές πλατφόρμες είναι το Coursera, το LinkedIn Learning και το Learn Upon.
-
Γυμναστική
Από την εποχή της πανδημίας και μετά, οι πλατφόρμες με online μαθήματα γυμναστικής έχουν αποκτήσει νέα δυναμική! Μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες είναι το Daily Burn, το οποίο σου δίνει πρόσβαση σε αμέτρητα μαθήματα γυμναστικής κάθε είδους, από pilates μέχρι HIIT και από ειδικά προγράμματα για αρχάριους μέχρι γυμναστική για εγκύους.
Ανάλογα με τους στόχους που έχεις (κάψιμο λίπους, απώλεια κιλών, γράμμωση κτλ) μπορείς να δημιουργήσεις ένα στοχευμένο πλάνο διατροφής και εκγύμνασης. Αν πάλι είσαι fan ενός συγκεκριμένου είδους γυμναστικής, τότε μπορείς να επιλέξεις μια πλατφόρμα που ειδικεύεται σε ένα ένα είδος, όπως το Glo για γιόγκα, το Barre3 για barre, το Jefit για προπονήσεις δύναμης και το Pilatesology για πιλάτες.
-
Σειρές και ταινίες
Εκτός από το Netflix, υπάρχουν και άλλες streaming πλατφόρμες με τεράστια γκάμα από σειρές και ταινίες, όπως το Disney Plus, το οποίο δίνει πρόσβαση σε πολύ πλούσιο περιεχόμενο σειρών, ταινιών και ντοκιμαντέρ όχι μόνο από τη Disney, αλλά και από τη Marvel, την Pixar, το National Geographic και πολλά άλλα.
To ΗΒΟ Max είναι άλλη μια πλατφόρμα, η οποία διαθέτει μεγάλη γκάμα βραβευμένων σειρών και ταινιών που ανανεώνονται συνεχώς. Άλλες κορυφαίες επιλογές για streaming είναι το Hulu, το Apple TV Plus, το Peacock και το Amazon Prime Video.
Οι μηνιαίες συνδρομές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού πλέον σχεδόν τα πάντα πωλούνται με συνδρομές, από γυμναστήρια μέχρι μαθήματα ζωγραφικής. Με ένα σχετικά μικρό ποσό το μήνα έχεις εύκολη πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών, οπότε γίνεται πολύ πιο εύκολο να κάνεις όσα ανέβαλες, από το να ξεκινήσεις kickboxing, μέχρι να μάθεις πως να ανοίγεις φύλλο!
Ελλάδα
Εκλογές 2023 – Η εκλογική βραδιά γίνεται digital: Στις 21.00 το αποτέλεσμα, ως τα μεσάνυχτα οι σταυροί των βουλευτών
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις
16 Φεβρουαρίου 2023 10:24
Μπορεί ακόμα να μην ξέρουμε και επισήμως την ημερομηνία των εκλογών, όσο και αν όλοι εργάζονται με άξονα την 9η Απριλίου, πλην όμως το κυβερνητικό επιτελείο κάνει κανονικά προετοιμασία για την εκλογική βραδιά, η οποία θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η βασικότερη αλλαγή έγκειται στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα η έκβαση της αναμέτρησης, αλλά και η πορεία της σταυροδοσίας να δημοσιοποιούνται πολύ νωρίτερα από τα συνηθισμένα. Κάτι, βεβαίως, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην πορεία ορισμένων τηλεοπτικών πάνελ.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, συνεπώς, σχεδόν το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων θα είναι εφοδιασμένοι με tablet, ενώ το 2019 μόλις το 30% αυτών είχε συσκευές άμεσης μετάδοσης του αποτελέσματος. Όσοι δεν έχουν tablet, θα χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα. Όλες οι φορητές συσκευές θα είναι εφοδιασμένες με το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT), με την καταγραφή των ψήφων και των σταυρών να πηγαίνει απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών.
Κάπως έτσι, τα ορόσημα της εκλογικής βραδιάς διαφοροποιούνται σημαντικά, μιας και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα δημιουργήσει μια κατάσταση που παραπέμπει στον τρόπο μετάδοσης αποτελεσμάτων της Κύπρου, όπου η βραδιά στις προεδρικές εκλογές είχε τελειώσει πριν τις 21:00. Εν προκειμένω, με βάση την προσομοίωση που έχει γίνει, στις 20:00 θα έχουμε αποτέλεσμα στο 25%+ της επικράτειας. Υπενθυμίζεται ότι ως τώρα, περίπου στις 21:00 είχαμε την πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic στο 10% της επικράτεις. Πλέον, στις 21:00, θα έχουμε πλέον αποτέλεσμα σχεδόν για το 80% της επικράτειας.
Παράλληλα, εξίσου νωρίς θα λήξει και το θρίλερ με τους σταυρούς των βουλευτών. Με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέχρι τα μεσάνυχτα, θα ξέρουμε πού έχει κάτσει η μπίλια της σταυροδοσίας, κάτι που θα βάλει τέλος στο ολονύχτιο θρίλερ που συχνά παίζεται για ώρες και έχει ως αποτέλεσμα βουλευτές να γίνονται… καρδιακοί, μέχρι να κάτσει η μπίλια της έδρας ή της κατάταξης.
Τέλος, με βάση την ηλεκτρονική μετάδοση της πορείας των ψήφων, την ημέρα των εκλογών θα έχουμε ανακοίνωση συμμετοχής τρεις φορές από το υπουργείο Εσωτερικών σε επίσημη βάση.
Όλα αυτά, βεβαίως, μένει να δοκιμαστούν επί του πρακτέου, εφόσον, όμως, οι αλλαγές αυτές, για τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών έχει γνώση, υλοποιηθούν, τότε θα έχουμε εν τοις πράγμασι μια τομή στον τρόπο μετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Διεθνή
Πτήση 17 ωρών με… πιλότο την τεχνητή νοημοσύνη
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις
14 Φεβρουαρίου 2023 15:00
Ένα εκπαιδευτικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χωρίς την εμπλοκή πιλότου για περισσότερες από 17 ώρες, υπό τον έλεγχο μόνο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αποκάλυψε η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία, Lockheed Martin.
Ήταν η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να πιλοτάρει ένα μαχητικό αεροσκάφος.
Η δοκιμή έγινε με το σκάφος VISTA (Variable In-flight Simulation Test Aircraft), το οποίο μπορεί να μιμηθεί στον αέρα χαρακτηριστικά άλλων αεροσκαφών. Η πτήση έγινε από τη βάση Έντουαρντς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.
Το VISTA, που είναι μια τροποποιημένη έκδοση του αεροσκάφους F-16D Block 30 Peace Marble II με αναβαθμισμένα εξαρτήματα του Block 40, αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και την εταιρεία Calspan.
Η Lockheed Martin, που εδρεύει στο Μέριλαντ, έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει το 2023 να αναπτύσσει την τεχνητή νοημοσύνη για την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, με στόχο την ανάπτυξη αυτόνομων μαχητικών αεροσκαφών.
Ροή ειδήσεων
Με λαμπρότητα Δοξολογία στην Ευαγγελίστρια(ΦΩΤΟ)
Πρεσβεία του Ισραήλ: Χρόνια πολλά στον ελληνικό λαό
ΔΥΠΑ: Αυτοί οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν επίδομα 400 ευρώ στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου
Στην Παγκόσμια Τράπεζα βασίζεται ο Ζελένσκι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Η χαρμόσυνη αναγγελία γέννησης του Υιού του Θεού
Αλλάζει η ώρα: Αύριο χάνουμε μια ώρα ύπνου
Οι αθλητικές μεταδόσεις 25/3/2023
Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζει η εγκατάστασή τους σήμερα – Έρχονται επιδοτήσεις για νοικοκυριά και αγρότες
ΠΑΤΡΑ – ΣΥΧΑΙΝΑ: “Βουνά” τα σκουπίδια σε κάδους
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Υγεία15 ώρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη