Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Άλλο συνεργασία και άλλο «παζάρια εξουσίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεδομένου ότι έχουμε μπει πλέον σε πορεία εκλογών, ένα από τα (πολλά) που συζητούνται είναι και το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβερνήσεων συνεργασίας, είτε μετά τις πρώτες, είτε και μετά τις δεύτερες εκλογές. Άλλωστε, όπως μάλλον θα έχετε ήδη καταλάβει, το ενδεχόμενο αυτό περιλαμβάνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό σενάριο του βασικού πρωταγωνιστή, που είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, στοχεύει όχι μόνο στην πρωτιά στις εκλογές της απλής αναλογικής, αλλά σε μία πρωτιά που θα διασφαλίσει αυτοδυναμία στη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές και τον καταστήσει αυτάρκη (να μην έχει ανάγκη τη συνεργασία με άλλα κόμματα). Αυτό όμως, για τον σημερινό πρωθυπουργό δεν σημαίνει πως κλείνει την πόρτα σε ευρύτερες συνεργασίες. Έχει ήδη αξιοποιήσει στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και μπορεί να συνεργαστεί και με άλλα κόμματα. Άλλο όμως η συνεργασία στη βάση μίας προγραμματικής κατεύθυνσης (ενός κοινού εθνικού στόχου) και άλλο το… «παζάρι εξουσίας». Το δεύτερο θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.

Αυτή ακριβώς η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πυροδοτεί πολλά σενάρια περί του ενδεχομένου συνεργασιών των άλλων κομμάτων, περισσότερα από τα σενάρια συνεργασιών της ΝΔ με άλλα κόμματα. Έτσι, πολλές συζητήσεις γίνονται για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή και με το ΜέΡΑ 25. Οι συζητήσεις αυτές όμως, σε αυτή τη φάση, μάλλον… υπονομεύουν τα συγκεκριμένα κόμματα.  Γιατί, ούτε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μάλλον να ακούει ότι το κόμμα τους δεν πιστεύει σε πρωτιά και σε αυτοδυναμία, ούτε οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν να ψηφίσουν ένα κόμμα που προδιαγράφεται ως «εξαπτέρυγο» άλλου κόμματος.

Βέβαια, στον «μύλο» των σεναρίων, μπερδεύονται ήδη και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί όπου αρχίζει να διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε κάποιες περιπτώσεις. Και υπάρχουν και στελέχη (και από τις δύο πλευρές) που υποκινούν τέτοιες συνεργασίες. Εκτός του ότι, παρόμοια εγχειρήματα δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν χωρίς μεγάλη επιτυχία, κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το βασικό ζητούμενο του πολίτη σήμερα είναι η ακρίβεια και η επιβίωση. Γι’ αυτό, ο πολίτης θέλει να ακούσει προτάσεις και λύσεις και όχι για «μοιράσματα εξουσίας» σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο…

Ροή ειδήσεων

Advertisement