Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μπλόκο» από τον Δήμο-Για τις 30 Ιανουαρίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης πρώην εργαζομένων της Κοινωφελούς για τις μισθολογικές διαφορές

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόλις την περασμένη εβδομάδα είδαν την πόρτα της εξόδου από το Δήμο Πατρέων και χθες βρέθηκαν εκ νέου στα δικαστήρια διεκδικώντας τις μισθολογικές διαφορές για όσο διάστημα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Ο λόγος για τους περίπου 280 πρώην συμβασιούχους της Κοινωφελούς του 2018 που διεκδικούν μισθολογικές διάφορες από το δήμο, ο οποίος με αίτηση αναστολής που κατέθεσε η δημοτική Αρχή ζητά να μην εφαρμοστεί δικαστική απόφαση που επιδικάζει στους εργαζόμενους τις οφειλές.

Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 30 Ιανουαρίου, ωστόσο, η στάση του Δήμου προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Είναι ενδεικτικό το σχόλιο του Δ. Καραγεωργόπουλου, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των πρώην συμβασιούχων ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. Όπως είπε «το χειρότερο όλων είναι το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζεται μεταξύ του δήμου και ενός εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων, με σκοπό μην εκτελεστεί η δικαστική απόφαση. Σήμερα (σ.σ. χθες) γίναμε μάρτυρες ενός τέτοιου θεατρικού, που οδήγησε σε αναβολή της συζήτησης της αιτήσεως αναστολής κόντρα στη βούληση των εργαζομένων».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Για τη διεκδίκησή τους εξέδωσαν ανακοίνωση και οι πρώην συμβασιούχοι αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «από την περασμένη εβδομάδα αντιμετωπίζουμε και πάλι το φάσμα της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι η εργασιακή μας σχέση μας είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, γεγονός που μόνο στα λόγια αναγνωρίζει και η εργοδότρια Δημοτική Αρχή. Τη Δευτέρα 9 Ιανουάριου, στα δικαστήρια της Πάτρας, ήταν να συζητηθεί η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει σε βάρος 278 εργαζομένων ο Δήμος Πατρέων, ζητώντας τη μη εφαρμογή της 352/2022 απόφασης του Ειρηνοδικείου της Πάτρας, με σκοπό να μην πληρώσει εκ του νόμου οφειλόμενες αποδοχές μας. Πρόκειται γι’ άλλη μια αντεργατική
ενέργεια που διαπράττεται σε βάρος ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι τα έχουμε δουλέψει και μας έχουν ήδη επιδικασθεί με δικαστική απόφαση προσωρινά εκτελεστή. Ενώ οι εργαζόμενοι των πρώην κοινωφελών προγραμμάτων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα.
Τέρμα τα λόγια, ήρθε η ώρα των πράξεων. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τους αγώνες μας δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Οι συμβασιούχοι διεκδικούν:
• Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
• Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα. Εναρμόνιση των συμβάσεων μας με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΟΤΑ.
• Καταβολή επιδομάτων – οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.
• Εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
• Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου».
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Εξ άλλου στις 12 Ιανουαρίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και των εργαζομένων της Κοινωφελούς του 2019. «Δυστυχώς η δημοτική Αρχή άφησε τους συμβασιούχους στο έλεος μετά τις εκλογές. Σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την τύχη των εργαζόμενων της Κοινωφελούς και την εξεύρεση λύσης», αναφέρει από την πλευρά της η «Ώρα Πατρών».

 

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement