Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Καρναβάλι: Πόσος κόσμος και για πόσες μέρες;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές επισκεψιμότητας στην Πάτρα το φετινό καρναβάλι και αν βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, τότε μετά από δύο χρόνια «απουσίας» (λόγω πανδημίας), το καρναβάλι της Πάτρας θα αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ωραία. Τα πιο… ζόρικα αρχίζουν όταν κάποιος προσπαθεί να αναλύσει περισσότερο τους αριθμούς και κυρίως, την «ποιότητά» τους. Και τι εννοούμε:  Ολόκληρη η Αχαΐα (και όχι μόνο η Πάτρα), διαθέτει εάν δεν κάνουμε κάποιο μεγάλο λάθος περί τις 7.500 κλίνες ξενοδοχείων.  Να βάλουμε στον λογαριασμό και τις ξενοδοχειακές μονάδες των κοντινών περιοχών της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας (Ναύπακτος, π.χ.); Να προσθέσουμε και άλλου τύπου καταλύματα (airbnb, κλπ); Πόσο κόσμο μπορεί να… κοιμήσει η ευρύτερη περιοχή; 10-15 χιλιάδες; Ας πούμε, λίαν αυθαίρετα, ότι μπορούν να φιλοξενηθούν στην περιοχή εντός και πέριξ της Πάτρας 15.000 άνθρωποι, όλοι κι όλοι.

Ας πάμε όμως και στα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά. Πόσες διανυκτερεύσεις θα κάνουν αυτοί; Δύο ή τρεις, μάλλον. Κατά συνέπεια, μπορούμε να φιλοξενήσουμε λίγους και για λίγο. Μας αρκεί; Αντιστοιχεί το οικονομικό αποτέλεσμα σε αυτό που πιστεύουμε ότι αντανακλά το καρναβάλι της Πάτρας; Προφανώς και όχι.

Τι άλλο θα γίνει φέτος, λοιπόν; Ενδεχομένως θα γεμίσουν σπίτια ντόπιων και φοιτητών με καλεσμένους, για μία – δύο μέρες και προφανώς, θα ενισχυθεί η πόλη με έναν επιπλέον τζίρο που κατά κύριο λόγο θα αφορά την εστίαση, δηλαδή το φαγητό, το ποτό, τη διασκέδαση, κλπ. Είναι κακό αυτό; Κάθε άλλο! Είναι όμως και πάλι, πολύ μικρότερο από αυτό που πρέπει.

Επανερχόμαστε λοιπόν σε αυτό που επί χρόνια λέμε και συζητάμε, που όλο το… στριφογυρίζουμε αλλά ποτέ δεν το «βρίσκουμε». Δηλαδή, στους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Πάτρα να αυξήσει την περίοδο επισκεψιμότητας. Προφανώς, να χτίσουμε περισσότερα ξενοδοχεία δεν γίνεται. Γίνεται όμως, να προσπαθήσουμε να κάνουμε την Πάτρα επισκέψιμη για 5 ή για 10 μέρες. Γίνεται να βρούμε τρόπους, ώστε το οικονομικό αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο και να αφορά περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Γίνεται! Αρκεί η πόλη να το σκεφτεί και να συνεργαστεί σοβαρά και επί της ουσίας…

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement