Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η αυλαία έπεσε – Όλα όσα έγιναν στο τελευταίο αντίο

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην πατρίδα του και ακριβώς στο σημείο που ο ίδιος επέλεξε, δίπλα στα μνήματα των γονέων του στο Τατόι, ετάφη εν τέλει ο Κωνσταντίνος Β’, ο τελευταίος βασιλέας των Ελλήνων. Η κηδεία του, τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου του 2023, μεταξύ των άλλων, επιβεβαίωσε ότι, με έναν παράξενο, σχεδόν ακατανόητο τρόπο, η έννοια της μοναρχίας εξακολουθεί να επιβιώνει. Να ασκεί επιπλέον ιδιαίτερη γοητεία και να μαγνητίζει μαζικά το κοινό, όπως αποδείχθηκε από τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων που συνέρρευσαν στη Μητρόπολη των Αθηνών. Είτε για να αγγίξουν το φέρετρο του τέως βασιλιά, είτε για να δουν ζωντανά τους σημερινούς απογόνους των πάλαι ποτέ μοναρχικών οίκων, από ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνον -ή ενδεχομένως για όλα αυτά.

DSC_9423a
H σορός στην Μητρόπολη Αθηνών. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
DSC_9443a
Η ώρα της εξόδιου ακολουθίας στην Μητρόπολη. (φωτό: POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ήταν όλοι αυτοί βασιλόφρονες και νοσταλγοί κάποιου τύπου «ελέω Θεού» μοναρχίας; Στάθηκαν με τις ώρες σε ουρές εκατοντάδων μέτρων παρακινημένοι από την ιδεολογία ή την περιέργειά τους; Προσδοκούσαν, άραγε, να παρακολουθήσουν ένα επεισόδιο του «Crown» σε ζωντανή μετάδοση από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας; Απορίες που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν τεκμηριωμένα.

Η στιγμή που οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου γονάτισαν όταν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έψαλε «αιωνία του η μνήμη» στο τρισάγιο στο Τατόι:

Ροή ειδήσεων

Advertisement