Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

H Bραζιλία έζησε το δικό της «Καπιτώλιο» – Εκατοντάδες συλλήψεις, «θα τιμωρηθούν οι νεοφασίστες», λέει ο Λούλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ώρες χάους, βιώνοντας εικόνες ανάλογες με εκείνες της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν δύο χρόνια, έζησε η Βραζιλία, με οπαδούς του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο να εισβάλλουν στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά από εκτεταμένα επεισόδια και αφού προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα κυβερνητικά κτίρια, οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τελικά υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση, προχωρώντας σε εκατοντάδες (τουλάχιστον 400 κατά το CNN Brasil) συλλήψεις.

Τα θλιβερά επεισόδια έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον προκάτοχό του.

Ο Λούλα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάολο ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια. Δεσμεύτηκε μάλιστα να τιμωρήσει τους «νεοφασίστες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Μπολσονάρο, από την πλευρά του, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη», όπως είπε, ενώ κατέκρινε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Την ίδια ώρα, πάντως, Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του Μπολσονάρο, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

με πληροφορίες από CNN, ΑFP, Reuters, Guardian


Ροή ειδήσεων

Advertisement