Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Qatar Gate: Ανατροπή με τη συμφωνία του Παντσέρι – Πώς επηρεάζει το αίτημα αποφυλάκισης της Καϊλή

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Εύα Καϊλή, η οποία την Πέμπτη θα βρεθεί και πάλι ενώπιον της βελγικής Δικαιοσύνης ζητώντας εκ νέου την αποφυλάκισή της. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει τις τελευταίες ώρες, έπειτα από την κίνηση του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος επίσης κατηγορείται για την υπόθεση Qatar Gate και προχώρησε σε «deal» με τις βελγικές Αρχές.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ο Παντσέρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας και ουσιαστικά πρόκειται για μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης.

Με βάση την ανακοίνωση της εισαγγελίας, ο Παντσέρι θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσε η το «κύκλωμα», ποιες άλλες χώρες και ποια άλλα πρόσωπα μπορεί να εμπλέκονται και μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά. Ο ίδιος θα λάβει ως αντάλλαγμα την περιορισμένη ποινή, που περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων από «μαύρο χρήμα» που εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Πώς επηρεάζει την Εύα Καϊλή

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, εάν ο Παντσέρι καταθέσει πως η Εύα Καϊλή γνώριζε ή ότι ήταν μέρος της οργάνωσης, τότε δεν θα πρόκειται για πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο Ιταλός πολιτικός απεμπλέξει την Καϊλή, το πλεονέκτημα για την ίδια θα είναι ότι θα μπορεί να αφεθεί έστω και προσωρινά ελεύθερη.

Καϊλή – Σπυράκη: Έναρξη διαδικασίας για άρση ασυλίας

Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Οι ευρωβουλευτές σήμερα, Τρίτη (17/1) ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία.

Συγκεκριμένα, με 610 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 9 αποχές, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα στο Στρασβούργο την τροποποίηση του άρθρου 7 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά την υπεράσπιση των προνομίων και ασυλιών και του άρθρου 9 που αφορά τις διαδικασίες σχετικά με την ασυλία. Το ΕΚ προχώρησε στην τροποποίηση αυτή του κανονισμού του για να ευθυγραμμιστεί με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα αύριο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα ανακοινώσει στην Ολομέλεια το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την έναρξη της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας των δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών.

Corriere della Sera: O Παντσέρι «έκαψε» τον Ταραμπέλα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους βέλγους εισαγγελείς «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ».

Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, παράλληλα, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

Η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ επένδυσε 10 εκ. σε λόμπι χωρίς Μητρώο Διαφάνειας

Πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα διάφορα λόμπι καθώς εκτός από το Κατάρ και το Μαρόκο, το Αζερμπαιτζάν, η Ρωσία αλλά και διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν διεισδύσει ποικιλοτρόπως στην διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, εξ ου και η συγκρότηση ειδικών εξεταστικών επιτροπών.

Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του ΕΚ κ. Γερούν Λέναερς που μίλησε στο ertnews.gr, τόσο η αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αλλά ούτε και το ίδιο το κράτος του Κατάρ δεν βρίσκονται στο ευρετήριο του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ ως εγγεγραμμένοι ομάδα ή εταιρεία συμφερόντων λόμπι. To ίδιο συμβαίνει και με την ΜΚΟ του Παντσέρι Fight Ιmpunity. Ίσως έτσι εξηγούνται και τα δωρεάν ταξίδια στο Κατάρ όπως προέκυψε τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι κυβερνήσεις και οι πρεσβείες πρέπει να δηλώνονται ως ομάδες ακόμη και όταν προσλαμβάνουν επαγγελματίες λομπίστες. Το γεγονός ότι το Κατάρ δεν εμφανίζεται καθόλου στο μητρώο της ΕΕ, ενώ αναφέρεται σε ανάλογα μητρώα κρατών μελών της ΕΕ, είναι κατά πολλούς απίστευτο, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την δραστηριοποίηση αυτής της ομάδας συμφερόντων σε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιτρεπτό όριο δώρων στους ευρωβουλευτές

Παράλληλα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δώρα και παρόμοιες παροχές που μπορούν να λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια της θητείας τους. Ο Κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων προβλέπει ότι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέχουν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, από την αποδοχή οιωνδήποτε δώρων ή παρόμοιων παροχών, πέραν αυτών των οποίων η κατά προσέγγιση αξία είναι μικρότερη των 150 Ευρώ και δίδονται ως δώρα φιλοφρόνησης, ή εκείνων που δίδονται ως δώρα φιλοφρόνησης, όταν εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο υπό επίσημη ιδιότητα.

Παράλληλα οιαδήποτε δώρα δίδονται στους βουλευτές, σύμφωνα με την παράγραφο 1, όταν αυτοί εκπροσωπούν το Κοινοβούλιο με την επίσημη ιδιότητά τους, παραδίδονται στον Πρόεδρο, ο οποίος τα διαχειρίζεται στο πλαίσιο των μέτρων εφαρμογής που θεσπίζει το Προεδρείο δυνάμει του άρθρου 9.

Επίσης οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 δεν εφαρμόζονται όσον αφορά την επιστροφή των εξόδων ταξιδιού και διαμονής των βουλευτών, ή την απευθείας καταβολή των εξόδων αυτών από τρίτους, στις περιπτώσεις που οι βουλευτές, κατόπιν προσκλήσεως και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από τρίτους.

CNN


Ροή ειδήσεων

Advertisement