Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σίγησε» ένας αξιαγάπητος μουσικός- Συγκίνηση στην Πάτρα για την απώλεια του πιανίστα Γιώργου Μεταξά

Published

on

 

Θλίψη στο χώρο του πολιτισμού προκάλεσε η είδηση του θανάτου του γνωστού πιανίστα, Γιώργου Μεταξά, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 77 ετών.

Ο πιανίστας Γιώργος Μεταξάς με καταγωγή από τη Γεωργία εγκαταστάθηκε στην Πάτρα το 1994 και υπήρξε καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, διδάσκοντας πιάνο τζαζ στο μοντέρνο τμήμα, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ  σήμερα στο τμήμα διδάσκει ο Γιώργος Τσώλης, ένας εκ των μαθητών του.

Ο Γιώργος Μεταξάς που είχε συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Ηρώ Λεχουρίτη, είχε γεννηθεί στην Κολχίδα της Γεωργίας. Γιος Έλληνα και Γεωργιανής προερχόταν από μουσική οικογένεια, ενώ τα χνάρια του ακολούθησε η κόρη του, Νίνα Μεταξά, η οποία είναι καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο.

Ο Γιώργος Μεταξάς έπαιζε πιάνο από 7 ετών παίρνοντας τα πρώτα του μαθήματα από τον πιανίστα και συνθέτη πατέρα του.

Σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Γεωργίας κερδίζοντας υποτροφία για το Κονσερβατόριο της Μόσχας. Διετέλεσε καθηγητής στο Κονσερβατόριο της Άλμα Ατα για 24 χρόνια. Μαθητές του υπήρξαν κορυφαίοι μουσικοί που διακρίθηκαν και είχαν σπουδαία σταδιοδρομία στο μουσικό στίβο.

Είχε συνθέσει συμφωνικά έργα και μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, ταινίες κινουμένων σχεδίων και είχε κάνει ενορχηστρώσεις για την big band της Ραδιοτηλεόρασης στη Ρωσία.

Η ανάμειξη του με το χώρο της τζαζ έγινε αρκετά χρόνια πριν. Είχε παίξει σε πολλά φεστιβάλ (Σιβηρίας, Μόσχας, Άγιας Πετρούπολης, χωρών της Βαλτικής.) Σε έκδοση της ονομαστής δισκογραφικής εταιρίας Melodia της Ρωσίας περιλαμβάνεται δική του σύνθεση όπως παρουσιάστηκε στο σημαντικό φεστιβάλ της Σιβηρίας ‘Αστέρια της τζαζ’, ενώ το 1996 μέσω της πατραϊκής εταιρίας ΠΑΛΜΟΣ και του Δημοτικού Ωδείου Πατρών εξέδωσε το πρώτο του cd “My friend Mephisto”, ένα άρτιο δείγμα τζαζ εμπνευσμένο από τη συνάντηση του Φάουστ και του Μεφιστοφέλη όπως περιγράφεται στο ‘Φάουστ’ του Γκαίτε.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ Κ. ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην καθηγήτρια πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Νίνα Μεταξά, για την απώλεια του πατέρα της Γιώργου. Όπως αναφέρει «ο Γιώργος Μεταξάς διετέλεσε επί δεκαετίες καθηγητής πιάνου στο τμήμα jazz του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης». Με τη διδασκαλία του πρόσφερε τα μέγιστα, προκειμένου μαθητές του ωδείου να λάβουν εξαιρετικές γνώσεις και σήμερα να τυγχάνουν μοναδικής αποδοχής και καταξίωσης».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement