Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο εδώλιο η Ρούλα Πισπιρίγκου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο της εννιάχρονης κόρης της Τζωρτζίνας, που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για να αποδοθούν κατηγορίες για τη δολοφονία και των δύο μικρότερων παιδιών της, η πρωταγωνίστρια αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης στα ελληνικά δικαστικά χρονικά, Ρούλα Πισπιρίγκου, θα καθίσει σήμερα στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της.

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ

Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα έχει απέναντί της τον πατέρα των παιδιών της, Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος έχει στραφεί εναντίον της, δηλώνοντας παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας που της αποδίδεται: ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η ίδια, μέχρι και σήμερα, αρνείται κατηγορηματικά ότι έβλαψε τα παιδιά της, ενώ ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη δικαστική πλάνη». «Συνολικά οκτώ εν ενεργεία ιατροδικαστές θα καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισής της και μέσα από επιστημονικά δεδομένα θα καταδείξουν πως το εις βάρος της κατηγορητήριο είναι ανυπόστατο», δηλώνει στη Realnews ο Αλ. Κούγιας.

Ανεξάρτητα, πάντως, εάν η διαδικασία θα αρχίσει επί της ουσίας σήμερα, καθώς λόγω άλλων δικών που έχει ο συνήγορος υπεράσπισης αναμένεται να ζητήσει αναβολή, γεγονός είναι ότι άμεσα αυτή η υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο θα αρχίσει να ξετυλίγεται ενώπιον δικαστών και ενόρκων.

Το βούλευμα

Η Ρούλα Πισπιρίγκου από την πρώτη στιγμή δηλώνει αθώα. Το βούλευμα, όμως, βάσει του οποίου παραπέμφθηκε να δικαστεί, είναι καταπέλτης για την εδώ και 9 μήνες προφυλακισμένη μητέρα της Τζωρτζίνας. Οι δικαστές, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, αποδίδουν στην 34χρονη ένα ολόκληρο εγκληματικό σχέδιο για την εξόντωση της εννιάχρονης. Οπως αναφέρει το βούλευμα, η Ρ. Πισπιρίγκου ενήργησε «υπό συνεκτικό εγκληματικό σχεδιασμό, με πρόθεση, σαφή γνώση του ανθρωποκτόνου αποτελέσματος που θα επερχόταν, ως άμεση σύστοιχη συνέπεια και δόλο να το προκαλέσει, της χορήγησης της ναρκωτικής ουσίας κεταμίνη στην ανήλικη Γεωργία και της εξ αυτής επέλευσης του θανάτου της».

Σύμφωνα με το βούλευμα, μάλιστα, και η απόπειρα δολοφονίας του παιδιού τον Απρίλιο του 2021 στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας έγινε με κεταμίνη, καθώς γίνεται λόγος για το ίδιο «modus operandi», εξαιτίας και των γνώσεων νοσηλευτικής που είχε η Πισπιρίγκου. «…Οι ενέργειες της κατηγορουμένης κατά τη νοσηλεία της θυγατέρας της Γεωργίας, στις 11/4/2021, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας και στις 29/1/2022, στο Νοσοκομείο Παίδων των Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», οι οποίες και οι δύο είχαν ως απόληξη την πρόκληση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής στο παιδί, συνιστούν επιμέρους εκδηλώσεις του ίδιου modus operandi, του αυτού εγκληματικού σχεδίου που ενέκειτο στην εισαγωγή του τέκνου σε ελεγχόμενο περιβάλλον νοσοκομείου και στη σε αυτό, κατά απόσειση κάθε υποψίας εκ της συνεχούς αναφοράς στους ιατρούς πιθανών -άρα και αβάσιμων- κρίσεων, φαρμακευτική επενέργεια από την ίδια επί του σώματός του προς πρόκληση του θανάτου με δυσχερώς ανιχνεύσιμη αιτιολογία».

Μάλιστα, οι δικαστές εξηγούν και γιατί δεν βρέθηκε τότε στις εξετάσεις του παιδιού η θανατηφόρος ουσία, την οποία η κατηγορούμενη θεωρούν πως προμηθεύτηκε από την παράνομη αγορά. «Η ταυτοποίηση εργαστηριακά της δραστικής ουσίας που χρησιμοποίησε, κατά απόλυτη βεβαιότητα, ήταν δυνατό να συντελεσθεί μόνο με ειδικές τοξικολογικές εξετάσεις αίματος, οι οποίες, κατά πάγια πρακτική των ιατροδικαστών, διενεργούνται μόνο μεταθανάτια, ενώ στην προκείμενη περίπτωση το παιδί επέζησε…».

Το κίνητρο

Οσον αφορά το κίνητρο, αναφέρεται η εμμονή της Πισπιρίγκου με τον Μ. Δασκαλάκη, καθώς όλα τα περιστατικά συνέβαιναν όταν ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται και στην περιγραφή της ειδικής πραγματογνώμονος που είχε οριστεί κατά την ανάκριση. Παράλληλα, οι εγκληματικές ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται η Ρ. Πισπιρίγκου αποδίδονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της.

Σύμφωνα με το βούλευμα, πρόκειται για «ιδέες μεγαλείου συνδεόμενες με τη δημοσιότητα/διασημότητα, αλλά μη έχουσες έρεισμα στην πραγματικότητα, στον ενστερνισμό της αντίληψης πως μπορεί κανείς να αποκτήσει δημοσιότητα/διασημότητα μέσα από παραβατικές πράξεις, στη διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ αλήθειας και ψέματος, πραγματικού και μη πραγματικού, σε αποστέρηση κάθε γνησίου συναισθήματος, σε επικέντρωση (κατά προεξάρχοντα ρόλο) σκέψεων και επενδύσεων γύρω από τον ήδη εν διαστάσει σύζυγό της και υποστηρίζοντα την κατηγορία, με ενδιάθετη έκφραση κτητικότητας επ’ αυτού». Ακόμη, αναφέρεται ότι η 34χρονη αντιλαμβανόταν τα παιδιά της ως μέσο για να βρίσκεται η ίδια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στο βούλευμα σημειώνεται η «αντίληψη των παιδιών της ως μια ναρκισσιστικής προέκτασης του εαυτού της και σε προσέγγιση εξιδανίκευσης του θανάτου».

ENIKOS.GR


Ροή ειδήσεων

Advertisement