Connect with us

Ελλάδα

Στάσιμος ο εμβολιασμός παρά την απειλή γρίπης

Published

on

Σε δυσανάλογα χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την ένταση της γρίπης κυμαίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας τον φετινό χειμώνα. Υπολογίζεται ότι τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, αριθμός σαφώς χαμηλότερος σε σύγκριση με την περίοδο 2020-2021, παρά το γεγονός ότι η γρίπη φέτος έχει κάνει πολύ έντονη την παρουσία της.

Και την περασμένη εβδομάδα η δραστηριότητα της γρίπης, αν και με μικρή κάμψη σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του 2022, παρέμεινε υψηλή. Την ίδια στιγμή, αύξηση, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, παρατηρείται στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19, ενώ για πρώτη φορά ταυτοποιήθηκε και στη χώρα μας η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, γνωστή και ως «Κράκεν».

Πάντως, η δυνατότητα που έδωσε το υπουργείο Υγείας για χορήγηση του εμβολίου και χωρίς συνταγογράφηση, έδωσε ώθηση στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ωστόσο ο αριθμός των πολιτών που έχουν κάνει το εμβόλιο είναι μικρότερος κατά 25% σε σχέση με τον αντίστοιχο της πρώτης περιόδου της πανδημίας.Τότε ο φόβος της COVID-19 και η απουσία εμβολίων ώθησε πολλούς να κάνουν το αντιγριπικό.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, έχουν εκτελεστεί περίπου 2.800.000 συνταγές για αντιγριπικά εμβόλια, ενώ περίπου 250.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί χωρίς συνταγή. Σημειώνεται ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν δεν είχε ακόμη επιτραπεί για τη φετινή περίοδο ο εμβολιασμός εκτός συνταγογράφησης, είχαν εκτελεστεί 2.500.000 συνταγές για το αντιγριπικό εμβόλιο. Για την περίοδο 2020-2021 είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης περισσότεροι από 4.000.000 πολίτες, εκ των οποίων οι 3.500.000 με συνταγή γιατρού. Αντίστοιχα την περυσινή περίοδο, εκτελέστηκαν περίπου 3.160.000 συνταγές για το εμβόλιο έναντι της γρίπης.

«Φέτος λόγω των καλών καιρικών συνθηκών αλλά και της εμβολιαστικής κόπωσης από την COVID-19, το ενδιαφέρον για τα αντιγριπικά ήταν αρχικά μειωμένο», επισημαίνει στην «Κ» ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Οπως υπογραμμίζει, «η χορήγηση εμβολίων και εκτός συνταγογράφησης έδωσε ώθηση στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο οποίος όμως ακόμη δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που είχαμε δει πρόπερσι».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κωνσταντίνος Κούβαρης, αναφέρει στην «Κ» πως «λόγω της έξαρσης των ιώσεων τον φετινό Ιανουάριο, συγκριτικά με τους Γενάρηδες προηγούμενων ετών, βλέπουμε μεγαλύτερη ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια. Πρόκειται κυρίως για άτομα που αμέλησαν να το κάνουν το φθινόπωρο. Βλέπουν τώρα τη μεγάλη έξαρση των ιώσεων και επηρεασμένοι και από τις ελλείψεις φαρμάκων, έρχονται και ζητούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσουν ανοσία».

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης των αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε μικρή μείωση των επισκέψεων σε γιατρούς από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, κυρίως σε παιδιά έως και 14 ετών και σε άτομα 65 ετών και άνω, ενώ μείωση υπήρξε και στη θετικότητα της γρίπης όπως καταγράφηκε και από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (από 48% την τελευταία εβδομάδα του 2022 σε 41%) και από τις μαζικές δειγματοληψίες των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, καταγράφηκαν επτά νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ ο αριθμός των θανάτων ασθενών με γρίπη αυξήθηκε στους εννέα από έξι που αναφέρονταν στην προηγούμενη έκθεση του ΕΟΔΥ. Aντιθέτως, αύξηση της τάξης του 7% παρατηρήθηκε στις νοσηλείες ασθενών με COVID-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν και 149 θάνατοι ασθενών με τη νόσο (2% αύξηση σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του 2022).

Το «Κράκεν» είναι εδώ

Το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2 ταυτοποίησε και έξι κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής XBB.1.5 σε δείγματα από την Αττική. Οπως έδειξαν αναδρομικοί έλεγχοι σε δείγματα η ΧΒΒ.1.5 φαίνεται ότι βρίσκεται στη χώρα μας από τα τέλη Νοεμβρίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων

Advertisement