Connect with us

Ελλάδα

Νέες ελαφρύνσεις υπό προϋποθέσεις βλέπει ο Χρ. Σταϊκούρας

Published

on

«Eδώ είμαστε για πρόσθετα μέτρα αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας για μία ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, μετά το market pass, κόστους 650 εκατ. ευρώ, που δεν έχει αρχίσει ακόμη να εφαρμόζεται, αφού η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει βοηθήσει τα νοικοκυριά πιο γενναιόδωρα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τόνισε, εξάλλου, ότι τελευταίως υπάρχει πτώση του λεγόμενου ενεργειακού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ακριβώς αυτή η πτώση των τιμών, κυρίως του φυσικού αερίου, είναι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να σχεδιάζει πιθανά πρόσθετα μέτρα καθώς ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με παραδοχή για υψηλότερες τιμές (120 ευρώ η MWh). Πάντως, προς το παρόν δεν έχει διαμορφωθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση μέτρου. Εν τω μεταξύ, είναι αβέβαιο αν τα 650 εκατ. ευρώ του market pass θα εξασφαλισθούν πράγματι από τη φορολογία επί των κερδών των διυλιστηρίων, όπως προβλέπεται, αφού αυτά θα δηλωθούν τον Ιούνιο από τις αντίστοιχες εταιρείες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο να τινάξουν οι εκλογές στον αέρα την οικονομία, είπε ότι «όσο εφαρμόζεται συνετή δημοσιονομική πολιτική, δεν υπάρχει κίνδυνος, λόγω εκλογών». Η κυβέρνηση, συνέχισε, έχει κλείσει τα αυτιά σε λαϊκισμούς και παροχολογίες του παρελθόντος.

«Απαιτείται μια τρίτη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε επίσης ότι «απαιτείται μια τρίτη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού», προσθέτοντας πάντως ότι αυτή πρέπει «ταυτόχρονα να γίνεται ανεκτή από την επιχειρηματικότητα και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Μέχρι τον Απρίλιο, πρόσθεσε ότι θα συμφωνηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα, επισήμανε ότι αν η πρώτη τετραετία της κυβέρνηση είχε ως κεντρικό άξονα της οικονομικής της πολιτικής τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, «τη δεύτερη θα έχουμε ως πρόταγμα την αύξηση των μισθών».

Ειδικώς για τους δημοσίους υπαλλήλους επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεξεργασθεί φέτος ένα νέο μισθολόγιο, με αυξήσεις μισθών, που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023. Αλλωστε, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη από φέτος δει αυξήσεις στις αμοιβές τους, πρόσθεσε, μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς 1% για το Ταμείο τους.

Σχετικά, εξάλλου, με τις τράπεζες και τα μέτρα που τους ζήτησε να πάρουν, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως κάποιες ξεκίνησαν και ευελπιστεί το προσεχές διάστημα να ακολουθήσουν και άλλες στην ίδια κατεύθυνση. Στόχος είναι βελτιώσεις σε 4 πεδία: 1. Βοήθεια στα ευάλωτα ενήμερα νοικοκυριά. 2. Καλύτερη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού 3. Μείωση προμηθειών και 4. Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement