Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Η Γαλλία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέτοντας την κυβέρνηση Μακρόν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τα εργατικά συνδικάτα και επαναφέροντας ίσως το πλέον ακανθώδες θέμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε χθες τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Κεντρικό σημείο και το κυριότερο σημείο αιχμής που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη το 2030. Θα υλοποιηθεί με μια σταδιακή προσαρμογή ανάλογη της ηλικίας των εργαζομένων, καθώς θα προστίθενται τρεις μήνες στην ηλικία συνταξιοδότησης ανά έτος. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο εργασίας που διέρρευσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, αρχικά η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 63 έτη και τρεις μήνες το 2027 και στη συνέχεια θα φθάσει στα 64 έτη το 2030. Παράλληλα, όμως, η μετακίνηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα συνοδεύεται από την εσπευσμένη εφαρμογή του λεγόμενου νόμου «Τουρέν» του 2014, που προβλέπει επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος στη διάρκεια του οποίου ο εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Από 42 χρόνια ασφάλισης που απαιτούνται τώρα θα αυξηθούν στα 43 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2027. Ολα αυτά βέβαια προκειμένου ο εργαζόμενος να έχει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης η κ. Μπορν υπογράμμισε πως οι αλλαγές είναι αναγκαίες προκειμένου να μην παρουσιάσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας σοβαρά ελλείμματα μέσα στα επόμενα έτη. Δήλωσε, μάλιστα, πως έχει επίγνωση ότι «οι μεγάλες μεταβολές στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα προκαλούν άγχος και φόβο στον γαλλικό λαό». Η κυβέρνηση Μακρόν έχει πάντως επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αναγκαία για να δοθεί ώθηση στην απασχόληση των μεγαλύτερων ηλικιών που παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στη Γαλλία. Και προπαντός βέβαια για να αποφευχθούν τα επίμονα ελλείμματα. Ωστόσο, ακόμη και τα μετριοπαθή εργατικά συνδικάτα έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στους δρόμους της Γαλλίας αν η κυβέρνηση Μακρόν προχωρήσει στην υλοποίηση προεκλογικής εξαγγελίας της και αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης πάνω από τα 62 έτη. Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι έως τώρα από τις χαμηλότερες που ισχύουν στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί, όμως, μόνιμη επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Η συμβουλευτική ομάδα για θέματα συνταξιοδοτικού έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως σε όλο το διάστημα από το 2022 έως και το 2032.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο Ρενό Φουκάρ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, τόνισε πως «αυτή τη φορά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσει η αλλαγή σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια». Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επανειλημμένως δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος από το 2017, οπότε εξελέγη για πρώτη φορά. Στα τέλη του 2019 άλλωστε, πρότεινε ένα απλουστευτικό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορεί ο κάθε εργαζόμενος να συνταξιοδοτείται όταν θα έχει συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό πόντων. Το σχέδιό του προσέκρουσε, όμως, στη σφοδρή αντίδραση των Γάλλων, με τους εργαζομένους κυρίως στον δημόσιο τομέα να έχουν να χάσουν τα περισσότερα και να αντιδρούν σφοδρά επί ημέρες. Η χώρα γνώρισε τότε τις μεγαλύτερες απεργίες που έχει γνωρίσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Η σφοδρότητα των αντιδράσεων και στη συνέχεια η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασαν τότε τον Γάλλο πρόεδρο να «παγώσει» τα σχέδιά του.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας υπολογίζεται ότι θα παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως από το 2022 έως και το 2032.

Αυτή τη φορά η επαναφορά των σχεδίων του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να φέρει και πάλι συγκρουσιακό κλίμα στη Γαλλία και να δώσει το στίγμα της δεύτερης θητείας του στο τιμόνι της Γαλλίας. Αν ασκήσει πίεση για την εφαρμογή του σχεδίου του, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κινητοποιήσεις των εργαζομένων που θα παραλύσουν τη χώρα και σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έκαμψαν προκατόχους του κ. Μακρόν και τους ανάγκασαν να ανακαλέσουν νομοσχέδια για την εργασία και τη συνταξιοδότηση.

Οπως, πάντως, επισημαίνουν αναλυτές, είναι γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας είναι υπό πίεση, καθώς έχουν προηγηθεί οι εκτεταμένες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας έναντι της ύφεσης της πανδημίας. Αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, επισημαίνουν, θα εμφανίζει έλλειμμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια. Και τα ελλείμματα αυτά θα συμπέσουν με μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αφιερώσει περισσότερα κεφάλαια στις επενδύσεις στη βιομηχανία και στην πράσινη μετάβαση.

REUTERS, CNBC, BLOOMBERG, LE MONDE

Διεθνή

TikTok: Γιατί δεν το απαγορεύουν οι ευρωβουλευτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ευρωβουλευτές δεν είναι έτοιμοι να το απαγορεύσουν ακόμη, κυρίως γιατί το Tik Tok απευθύνεται στην γενιά Ζ.

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον το TikTok, καθώς ήδη οι δημοσιογράφοι του BBC έχουν λάβει εντολή να διαγράψουν την εφαρμογή από τα εταιρικά τηλέφωνα. Πρόσφατα ο CEO της εφαρμογής Shou Zi Chew, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις απέναντι στο Κογκρέσο.

Στην Ευρώπη, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν και το προσωπικό του Κοινοβουλίου έλαβε εντολή για διαγραφή της εφαρμογής από όλες συσκευές εργασίας έως τις 20 Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές θεωρούν πως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη της άνοιξης του 2024. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή έχει περίπου 125 εκατομμύρια Ευρωπαίους που χρησιμοποιούν πολύ ενεργά την εφαρμογή.

Σύμφωνα με το Politico, το Κοινοβούλιο έλαβε απόφασή να απαγορεύσει την εφαρμογή από τα τηλέφωνα των υπαλλήλων του στα τέλη Φεβρουαρίου, στον απόηχο παρόμοιων κινήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και τη διπλωματική υπηρεσία της Ένωσης.

Σε επιστολή ανώτατου αξιωματούχου πληροφορικής του Κοινοβουλίου, που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, αναφέρεται ότι το θεσμικό όργανο έλαβε την απόφαση αφού είδε παρόμοιες απαγορεύσεις από ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για να αποτρέψει «πιθανές απειλές» κατά του Κοινοβουλίου και των βουλευτών του.

Για το Κοινοβούλιο, ήταν μια αξιοσημείωτη στροφή. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα οι ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου της Προέδρου Metsola και 14 αντιπροέδρων, ενέκριναν την έναρξη ενός επίσημου λογαριασμού του Κοινοβουλίου στο TikTok, σύμφωνα με ένα έγγραφο «TikTok strategy» της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών του Κοινοβουλίου με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου που είδε το POLITICO.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία: Μαθήτρια μειονοτικού σχολείου στην Ξάνθη απέδωσε τον εθνικό ύμνο στη νοηματική

Ποια τα οφέλη για την έναρξη λογαριασμού Tik Tok του Ευρωκοινοβουλίου
«Οι βουλευτές και οι πολιτικές ομάδες ανοίγουν ολοένα και περισσότερο λογαριασμούς στο TikTok», αναφέρεται στο έγγραφο, επισημαίνοντας ότι οι έφηβοι που θα είναι τότε 16 ετών θα έχουν δικαίωμα ψήφου το 2024. «Ο κύριος σκοπός του ανοίγματος ενός καναλιού TikTok για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να συνδεθεί άμεσα με τη νέα γενιά και τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ιδίως μεταξύ της γενιάς Z», αναφέρεται.

Ένα άλλο υποτιθέμενο όφελος από την έναρξη ενός επίσημου λογαριασμού TikTok θα ήταν η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται στο έγγραφο.

Το πιο περίεργο είναι ότι ο μόνος σημαντικός λογαριασμός TikTok που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι στην πραγματικότητα ένας ψεύτικος λογαριασμός, τον οποίο το Κοινοβούλιο ζήτησε από το TikTok να αφαιρέσει.

Τρόποι παράκαμψης
Μεταξύ αυτών που θα χάσουν από τη νέα πολιτική του TikTok είναι οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν μεγάλη εμβέλεια στην κινεζική εφαρμογή. Για παράδειγμα η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχει 51.000 οπαδούς στο TikTok.

Ο εκπρόσωπος Pedro López απέρριψε προηγουμένως την κίνηση του Κοινοβουλίου να σταματήσει τη χρήση του TikTok ως «παράλογη», υποσχόμενος ότι ο λογαριασμός του ΕΛΚ θα παραμείνει ενεργός. Ο López έγραψε στο POLITICO ότι «θα χρησιμοποιούμε ειδικούς υπολογιστές … μόνο για το TikTok και δεν θα συνδέονται με κανένα δίκτυο του ΕΚ ή του ΕΛΚ».

Αυτή είναι η ίδια στρατηγική που όλες οι άλλες πολιτικές ομάδες με λογαριασμό στο TikTok – Αριστερά, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και Liberal Renew – δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να παρακάμψουν την απαγόρευση του TikTok σε συσκευές εργασίας, όπως τηλέφωνα, υπολογιστές ή tablet, σύμφωνα με εκπροσώπους. Περίπου 30 νομοθέτες της Renew Europe είναι ενεργοί στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομάδας.

Πέρα από τις ομάδες, είναι τα μεμονωμένα μέλη του κοινοβουλίου -ιδιαίτερα εκείνα που είναι δημοφιλή στην εφαρμογή- που αντιδρούν στις προσπάθειες περιορισμού της χρήσης του. Η Clare Daly, ανεξάρτητη βουλευτής της Ιρλανδίας που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ευρωβουλευτές στην πλατφόρμα με πάνω από 370.000 συνδρομητές που παρακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες της στην ολομέλεια. Η Daly απέκτησε περίπου 80.000 επιπλέον οπαδούς μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες από τότε που ανακοινώθηκε η απαγόρευση του Κοινοβουλίου.

Προτεραιότητα η κυβερνοασφάλεια – Με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούν το Tik Tok
Η Daιly σε ένα email καταφέρθηκε εναντίον της νέας πολιτικής του Κοινοβουλίου: «Η απόφαση αυτή δεν καθοδηγείται από μια σοβαρή εκτίμηση απειλής. Πρόκειται για θέατρο ασφαλείας, περισσότερο για να κατευνάσει ένα κλίμα γεωπολιτικής σινοφοβίας στην πολιτική της ΕΕ παρά για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών ή τον μετριασμό των απειλών για την κυβερνοασφάλεια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Moritz Körner, ευρωβουλευτή της κεντρώας ομάδας Renew Europe, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να σκέφτονται πρώτα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την κατασκοπεία πριν σκεφτούν τις εκλογές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε στο POLITICO, προσθέτοντας ότι δεν έχει λογαριασμό στο TikTok.

«Θα χρησιμοποιήσουμε ένα εικονικό τηλέφωνο και όχι πια τα τηλέφωνα της δουλειάς μας. Αυτό το [εικονικό] τηλέφωνο θα χρησιμοποιείται μόνο για την παραγωγή βίντεο», δήλωσε ένας βοηθός του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Delara Burkhardt, ο οποίος έχει σχεδόν 2.000 οπαδούς.

Ο βοηθός ανέφερε ότι η πλατφόρμα οδηγεί σε μια πιο φιλική, λιγότερο τραχιά πολιτική συζήτηση από άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter: «Στο TikTok η κουλτούρα είναι πιο ευγενική, δεχόμαστε περισσότερες ερωτήσεις».

in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Συναγερμός για πυροβολισμούς σε χριστιανικό σχολείο στις ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει σε ιδιωτικό χριστιανικό σχολείο στο Νάσβιλ του Τενεσί στις ΗΠΑ έπειτα από περιστατικό με πυροβολισμούς με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολλά θύματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από το τοπικό πυροσβεστικό τμήμα «επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν αρκετά θύματα» χωρίς να διευκρινίζει αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης των πυροβολισμών είναι νεκρός αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες και είναι σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, σε κοντινή εκκλησία δημιουργήθηκε χώρος για την ασφαλή απομάκρυνση των παιδιών και την επανένωση με τις οικογένειές τους.

Εικόνες και βίντεο από το σημείο των πυροβολισμών

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter από το χριστιανικό σχολείο, στο σημείο έσπευσαν περιπολικά, οχήματα της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα.

Το Covenant School, που ιδρύθηκε το 2001, λειτουργεί με τη στήριξη της εκκλησίας Covenant Presbyterian του Νάσβιλ, ενώ σε αυτό φοιτούν περίπου 200 μαθητές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σχολείου.

Περισσότερα

Διεθνή

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον δύο νεκροί και 12 τραυματίες από έκρηξη στην Καμπούλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

«Δεχθήκαμε κάποιους ασθενείς», δήλωσε ο Στέφανο Σότσα, στέλεχος ιταλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαχειρίζεται το νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ΜΚΟ στο Twitter, μεταξύ των τραυματιών είναι τουλάχιστον ένα παιδί.

Ο Σότσα επεσήμανε ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη κοντά στην αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες.

Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη γνωστά, ενώ η αστυνομία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση.

Η Καμπούλ και άλλες αστικές περιοχές του Αφγανιστάν έχουν γίνει στόχος αρκετών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, την ευθύνη για κάποιες από τις οποίες έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Έκρηξη τον Ιανουάριο έξω από το υπουργείο Εξωτερικών προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, καθώς σημειώθηκε στο τέλος της εργάσιμης ημέρας την ώρα που αποχωρούσαν από το κτίριο οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει τονίσει ότι έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της την ασφάλεια των πολιτών. Για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιήσει πολλές επιδρομές εναντίον φερόμενων μελών του ΙΚ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα