Ταξίδι
Λειβάρτζι: Το καταπράσινο χωριό της Αχαΐας με τις δροσερές πηγές
Δημοσιεύθηκε
2 μήνες πρνστις

Τα τελευταία χρόνια τα φώτα του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ έχουν πέσει επισταμένως στους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, αποκαλύπτοντας ευρέως ομορφιές που μέχρι πρότινος δεν ήταν ευρύτερα γνωστές. Όμως διάφοροι γραφικοί οικισμοί κατορθώνουν και παραμένουν ανεξερεύνητοι από τους πολλούς, διατηρώντας έτσι τον χαρακτήρα τους, ακόμα κι αν δεν αρνούνται την τουριστική ανάπτυξη.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Λειβάρτζι (ή Λιβάρτζι) της Αχαΐας: ένα χωριό στα ορεινά των Καλαβρύτων, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Αροανίας. Κάποτε λογιζόταν ανάμεσα στα πολυπληθή κεφαλοχώρια της τελευταίας (έως το 1912 αποτελούσε και πρωτεύουσα δήμου, μάλιστα), πλέον όμως είναι ένας τόπος με 164 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Χτισμένο σε υψόμετρο 872 μέτρων, στις νότιες παραφυάδες του όρους Ερύμανθος, το Λειβάρτζι είναι ένας ήσυχος, γραφικός οικισμός μέσα στο πράσινο της γύρω βουνίσιας φύσης. Από την οποία δεν λείπουν μάλιστα τα τρεχούμενα νερά, αφού πολύ κοντά του ρέει ο λεγόμενος Λειβαρτζινός Ερύμανθος, ενώ εντοπίζονται και πηγές, οι οποίες τροφοδοτούν τις πετρόχτιστες βρύσες του χωριού.

Τα βουνίσια νερά τροφοδοτούν τις γραφικές βρύσες του χωριού. Photo: Δήμος Καλαβρύτων

Η βρύση της πηγής στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Photo: Ταβέρνα «Το Παλιό Πιθάρι»
Καστανιές, βρύσες, αξιοθέατα κι ένα ιδιαίτερο τοπικό έθιμο
Όπως ειπώθηκε, το Λειβάρτζι έχει ένα πολύ πιο ανθηρό παρελθόν, το οποίο εξακολουθεί και αντανακλάται στο σύγχρονο χωριό. Πότε ιδρύθηκε το τελευταίο δεν γνωρίζουμε, θεωρείται όμως ότι προηγείται κατά πολύ της τουρκικής κατάκτησης της Αχαΐας (1460) –δεν αποκλείεται, δηλαδή, να ανάγεται και στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Οι κάτοικοί του πήραν ενεργό μέρος στην Επανάσταση του 1821, σε μια εποχή που φαίνεται ότι γνώριζαν ήδη εξέχουσα ακμή, τόσο οικονομική, όσο και πνευματική. Στις αρχές του 20ού αιώνα, μάλιστα, το χωριό διέθετε ακόμα και δική του κλινική, στην οποία οι άποροι της εποχής νοσηλεύονταν δωρεάν.
Το Λειβάρτζι μαράζωσε λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης που σάρωσε όλη την ελληνική ύπαιθρο μετά τη δεκαετία του 1950 (οι περισσότεροι Λειβαρτζινοί μετακόμισαν στην Πάτρα), όμως ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το διαφορετικό του παρελθόν καθώς περπατά στα καλοφτιαγμένα του σοκάκια. Οι πέντε συνοικίες (Μεσοχώρι, Περιτσέοι, Άη-Γιάννης, Δυτική Απανάκρη, Ανατολική Απανάκρη) και οι δύο οικισμοί (Λειβάδι, Λειβαρτζινό) που το συναποτελούν, αλλά και η παρουσία 13 εκκλησιών χρονολογούμενων από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα, εξακολουθούν να στέκονται ως αδιάψευστοι μάρτυρες της προγενέστερης ακμής. Όπως βέβαια και διάφοροι παλιοί πύργοι, νερόμυλοι ή ταμπακόμυλοι, που πλέον είναι ερειπωμένοι.

Η Αγία Τριάδα στέκεται στο Λειβάρτζι από το 1599. Photo: Δήμος Καλαβρύτων
Πολιούχος του χωριού είναι η ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία χτίστηκε το 1599 (μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση το 1698). Πρόκειται για βασικό αξιοθέατο, μα δεν είναι το μόνο. Περπατώντας στο προαναφερθέν Μεσοχώρι, ας πούμε, θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, από τα θεμέλια του οποίου (όπως και κάτω από το ιερό του) αναβλύζει πηγή. Η τελευταία έχει επανδρωθεί με μια πέτρινη βρύση, τα δε νερά της ποτίζουν όλη τη συνοικία.
Θα περάσετε ασφαλώς και από το διατηρητέο, πολυώροφο οίκημα όπου βρισκόταν κάποτε η προαναφερθείσα κλινική του γιατρού (και μετέπειτα βουλευτή) Γεωργίου Θούα. Αλλά και από το κτήριο του παλιού Σχολείου, χρονολογούμενο στα 1856, όπου πλέον στεγάζεται το Κέντρο Λαογραφίας & Λειβαρζινής Παράδοσης. Εκεί, μεταξύ υφαντών, φορεσιών και διαφόρων ενθυμημάτων, θα δείτε και μια πλήρη αναπαράσταση του παλιού λειβαρτζινού σπιτιού (το οποίο ήταν επανδρωμένο με σταχτοφούρνι και με αργαλειό) και της εξέλιξής του μέσα στον χρόνο, όταν η οικονομική άνθηση του χωριού έφερε σάλες, αστικούς καναπέδες και βιεννέζικα έπιπλα.

Αναπαράσταση του παλιού λειβαρτζινού σπιτιού και της εξέλιξής του, στο Κέντρο Λαογραφίας & Λειβαρζινής Παράδοσης. Photo: Δήμος Καλαβρύτων
Ενδιαφέρον, βέβαια, έχει και η βόλτα στο θεσπέσιο φυσικό τοπίο γύρω από τον οικισμό, όπου τα τρεχούμενα νερά της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη πυκνής βλάστησης, βαθύσκιωτων πλατανιών και πολλών καστανιών. Τα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε εδώ είναι αρκετά, μα παραμένουν αχαρτογράφητα. Εντός του χωριού, πάλι, θα συναντήσετε πολλές παραδοσιακές, πέτρινες βρύσες, όπως και μια καλοφτιαγμένη κεντρική πλατεία.
Τέλος, εάν βρεθείτε στο Λειβάρτζι προς την 28η Οκτωβρίου, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά κι ένα ιδιαίτερο τοπικό έθιμο που ονομάζεται «Το Κάψιμο του “ΟΧΙ”». Κατά την τέλεσή του, οι νέοι του χωριού ανεβαίνουν στους λεγόμενους Εγκρεμούς, ένα ψηλό σημείο ορατό από όλες τις συνοικίες. Εκεί, χρησιμοποιώντας αξίνες, σκάβουν ένα μεγάλο «ΟΧΙ», τοποθετούν μέσα σε αυτό στάχτη ποτισμένη με πετρέλαιο και μόλις νυχτώσει την ανάβουν, ενώ οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα.

Λειβάρτζι, κεντρική πλατεία. Photo: Ξενώνας «Το Γρέκι»
Διαμονή-καφές-φαγητό
Όπως ειπώθηκε και στην εισαγωγή, παρά το μικρό του μέγεθος, το Λειβάρτζι δεν αδιαφόρησε για την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Σε αντίθεση λοιπόν με άλλα χωριά της περιοχής, τα οποία προσφέρονται μόνο για εκδρομή, εδώ μπορείτε να μείνετε και κάποιες μέρες.
Αιτία γι’ αυτό είναι ο καλοφτιαγμένος ξενώνας «Το Γκρέκι», ο οποίος λειτουργεί όλον τον χρόνο, προσφέροντας 8 δωμάτια σε παραδοσιακό περιβάλλον, εμπνευσμένα από τις Εννέα Μούσες της αρχαιότητας. Ο χώρος διαθέτει και καφεστιατόριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας (ή το τσίπουρό σας), κάποιο μαγειρευτό (αλλάζουν μέρα με τη μέρα) ή ψητά της ώρας. Καφέ και καλό φαγητό, βέβαια, θα βρείτε και στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το Παλιό Πιθάρι», που το καλοκαίρι βγάζει και τραπέζια κάτω από τα πλατάνια –δοκιμάστε τα αρνίσια παϊδάκια τους.

Το Λειβάρτζι είναι εύκολα προσβάσιμο οδικώς, απέχοντας 45 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Photo: Ξενώνας «Το Γρέκι»
Πώς θα πάτε στο Λειβάρτζι
Παλιά θεωρούσαν το Λειβάρτζι ως ιδιαίτερα δυσπρόσιτο (έτσι γράφει ο Περικλής Δουδούμης, σε ένα βιβλίο για την ιστορία της περιοχής), πλέον όμως οι νέοι δρόμοι το καθιστούν εύκολα προσβάσιμο οδικώς. Στρατηγικά τοποθετημένο στην ορεινή Αχαΐα, το Λειβάρτζι απέχει 45 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 63 από την Αρχαία Ολυμπία. Η απόσταση από την Πάτρα είναι 102 χιλιόμετρα, ενώ από την Αθήνα το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται σε 263 χιλιόμετρα.
Ξεκινώντας από το κέντρο της πρωτεύουσας θα φτάσετε εδώ μέσα σε περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά (αναλόγως και της κίνησης που θα βρείτε στην έξοδο). Από την Πάτρα θα φτάσετε μέσα σε 1,5 ώρα. Ανεβαίνοντας από τον επαρχιακό δρόμο Τριποτάμων-Καλαβρύτων, μάλιστα, θα έχετε την ευκαιρία να διασχίσετε το εκπληκτικό πλατανόδασος της περιοχής.
Σχετικά θέματα
Ταξίδι
Αντίκυρα Βοιωτίας: Νομίζεις πως είσαι σε νησί
Δημοσιεύθηκε
2 ημέρες πρνστις
23 Μαρτίου 2023 11:55
Η Αντίκυρα, είναι παραθαλάσσιο χωριό του Νομού Βοιωτίας και αποτελεί δημοτική ενότητα του Καλλικρατικού δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας με τρεις οικισμούς, τον οικισμό της Αντίκυρας, τον οικισμό του Αγίου Ισιδώρου και τον οικισμό της Αγίας Σωτήρας.
Είναι γνωστή για τις παραλίες της. Ο οικισμός της Αντίκυρας απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Δεσφίνα και 170 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Ο περιηγητής Παυσανίας την ταυτίζει με την Φωκική πόλη Κυπάρισσο που αναφέρεται από τον Όμηρο στον κατάλογο των Νεών. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη ιδρύθηκε από τον ήρωα Αντικυρέα, ο οποίος θεράπευσε τον Ηρακλή από τη μανία χρησιμοποιώντας το φυτό ελλέβορο, ένα φαρμακευτικό βότανο.
Ταξίδι
Ένα ελληνικό νησί στους πιο «υποτιμημένους» προορισμούς του κόσμου
Δημοσιεύθηκε
2 εβδομάδες πρνστις
8 Μαρτίου 2023 16:00
H Kάρπαθος είναι ανάμεσα στους πιο «υποτιμημένους» προορισμούς του κόσμου για το 2023, σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα Time Out, της οποίας τη λίστα αναμεταδίδει και η Daily Mail.
Ως «υποτιμημένος» προορισμός ορίζεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αυτός που οι ταξιδιώτες συχνά παραβλέπουν, που δεν εμφανίζεται συχνά σε ταξιδιωτικές λίστες, που δεν έχει τόσο τουρισμό. Πρόκειται για «κρυμμένα διαμάντια» που αποτελούν ήσυχες εναλλακτικές στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Για την Κάρπαθο, λοιπόν, το Time Out αναφέρει ότι οι γνώστες Έλληνες την προτιμούν σε σχέση με την πολυκοσμία της Σαντορίνης και της Μυκόνου. «Θα ξεκουραστείτε σε μια σειρά από σχεδόν έρημες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, τις οποίες επισκέπτονται οι μεσογειακές φώκιες μοναχοί», σημειώνει η ιστοσελίδα.
Ειδική μνεία γίνεται στην Όλυμπο, το «ορεινό χωριό που μοιάζει να έχει παγώσει στον χρόνο», με τις παραδοσιακές φορεσιές του, τα γαϊδουράκια και τις ταβέρνες του.
Σε συναντήσεις στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης τουρισμού, ITB 2023, διαπιστώνεται το έντονο ενδιαφέρον από δημοσιογράφους, bloggers και άλλους ειδικούς σχετικά με ανεξερεύνητους προορισμούς, όπως είναι η Κάρπαθος, με αυθεντικές εμπειρίες χωρίς ορδές μαζικών τουριστών. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το νησί μας συγκαταλέχθηκε πρόσφατα ανάμεσα στους 25 προτεινόμενους προορισμούς για το 2023, στην ετήσια καθιερωμένη λίστα του National Geographic», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Μανώλης Παραγυιός.
Ολόκληρη η λίστα με τους «υποτιμημένους» προορισμούς:
- Μογγολία
- Λίμνη Μπακαλάρ, Μεξικό
- Κουένκα, Ισημερινός
- Σρεμπρένιτσα, Βοσνία και Εζεργοβίνη
- Κάμπο Ρόχο, Πουέρτο Ρίκο
- Γκίπσλαντ, Αυστραλία
- Πλίμουθ, Βρετανία
- Μπέρλινγκτον, Βερμόντ
- Τούρκου, Φινλανδία
- Κάρπαθος, Ελλάδα
- Λομπόκ, Ινδονησία
- Σάο Τόμε και Πρίνσιπε
- Μπρέι, Ιρλανδία
- Ανατολικά Χάιλαντς, Ζιμπάμπουε
Ταξίδι
Πάτμος και Μαράθι στους καλύτερους προορισμούς του κόσμου για το 2023
Δημοσιεύθηκε
1 μήνα πρνστις
13 Φεβρουαρίου 2023 22:15
Ανάμεσα στα καλύτερα μέρη του πλανήτη για διακοπές το 2023 κατατάσσεται η Πάτμος, σύμφωνα με το δημοφιλές ταξιδιωτικό περιοδικό Travel and Leisure.
Μεταξύ 50 προορισμών σε ΗΠΑ, Κούβα, Ιταλία, Μαρόκο, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ν. Κορέα, Γροιλανδία, Κροατία, Ελλάδα και Χιλή, οι ειδικοί προτείνουν κρουαζιέρα σε ανερχόμενους προορισμούς με «πρωταγωνίστρια» την Πάτμο. Με τους περισσότερους προορισμούς ανά τον κόσμο να ανοίγουν για πρώτη φορά μετά τη πανδημία, το 2023 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά ολικής επαναφοράς του τουρισμού, όπως αναφέρει το διεθνές μέσο.
Στο ίδιο πνεύμα, οι Βρετανικοί Times καταγράφουν τις 76 επικρατέστερες παγκόσμιες ταξιδιωτικές τάσεις για το νέο έτος.
Οι φυσιολατρικές δραστηριότητες, οι αποδράσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η γιόγκα σε εξωτικούς προορισμούς, η εξοικείωση με την άγρια χλωρίδα και πανίδα, το «slow food» και η ανακάλυψη αρχαίων πολιτισμών διαμορφώνουν τον νέο «χάρτη» των ταξιδιωτικών προτιμήσεων. Η επίσκεψη άθικτων και παρθένων προορισμών στην Ελλάδα κατέχει ξεχωριστή θέση, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα που αναφέρεται ειδικά στο Μαράθι και τις εξωτικές ομορφιές του.
«Πάτμος, Αρκοί και Μαράθι διαθέτουν μία μεγάλη δυναμική που ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Αναδεικνύουμε διαφορετικές εμπειρίες και ταξιδιωτικές συνήθειες που είχαν ατονήσει λόγω πανδημίας και που πλέον επανέρχονται δυναμικά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως για το 2022 ο αριθμός κρουαζιερόπλοιων που επισκέφθηκαν την Πάτμο σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 36,9% σε σύγκριση με το 2019», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Πάτμου, Νίκος Κουτούζος.
Σημειώνεται πως πρόσφατα παρουσιάστηκε στα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού το πρόγραμμα προβολής του Δήμου Πάτμου, το οποίο υλοποιήθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα και οδήγησε σε ενισχυμένη δημοσιότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργώντας προβολή μεγάλης αξίας και εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους. «Στόχος του προγράμματος που απέσπασε θετικές κριτικές ήταν να αναδείξει το φυσικό κάλλος, τις παραλίες, τις εξορμήσεις σε Μαράθι και Αρκιούς, τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τη γαστρονομία, τα θρησκευτικά και ιστορικά αξιοθέατα, τις δραστηριότητες, τις προοπτικές της κρουαζιέρας αλλά και την υψηλή ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών μας», πρόσθεσε ο κ. Κουτούζος.
Ροή ειδήσεων
Στην Παγκόσμια Τράπεζα βασίζεται ο Ζελένσκι για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Η χαρμόσυνη αναγγελία γέννησης του Υιού του Θεού
Αλλάζει η ώρα: Αύριο χάνουμε μια ώρα ύπνου
Οι αθλητικές μεταδόσεις 25/3/2023
Φωτοβολταϊκά: Πόσο κοστίζει η εγκατάστασή τους σήμερα – Έρχονται επιδοτήσεις για νοικοκυριά και αγρότες
ΠΑΤΡΑ – ΣΥΧΑΙΝΑ: “Βουνά” τα σκουπίδια σε κάδους
Η Προέδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο Μεσολόγγι για την 197η Επέτειο από την ηρωική «Έξοδο»
ΑΦΙΕΡΩΜΑ 1821: Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η γυναίκα – σύμβολο γενναιότητας
Εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών: Νταλίκα «λαμπάδιασε» στην άκρη του δρόμου, στο ύψος του Δερβενίου
ΑΣΤΑΚΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Εκλεψαν τράπεζα… αλλά και τρόφιμα
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Υγεία15 ώρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
ΠΑΤΡΑ: Πατέρας γιατρών ο άνδρας που έπεσε στο κενό στην Αγυιά
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη