Εκκλησιαστικά
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Το… «θαύμα» της Μακρίνας – Έχτισε μόνη της το Μοναστήρι
Δημοσιεύθηκε
3 μήνες πρνστις

Η Γαρυφαλλιά Διακοπούλου είχε αφιερώσει από πολύ μικρή τη ζωή της στην εκκλησία. Έτσι, στην ηλικία των 19 ετών και αφού μόνη της είχε μαζέψει τα χρήματα για το πρώτο ράσο που θα φορούσε, επέλεξε το δρόμο του μοναχισμού.
Η μοναχή Μακρίνα πλέον, όπως μετονομάστηκε, υπηρέτησε μέχρι και το θάνατό της αυτή τη ζωή με αυστηρή πειθαρχία και συνέπεια.
Η σημερινή αναφορά μας γίνεται με την τέλεση του μνημοσύνου για την ανάπαυση της ψυχής της, καθώς έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή, αλλά άφησε πίσω της ένα τεράστιο έργο. Ένα έργο που η τοπική εκκλησία το οφείλει μόνο σε αυτήν, αλλά και στα μέλη της οικογένειάς της που την βοήθησαν. Την βοήθησαν να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο στόχο και να μετατρέψει ένα φτωχικό εκκλησάκι που το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα ακόμη και για στάβλο, σε μια ξεχωριστή μονή που αποτελεί παράδειγμα για την καλαισθησία της αλλά και την ιδιαιτερότητά της στο χώρο της Ορθοδοξίας για την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.
Είναι η Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Λαμπέτι, τόπο ουσιαστικά καταγωγής της ίδιας. Πως έφτασε όμως σε ένα τέτοιο σημαντικό έργο; Για την ιστορία της μοναχής Μακρίνας, μας εξιστορεί κάποια πράγματα έτσι όπως τα θυμήθηκε και τα βίωσε η αγαπημένη της ανιψιά, Χρύσα Ζούπη. Άλλωστε, από μικρή θυμάται και η ίδια τον αγώνα της Μοναχής για να κτιστεί και να υπάρχει σήμερα αυτό το μοναστήρι. Εκεί που αναπαύεται η ίδια η Μακρίνα Διακοπούλου τις τελευταίες ημέρες.
Όπως τονίζει η Χρύσα Ζούπη: «Ο παππούς μου Γαβρίλης ήταν από το Λαμπέτι και η γιαγιά μου η Χρυσή από το Σκουροχώρι (οικογένεια Μαστορέλη). Έμεναν πάντα στον Πύργο και είχαν τρία κορίτσια και ένα γιό. Ήταν ήσυχοι άνθρωποι και το παρατσούκλι τους ήταν “μυρμηγκομυαλαίοι”, γιατί το καλοκαίρι πήγαιναν και δούλευαν στα κτήματα στην τοποθεσία “παλιά Γιώργη”.
Η γυναίκα αυτή όταν γεννήθηκε άρχισε να έχει κλίση προς το Χριστό και πήγαινε κατηχητικό. Εργαζόταν ως μοδιστρούλα, από 14 χρόνων κρατούσε το χαρτζιλίκι της και όταν μάζεψε τα χρήματα που χρειαζόταν έραψε μόνη της το δικό της ράσο! Σε ηλικία 19 ετών έφυγε και πήγε στην Κρεμαστή, αλλά έπρεπε να έχει και την έγκριση των γονιών. Σε δύο γονιούς που πίστευαν αλλά δεν περίμεναν ότι το παιδί τους θα γίνει καλόγρια…
Πήγε τότε η γιαγιά μου στην Κρεμαστή με τον παππούλη μου και όταν τους κέρασαν οι καλόγριες στις οποίες πήγαν για να μιλήσουν και να τους πουν ότι θέλουν πίσω το παιδί τους, μία φυσιολογική δηλαδή αντίδραση γονέων, η γιαγιά μου πνίγηκε καθώς κατάπινε και εκεί κατάλαβε ότι δεν πρέπει να πει τίποτα.
“Παναγία μου, σου παραδίδω το παιδί μου”, είπε. Μετά πήγε στην Κόρινθο. Μέχρι το 1972 πέρασε πολύ δύσκολα. Στην Κόρινθο πήγε σε μοναστήρι, στην Λέχοβα. Ο παππούς μου, αφού είδε ότι το παιδί του στην Κόρινθο ταλαιπωρείται, πήγε με το θείο μου Δημήτρη Λιακόπουλο (που είχε το κουρείο στη Γερμανού) για να μιλήσουν στον μακαριστό Αθανάσιο για να φτιάξουν το εκκλησάκι του Παλιά-Γιώργη που δεν ήταν στη μορφή που είναι τώρα. Οι Λαμπεταίοι έβαζαν εκεί σταφίδες όταν είχε βροχερό καιρό αλλά και τα ζώα τους. Ήταν πραγματικός στάβλος, παρότι εκκλησάκι.
Από τη στιγμή που ενέκρινε και έδωσε εντολή ο Αθανάσιος, αυτή η γερόντισσα ήρθε και έμεινε. Δεν ήταν μονή ακόμα. Ήταν ένα εκκλησάκι στο πουθενά…
Υπεράνθρωπος αγώνας
Δεν υπήρχε καν νερό και για να μπορέσουν να χτίσουν έπρεπε να πάνε σε ένα πηγάδι παρακάτω και να παίρνουν με βίκες για να ρίχνουν στο τσιμέντο και να μπορούν να χτίζουν. Σιγά-σιγά ο παππούς έχτισε ένα κελί, μετά άλλο ένα, μετά συμπλήρωσε άλλο ένα και μετά προσπάθησαν να φέρουν με σωλήνα από το πηγάδι νερό. Αυτή άρχισε να φτιάχνει λουλούδια έξω από την εκκλησία. Ήθελε να κάνει παράδεισο εκεί! Πότιζε τα λουλούδια με τις βικες. Πηγαίναμε πρωί-βράδυ όλοι να φέρουμε για να ποτίσει τα λουλούδια, να πλένει τα πιάτα και τα ρούχα. Ήταν φτωχό το μοναστήρι και δεν υπήρχε τίποτα…
Ο Γιάννης Διακόπουλος, Αδερφός της μοναχής και αδερφός της μητέρας μου, χτύπησε αρτεσιανό όταν ήρθα το 1990 από την Αμερική μετά από 50 χρόνια που ήταν εκεί και έβγαλε το νερό που ήταν το πολυπόθητο νερό και έτσι αναπτύχθηκε τελικά το μοναστήρι όπως έπρεπε, με το πολύτιμο αυτό αγαθό. Αυτός είχε τη μεγαλύτερη δωρεά στο να φέρει το δώρο του θεού στον άγιο Γεώργιο
Η κ. Χρυσή ήταν δυναμική γυναίκα και αγαπούσε πολύ τη θεία μου. Πήγαιναν μαζί και έκαναν έρανο. Έφευγαν νύχτα σε όλα τα χωριά και μάζευαν ένα μπουκάλι λάδι και ότι τους έδινε ο κόσμος. Κοιμόντουσαν στο δρόμο ή τους φιλοξενούσαν σε σπίτια. Βοηθούσε ο καθένας όπως μπορούσε…
Η συγκινητική βοήθεια
Οι Κομιωταιοι, που ο πατέρας τους ήταν αγιογράφος και έχει φτιάξει το τέμπλο της εκκλησίας, το ζωγράφιζε και έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Η οδός Παλαιολόγου, όπου ήταν ο τόπος κατοικίας της θείας μου, έμενε και η οικογένεια αυτή. Ήταν γείτονες και βοήθησαν πάρα πολύ. Επίσης, η κ. Νικολέτα που έχει τον Όλυμπο, ο κ. Λουμίτης επιχειρηματίας που είχε τα τρακτέρ κλπ.
Ο κ. Καραμπέτσος, οδοντίατρος, πήγαινε πάνω με τα παιδιά του, ο Φρούντζος πήγαινε κι αυτός. Βοήθησε και ο Αθανάσιος ο μακαριστός πάρα πολύ. Στο Λαμπέτι, υπάρχει το μπακάλικο του χωριού που το είχε ο κ. Διονύσης και βοηθούσε κατεβάζοντάς τη για να ψωνίσει.
Ένας ακόμη που πίστευε πάρα πολύ ήταν ο Γιάννης Κατρανίδης, αστυνομικός. Αυτός πήγαινε εκεί, γονάτιζε και παρακαλούσε τον άγιο Γεώργιο και μας έλεγε ότι άκουγε το άλογο του Αγίου. Περνούσαν από εκεί γνωστά πρόσωπα, ο Σιμόπουλος, ο Δόξας, ο Βαρουξής, ο Ανδριόπουλος.
Προσεκτική στη λεπτομέρεια
Αγόραζε πράγματα η θεία μου για να φτιάχνει μνημόσυνα τα οποία αποτελούσαν εισόδημα για το μοναστήρι. Έκανε ιεροτελεστία. Αγόραζε τα καρύδια από τον Δανιηλίδη, έπαιρνε αμυγδαλωτά, έπαιρνε καλής ποιότητας πράγματα γιατί ήθελε να μην πάθει ο κόσμος τίποτα. Στο καρύδι μας έβαζε και καθαρίζαμε με μαχαίρι την ψίχα που έχει για να μην πνιγεί ο κόσμος. Φρόντιζε να κοπούν μικρά τα κομμάτια για να μην πνιγεί ο κόσμος την ώρα που θα καταπιεί.
Η φωτιά και το… θαύμα
Το 2007 που έπιασε φωτιά, πήγαμε με το ζόρι και πήραμε την ανάπηρη γυναίκα που φιλοξενούσε, ενώ ακολούθησε και αυτή με κλάματα. Οι δυο Πεύκες έξω από το μοναστήρι είχαν καεί, όμως τα βασιλικά από κάτω ήταν φρέσκα. Δεν τα έχει αγγίξει η φωτιά. Με το που έσβησαν οι καπνοί πήγε αμέσως να δει τι έγινε εκεί και όταν μπήκε μέσα προσκυνά στον Άγιο Γεώργιο και του έλεγε “στρατιώτη μου, παλικάρι μου, σε ευχαριστώ. Δοξάζω το θεό που δεν επέτρεψες να καεί αυτό εδώ το κτήριο που υπηρετώ χρόνια. Μας έκανε όλους να κλάψουμε και τα παρατήσουμε κάτω από το θαύμα που είδαμε”. Είχε καεί όλο γύρω-γύρω και είχε μείνει το μοναστήρι άθικτο.
Έκανε το μοναστήρι επισκέψιμο και σημείο αναφοράς. Βοήθησε εδώ πολύ ο πρώην δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής και ο Φώτης Παναγούλιας που ήταν αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Δημητρακόπουλου.
Άδικες κατηγορίες…
Κατηγορούσαν κάποιοι το μοναστήρι γιατί θεωρούσαν ότι επειδή ήταν τα πατρικά εκεί, είχε η Μοναχή ωφέλεια. Δεν ξέρει κανένας τον αγώνα που έκανε. Έπαιρνε το σιτάρι στο σακί και το έσερνε μόνη της και το ένα πόδι της ήταν ανάπηρο. Δεν έτρωγε ότι τρώγαμε εμείς. Έτρωγε από την ντομάτα που φύτευε, το πορτοκάλι και το λεμόνι από τον κήπο, την ελιά, το μαϊντανό, το σέλινο. Το Πρωινό της ήταν ένας καφές, τρεις ελιές με λάδι επάνω και μία φέτα τυρί. Η γυναίκα πέθανε 25 κιλά. Ήταν πάντα 40 κιλά το μέγιστο με το ράσο…
Ήταν μοναχή με όλη τη σημασία της λέξης. Αγαπούσε πολύ το χαμομήλι διότι το θεωρούσε το μάτι του θεού. Μου είχε φτιάξει την εικόνα της γαλήνης και της αγάπης που παρέχει. Η πίστη είναι παράδεισος. Πέθανε στα 85 χρόνια. Ολοκλήρωσε τον κύκλο της μένοντας για χρόνια στο Μοναστηράκι και έφτιαξε εκεί και τον τάφο της έξω από την εκκλησία. Ήταν το μεγάλο της όνειρο να μείνει στον Άγιο Γεώργιο».
Σχετικά θέματα
-
Μαύρο Ρόδο: Η Ελισάβετ αποφασίζει να εγκαταλείψει το μοναστήρι
-
Ρόδος: Η 44χρονη επισκέφτηκε μοναστήρι πριν εξαφανιστεί – Δείτε φωτογραφίες
-
Πάτρα: Εκοιμήθη μοναχή και την ξέχασαν στο μοναστήρι της
-
Φωτιά στην Εύβοια: Κατευθύνεται προς το μοναστήρι του Όσιου Δαβίδ – «Χρειαζόμαστε ενισχύσεις», λέει ο ηγούμενος Γαβριήλ
-
Τα μέτρα περιορισμού δεν εμπόδισαν τους πιστούς να πάνε στα Σπάτα
-
Ορθόδοξο μοναστήρι στην «καρδιά» της Αφρικής-Με πρωτοβουλία του συμπολίτη, Μητροπολίτη Κανάγκας, κ Θεοδοσίου
Εκκλησιαστικά
Ευχέλαιο στο δημοτικό σχολείο Ροδοδάφνης από τον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο
Δημοσιεύθηκε
2 ημέρες πρνστις
30 Μαρτίου 2023 11:44
Στο πλαίσιο της ποιμαντικής του διακονίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε χθες το πρωί το δημοτικό σχολείο Ροδοδάφνης, όπου τέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.
Ο Σεβασμιώτατος συνομίλησε με τα παιδιά και πέραν των πατρικών του συμβουλών απηύθυνε προς τους μαθητές και τις μαθήτριες παιδαγωγικές νουθεσίες, εστιάζοντας τις αναφορές του αφενός μεν στις συστηματικές προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλουν για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα μαθήματά τους, αφετέρου δε στον σεβασμό που θα πρέπει να τρέφουν αλλά και να εκδηλώνουν προς τους καθηγητές τους, οι οποίοι –όπως τόνισε– αγωνιούν, κοπιάζουν και φροντίζουν να τους δώσουν όσες περισσότερες γνώσεις μπορούν.
Τον κ. Ιερώνυμο, κατά την επίσκεψή του στο σχολείο, συνόδευαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης π. Βασίλειος Πετρόπουλος, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ροδοδάφνης π. Λεωνίδας Τσώνης και ο π. Ηλίας Σωτηρόπουλος.
Εκκλησιαστικά
Παπαφλέσσας: Ο κληρικός ήρωας της Επανάστασης
Δημοσιεύθηκε
7 ημέρες πρνστις
25 Μαρτίου 2023 16:30
Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του ελληνικού κράτους από τον τουρκικό ζυγό, τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν ταινίες αφιερωματικές στην επανάσταση του 1821. «Μαντώ Μαυρογένους», με τη μοναδική Τζένη Καρέζη στον ομώνυμο ρόλο, οι «Σουλιώτισσες», αλλά και ο «Παπαφλέσσας» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που πρόκειται για μία ταινία υπερπαραγωγή. Ποιος ήταν, όμως, στην πραγματικότητα ο Παπαφλέσσας;
Ο Γεώργιος Δικαίος, γνωστότερος ως Παπαφλέσσας, ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Παπαφλέσσας γεννήθηκε το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας. Το επίθετο Δικαίος είναι το πραγματικό της εν λόγω οικογένειας και ακόμη και σήμερα το συναντά κανείς στο χωριό του την Πολιανή Μεσσηνίας. Το επίθετο Φλέσσας δόθηκε στην οικογένεια αργότερα, γι’ αυτό και ο Παπα-Φλέσσας ονομάστηκε έτσι. Φοίτησε στην ονομαστή Σχολή της Δημητσάνας και το 1816 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι της Βαλανιδιάς στην Καλαμάτα κι έλαβε το όνομα Γρηγόριος. Ζωηρός και εριστικός ως χαρακτήρας, γρήγορα ήλθε σε ρήξη με τον ηγούμενό του και πήγε να μονάσει στο μοναστήρι της Ρεκίτσας, μεταξύ Μυστρά και Λεονταρίου.
Επέλεξε να αυτόεξοριστεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πριν φύγει, φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει «ή Δεσπότης ή Πασάς». Στην Κωνσταντινούπολη γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τον κατήχησε και τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία στις 21 Ιουνίου του 1818 με το συνθηματικό όνομα Αρμόδιος. Την ίδια περίοδο χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’.
Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
Τον Δεκέμβριο του 1821 ο Παπαφλέσσας έγινε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και έλαβε μέρος στην Α’ Γενική Συνέλευση της Επιδαύρου, στη Β’ Εθνική Συνέλευση του Άστρους και την 1η Ιουλίου 1823 ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών. Στον εμφύλιο πόλεμο βρέθηκε αντίπαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, παρ’ ότι στο παρελθόν είχε πολεμήσει μαζί του. Όταν ο Ιμπραήμ απείλησε σοβαρά την έκβαση της Επανάστασης, ο ίδιος ο Παπαφλέσσας πρότεινε την αποφυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων αντικυβερνητικών. Η απελευθέρωσή τους όμως δεν έγινε εγκαίρως. Ο Παπαφλέσσας έσπευσε στο Μανιάκι, το οποίο μετά την πτώση του Νεοκάστρου αποτελούσε στόχο των Αιγυπτίων, όπου συγκέντρωσε αρχικά 1.500 άνδρες, από τους οποίους τελικά έμειναν μόνο 500. Κυκλωμένος από 3.000 ιππείς και πεζούς απέρριψε την πρόταση άλλων οπλαρχηγών να μετακινηθεί σε πιο ασφαλή θέση. Στην οκτάωρη αυτή μάχη ο Παπαφλέσσας έπεσε νεκρός μαζί με τους περισσότερους άνδρες του.
Ο Παπαφλέσσας προσέφερε τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στην ιερή υπόθεση πριν το ξέσπασμα της επανάστασης σαν μπουρλοτιέρης των ψυχών. Χωρίς αυτόν – λένε μερικοί– ίσως να μην άναβε η επαναστατική φλόγα. Ξετρέλαινε τους ενθουσιασμένους, έπειθε τους διστακτικούς, πολεμούσε τους αντίθετους. Διαλαλούσε ότι μια μεγάλη δύναμη κρύβεται πίσω από τους Φιλικούς, εννοώντας τη Ρωσία. Ήταν έξυπνος, ενθουσιώδης, τολμηρός. Αυτές οι αρετές καθώς και το σχήμα του τον έκαναν ανεπανάληπτο για την προεπαναστατική του δράση.
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως Παπαφλέσσας στην ομώνυμη ταινία.
Εκκλησιαστικά
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Η χαρμόσυνη αναγγελία γέννησης του Υιού του Θεού
Δημοσιεύθηκε
7 ημέρες πρνστις
25 Μαρτίου 2023 12:00
Η χριστιανοσύνη σήμερα γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολίζει την ημέρα της αναδημιουργίας του κόσμου, μέσω της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.
Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α’ 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ.
Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η νεαρή γυναίκα ήταν λογικό να πανικοβληθεί, αλλά ο αρχάγγελος την καθησύχασε: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».
Μόλις συνήλθε από την ταραχή, η Μαρία γεμάτη απορία ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα συλλάβει, αφού δεν γνωρίζει τον άνδρα. Ο Γαβριήλ τής αποκρίθηκε ότι το Άγιο Πνεύμα θα την καλύψει σαν σύννεφο και θα ενεργήσει αφανώς και μυστηριωδώς τη σύλληψη του Υιού του Θεού. Και για να γίνει πιο πιστευτός επικαλέστηκε τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ. Η Μαρία πείστηκε από τα λόγια του Γαβριήλ («Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου») και ο αρχάγγελος Γαβριήλ «απήλθε».
Μάλιστα, το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22).
Σαφείς μαρτυρίες περί της έναρξης του εορτασμού του ευαγγελισμού της ενσάρκωσης του Ιησού δεν υπάρχουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 25 Μαρτίου κατά τα χρόνια που είχε πλέον καθιερωθεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή περί τον 4ο αι.
Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές, γι’ αυτό επιβάλλεται αποχή από κάθε εργασία. Λέγεται, χαρακτηριστικά, ότι ακόμη και τα χελιδόνια, που αρχίζουν να επιστρέφουν, σήμερα σταματούν να χτίζουν την φωλιά τους. Παλαιότερα, πιστευόταν ότι το βράδυ της παραμονής του Ευαγγελισμού ανοίγουν οι ουρανοί και ό,τι προλάβεις να ζητήσεις τη στιγμή εκείνη θα το αποκτήσεις. Γι’ αυτό έλεγαν ότι όποιος γεννιέται την ημέρα αυτή είναι τυχερός σε όλη τη ζωή. Την ίδια, επίσης, βραδιά τα δέντρα χαμηλώνουν και προσκυνούν τη γη, το φαινόμενο όμως το βλέπουν μόνον οι δίκαιοι.
«Η στιγμή που ο Λόγος έγινε σάρκα και κατοίκησε ανάμεσά μας…», «Και ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν», κατά τον ευαγγελιστή Ιωάννη, επηρέασε πολλούς και σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, όπως οι Ντούτσιο, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Πάολο Ντε Ματέις, Καραβάτζιο, Μποτιτσέλι, Τζιότο, Ρούμπενς, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) και Ντονατέλο.
Ήθη, έθιμα και παραδόσεις
Σήμερα, παραμένει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με μία εξαίρεση: η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία («κατάλυσις ιχθύος», σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία), όπως και την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. «Αν δεν έχεις να φας ψάρι, να γλείψεις ψαροκόκκαλο», λένε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σχετικό είναι και το παιδικό τραγουδάκι: «Του Ευαγγελισμού και των Βαγιώ,/τρώνε ψάρι και κολιό…».
Το έδεσμα της ημέρας είναι ο μπακαλιάρος (βακαλάος) με ή χωρίς σκορδαλιά. Ο παστός μπακαλιάρος που καταναλώνουμε, εμφανίστηκε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αι. και με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε ως το πιάτο της εορτής του Ευαγγελισμού.
Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση. Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδα.
Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού
Το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού απεικονίζει πολύ εύγλωττα τη μεγάλη εορτή: «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις.
Ο υιός του Θεού υιός της Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν: Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου».
Ροή ειδήσεων
Κλιμάκιο του βυζαντινού μουσικού συνόλου του Δικηγορικού συλλόγου Πατρών έψαλε Βυζαντινούς ύμνους – Ομιλία της δημοσιογράφου Σοφίας Καυκοπούλου
Τα ζώδια σήμερα(1/4)
Αφηγήσεις, εικαστικές δράσεις και κουίζ-Εκδηλώσεις σήμερα και αύριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Ιουλία Καραπατάκη live στην Πάτρα
Κινητοποίηση τη Δευτέρα ενάντια στη διακοπή της κυκλοφορίας στην παραλιακή των Βραχνεΐκων
Πάτρα: Στο Καραμανδάνειο νοσηλεύεται 10χρονος που έπεσε από τρακτέρ
Πάτρα: Επιδειξίας αναστάτωσε την οδό Μακεδονίας
Πέτρος Κόκκαλης από την Πάτρα στo Gnomip: “Τα προβλήματα του ποδοσφαίρου δεν λύνονται με φούστες”
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Παραμονή των συμβασιούχων και μετατροπή των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ
Άνοιξε το TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023, άμεσα οι επιστροφές φόρου
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
ΠΑΤΡΑ: Ιδού πως κατάντησαν την Mercedes ιδιοκτήτη αλυσίδας καφέ! Αυτόν τον Πατρινό “χτύπησαν” άγνωστοι
-
Υγεία7 ημέρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Λουκέτο σε πασίγνωστο εμπορικό κατάστημα του κέντρου
-
Χωρίς κατηγορία3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τετάρτη (29/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (30/3)
-
Ελλάδα6 ημέρες πρν
Θρήνος για την 22χρονη Πέννυ
-
Τοπική αγορά4 ημέρες πρν
Τέλος εποχής για εταιρεία που αναπτύχθηκε στην Κάτω Αχαΐα
-
Ελλάδα7 ημέρες πρν
Με έμφραγμα στο νοσοκομείο πασίγνωστος τραγουδιστής – Η κατάσταση της υγείας του