Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΗΛΕΙΑ: «Εννιά εκατομμύρια ευρώ σε 965 δικαιούχους στην Ηλεία» – Απάντηση Τριαντόπουλου για τους πυρόπληκτους αγρότες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε την περασμένη Δευτέρα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας, κ. Μιχάλη Κατρίνη, με θέμα την καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους αγρότες της Ηλείας.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος συνέκρινε το προηγούμενο καθεστώς αποζημιώσεων με το νέο που εισήγαγε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι πλέον έχει διευρυνθεί η περίμετρος κάλυψης των πληγέντων, έχει αυξηθεί το επίπεδο και το εύρος της αποζημίωσης, ενώ έχουν επιταχυνθεί σημαντικά και οι διαδικασίες εξόφλησης των πληγέντων. Επίσης, ανέφερε ότι το ύψος της προκαταβολής που έλαβαν οι πυρόπληκτοι αγρότες (κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα) ανά ελαιόδεντρο ξεπερνά το ύψος της αποζημίωσης που θα λάμβαναν με το καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, το οποίο, μάλιστα, προέβλεπε εκτεταμένους περιορισμούς. Ειδικότερα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ανέφερε σχετικά:

«Μου δίνετε ακόμα μια φορά την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα μέτρα που υλοποιούμε στην Ηλεία. Να εστιάσουμε στη στήριξη των αγροτών -και όχι μόνο- που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 στην Ηλεία. Και, φυσικά, να δούμε τι δεν γινόταν με το προηγούμενο καθεστώς και τι γίνεται τώρα. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα – που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος

Τι ίσχυε στο παρελθόν, πριν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ίσχυε η αδυναμία του κράτους να σταθεί δίπλα στον πολίτη. Έχοντας στην ευχέρειά του μόνο το καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, των ΚΟΕ, το κράτος παρείχε αποζημίωση μετά από μία τετραετία ή πενταετία. Αποζημίωση που απείχε από τις ανάγκες των αγροτών. Αποζημίωση για συγκεκριμένες ζημιές, με αποτέλεσμα αρκετές περιπτώσεις να αποκλείονται.

Πλέον, δεν υπάρχουν μόνο τα ΚΟΕ. Δημιουργήσαμε το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Οικονομικών. Συνεργασία για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο σχεδιάζονταν και θεσμοθετούνταν, ενώ έτρεχε η υλοποίησή του. Νέο πλαίσιο για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα, αλλά και πιο ουσιαστικά στις ανάγκες των πολιτών μετά από μία φυσική καταστροφή. Αυτό έγινε και στις μεγάλες πυρκαγιές, που έπληξαν και την Ηλεία.

Με βάση, λοιπόν, το νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε, και με την αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων, είχαμε την πρώτη φάση των προκαταβολών τον περασμένο Απρίλιο. Τότε χορηγήθηκαν 5,8 εκατ. ευρώ σε 417 δικαιούχους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κυρίως για ζημιές σε ελαιόδεντρα και δευτερευόντως για ζημιές σε λοιπά δέντρα. Μόνο στην Ηλεία. Και μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είχαν και το άμεσο βιοποριστικό πρόβλημα μετά τη φυσική καταστροφή. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κάποιοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έλαβαν προκαταβολή γιατί δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ενώ έπρεπε να είναι. Για να το θεραπεύσουμε αυτό, έπειτα από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέτρεψε σε αυτούς τους παραγωγούς να γραφτούν στο Μητρώο. Παράλληλα, φυσικά, προχωρούσε και η διαδικασία και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Έτσι, μέσα στο 2022 προχωρήσαμε στη δεύτερη φάση προκαταβολών, κατά την οποία 87 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ένα νομικό πρόσωπο έλαβαν 1 εκατ. ευρώ. Επίσης, 460 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έλαβαν 2,2 εκατ. ευρώ. Μιλάμε, λοιπόν, συνολικά για οικονομική ενίσχυση 9 εκατ. ευρώ σε 965 δικαιούχους. Είτε κατά κύριο είτε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μόνο στην Ηλεία.

Και θέλω να σας θυμίσω ότι η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στο ήμισυ αυτού για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Εάν στα 9 εκατ. ευρώ προσθέσουμε και τα 3,3 εκατ. ευρώ της πρώτης αρωγής, το ποσό ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Επειδή, μιλάτε στην ερώτησή σας για ‘ούτε ένα ευρώ’. Θα γίνονταν όλα αυτά με το προηγούμενο καθεστώς, όπως το παρέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Όχι, κύριε Κατρίνη. Και εξηγώ: Ποιο είναι το ύψος της προκαταβολής που δόθηκε ανά ελαιόδεντρο; 50,4 ευρώ για τους κατά κύριο και 25,2 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ποια θα ήταν η συνολική στήριξη με ό,τι ισχύει στα ΚΟΕ; 21 ευρώ. Και μάλιστα, με πολλούς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Αποκλεισμοί και περιορισμοί που λαμβάνονται υπόψη κατά την τρέχουσα φάση, όπου προχωρά η προετοιμασία της μεταρρύθμισης των ΚΟΕ από το αρμόδιο Υπουργείο.

Οι μεταρρυθμίσεις από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζονται. Μεταρρυθμίσεις που έγιναν και έφεραν αποτελέσματα όλη αυτή την περίοδο. Αποτελέσματα που αναγνωρίζονται από τους πολίτες, που είδαν το κράτος δίπλα τους. Μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν προς όφελος πάντα των πολιτών».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε σε επιμέρους πτυχές της διαδικασίας αποζημίωσης των αγροτών, καθώς και στα βασικά σημεία του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης για την πυρόπληκτη Ηλεία. Κατά τη δευτερολογία του, ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Βουλευτά, αναφέρεστε σε κάποιες δεκάδες αγρότες που δεν έλαβαν την προκαταβολή και ζητάτε, έτσι γενικά, τροποποιήσεις του πλαισίου. Τροποποιήσεις, όμως, θα πρέπει να αφορούν διάφορες περιπτώσεις. Τροποποιήσεις για περιπτώσεις που δεν ευθύνεται το κράτος, όπως αυτές που δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Αγροτών, που δεν έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ, που δεν έχουν κάνει τις προβλεπόμενες δηλώσεις, που δεν έχουν δηλώσει το αγροτικό εισόδημα στις φορολογικές αρχές.

Καταλαβαίνετε ότι η ελαστικότητα ενός πλαισίου έχει και κάποια όρια. Ήδη έχουμε κάνει αρκετές τροποποιήσεις σε ένα πλαίσιο που διαμορφώθηκε πρόσφατα, και έχει ως στόχο να είναι δίπλα στον πληττόμενο πολίτη. Ένα πλαίσιο, αυτό της κρατικής αρωγής, που προσεγγίζει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως επιχειρήσεις. Αυτό ασφαλώς και ευνοεί τους αγρότες, καθώς μπορούν -πλέον- να λάβουν μεγαλύτερη στήριξη από ό,τι στο παρελθόν, με μεγαλύτερο εύρος κάλυψης. Και, φυσικά, έχουμε διευρύνει την περίμετρο όσων δικαιούνται τη στήριξη από το κράτος.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα κινηθούμε και την επόμενη περίοδο εξετάζοντας και τις λίγες περιπτώσεις που έχουν μείνει, με διάθεση στήριξης του πολίτη, χωρίς όμως και να εξαντλούμε τα περιθώρια ελαστικότητας του πλαισίου.

Παράλληλα, θα προχωρά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ακολουθώντας -φυσικά- και την πορεία αποκατάστασης του φυτικού κεφαλαίου στις πληττόμενες περιοχές.

Όπως έχω αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, βασικό συστατικό της νέας φιλοσοφίας της κυβέρνησης είναι η οικονομική ενίσχυση να πηγαίνει γρήγορα -όσο πιο γρήγορα γίνεται- και δίκαια στους πολίτες. Δηλαδή, σε αυτούς που το δικαιούνται. Που το έχουν ανάγκη, όχι σε όλους, χωρίς κριτήρια και διαδικασίες.

Αυτό κάναμε για την περιοχή της Ηλείας και με τα ελαιοτριβεία, που ενισχύθηκαν για πρώτη φορά μετά από μια τέτοια καταστροφή. Στην Ηλεία, έξι ελαιοτριβεία με απώλειες, έλαβαν οικονομική ενίσχυση 77.000 ευρώ. Αυτό κάναμε και με τις επιχειρήσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξής και Επενδύσεων, με ενίσχυση μέχρι και 18.000 ευρώ. Ήδη 105 επιχειρήσεις έχουν λάβει 1,1 εκατ. ευρώ.

Και πάντα η προσέγγισή μας δεν επικεντρώνεται μόνο στο σκέλος της στήριξης και αποκατάστασης, αλλά και στο σκέλος της ανάπτυξης μιας περιοχής που έχει πληγεί σημαντικά από μία φυσική καταστροφή. Και μία τέτοια περιοχή είναι η Ηλεία και δη η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Γνωρίζετε ότι εκπονείται σχετική μελέτη, η οποία και θα παραδοθεί τις επόμενες εβδομάδες σε ειδική κυβερνητική επιτροπή και θα προχωρήσει, ακολουθώντας την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ

«Οι ανοικτές πληγές της πυρόπληκτης Ηλείας δεν συγκινούν την κυβέρνηση»

Δεν έδωσε απαντήσεις η κυβέρνηση στα ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, σχετικά με την αποζημίωση των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου οι οποίοι δεν πληρώθηκαν πριν τα Χριστούγεννα ή έλαβαν πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνταν.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI)

Ο Ηλείος βουλευτής ρώτησε την κυβέρνηση:

  • Αν έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του συνόλου των χρημάτων που δικαιούνται ως αποζημίωση όλες οικατηγορίες αγροτών (επαγγελματίες, ειδικού καθεστώτος, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, αφού υπάρχουν πορίσματα από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ που πιστοποιούν το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αποτυπώνεται μέσω του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος ‘’Κοπέρνικος’’
  • Αν θα επιτρέψει στους παραγωγούς να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να εμφανιστεί το εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, το οποίο συνιστά προϋπόθεση για την αποζημίωση από την κρατική αρωγή.
  • Αν προτίθεται να αλλάξει τις προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν στο καθεστώς αποζημίωσης όλοι όσοι υπέστησαν καταστροφή από τις πυρκαγιές του 2021.
  • Αν θα ενισχύσει τους πυρόπληκτους παραγωγούς για την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί και θα υποστούν για τουλάχιστον 5 χρόνια συνολικά, κάτι που γίνεται εμφανές φέτος που η τιμή του λαδιού είναι ικανοποιητική, αλλά οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί έχουν μηδενικό εισόδημα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός έκανε γενικόλογες αναφορές για το πλαίσιο αποζημιώσεων, τις βελτιώσεις που έχουν γίνει (πχ δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο αγροτών) και τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί ως σήμερα (9 εκατ. ευρώ σε 965 δικαιούχους) , αλλά απέφυγε να απαντήσει για το πότε ακριβώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί βάσει των πορισμάτων του ΕΛΓΑ και αν θα αποζημιωθούν οι δεκάδες παραγωγοί που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ ως σήμερα.

Επιπλέον, δεν δεσμεύτηκε για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο αποζημιώσεων, ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές το καλοκαίρι του 2021 (πχ όσοι δεν είχαν δηλώσει αγροτικό εισόδημα), ούτε για το αν θα επιτραπεί να κάνουν τροποποιητική δήλωση.

‘’ 17 μήνες μετά τις καταστροφές, δεκάδες παραγωγοί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, ενώ πάνω από 1000 ελαιοπαραγωγοί στην Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, λόγω της απώλειας εισοδήματος που θα υποστούν για 5 τουλάχιστον χρόνια. Οι ανοικτές πληγές της πυρόπληκτης Ηλείας δεν συγκινούν την κυβέρνηση που υπόσχεται συχνά, εξαγγέλλει πολλά αλλά υλοποιεί πολύ λιγότερα και με καθυστέρηση. Η αντοχή των πυρόπληκτων συμπολιτών μας έχει προ πολλού εξαντληθεί.’’ δήλωσε ο κ. Κατρίνης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement