Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ευπατρίδης της δικηγορίας-Σήμερα (3:30 μ.μ.) το ύστατο χαίρε από την Ευαγγελίστρια στον Ευάγγελο Ματσούκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου (χωρίς φωτό)

Άριστος γνώστης του Δικαίου, εξαίρετος νομικός επιστήμονας, επιβλητική παρουσία στο ακροατήριο και πολυσχιδής προσωπικότητα που κόσμησε την δικηγορία της Πάτρας.

Ο Ευάγγελος Ματσούκης εγκατέλειψε χθες τα εγκόσμια σε ηλικία 83 ετών, άφησε όμως ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην νομική οικογένεια της Πάτρας.
Άσκησε την μάχιμη δικηγορία για πενήντα επτά συναπτά έτη, υπηρετώντας με πίστη και αφοσίωση το λειτούργημά του.
Δεινός ρήτορας με λόγο μεστό και οι αγορεύσεις του αποτελούσαν «μάθημα» για τους νεότερους δικηγόρους.

Αφοσιώθηκε στην Επιστήμη του σ’ όλη του τη ζωή. Διορίστηκε δικηγόρος παρά το Πρωτοδικείο Πατρών τον Ιούλιο του 1963 ενώ εγγράφηκε ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών τον Αύγουστο του 1963. Ήταν ασκούμενος του αείμνηστου δικηγόρου και Γενικού Γραμματέα Υπ. Δικαιοσύνης Βασιλείου Πιλάλη.
Υπηρέτησε την Δικηγορία μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου του 2020 οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου δικηγόρου στις 3-6-2021.
Διατηρούσε γραφείο στην οδό Φιλοποίμενος 38-40, στο οποίο υπηρέτησαν ως ασκούμενοι πολλοί νεότεροι δικηγόροι της Πάτρας.

ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ
Υπήρξε επιστήθιος φίλος του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και δικηγόρου Κωστή Στεφανόπουλου, τον οποίο ακολούθησε στα βήματά του ιδρύοντας τη ΔΙΑΝΑ, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας της Ν.Δ. στην Αχαΐα.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ

Με την σύζυγό του Μαρία το γένος Δρούζα (συνταξιούχο καθηγήτρια στο ΤΕΙ Πάτρας) δημιούργησε μια υποδειγματική οικογένεια και απέκτησαν δύο κόρες, την Ειρήνη, η οποία ακολούθησε τα βήματά του σπουδάζοντας τη Νομική Επιστήμη και υπηρετεί στον ΕΦΚΑ, και την Νίκη χημικός. Ευτύχησε να γνωρίσει εγγόνια και να αναχωρήσει για την αιωνιότητα κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό της πατραϊκής κοινωνίας.
Εκτός από την επιστημονική του δραστηριότητα είχε αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είχε διατελέσει εκ των άλλων επίτιμος πρόξενος της Ολλανδίας, μέλος στο Ίδρυμα Τοπάλη, κ.α.
Θ. Ζούπας: Εμβληματική μορφή
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Θάνος Ζούπας ανέφερε στην «Γ»: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του επίτιμου μέλους μας, του Ευάγγελου Ματσούκη, ο οποίος υπηρέτησε την νομική επιστήμη με υπευθυνότητα, αρτιότητα και επάρκεια, ανιδιοτέλεια, ήθος και εντιμότητα. Υπήρξε μια εμβληματική μορφή, ακέραιος, ευρυμαθής, εξαίρετος, έγκριτος και από τους ικανότερους δικηγόρους της Πάτρας, ο οποίος ασχολείτο με όλες τις υποθέσεις και σε όλους τους τομείς του δικαίου διακρίθηκε, προτάσσοντας πάντα το νομικό ενδιαφέρον της υπόθεσης και ποτέ το οικονομικό. Υπήρξε οξυδερκής και ακόμα και όταν τον είχαν εγκαταλείψει οι σωματικές του δυνάμεις είχε τη δίψα, την επιμονή και την ακαταμάχητη βούληση να υπηρετεί τη δικηγορία καθότι μέχρι το τέλος, διακρίνετο για την πνευματική οξυδέρκεια και διαύγεια. Αποτέλεσε θα έλεγα το πρότυπο δικηγόρου, όπως το ορίζει ο Κώδικας Δικηγορικού Λειτουργήματος, τόσο στις δικαστικές αίθουσες, όσο και στις κοινωνικές του σχέσεις. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement