Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ρεύμα: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου – Όλες οι λεπτομέρειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Φεβρουάριο θα ανακοινώσουν απόψε τα μεσάνυχτα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τιμολόγια εκτιμάται πως θα είναι μειωμένα έως και 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα και οι τελικές τιμές του ρεύματος των καταναλωτών αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα των 0,07 λεπτών με 0,09 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Αυτό έγκειται στην βουτιά της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μηνός Ιανουαρίου αλλά και στην πτώση που έχει σημειώσει το φυσικό αέριο (TTF) στο ολλανδικό χρηματιστήριο.

Σημειώνεται δε, πως το φυσικό αέριο TTF έχει καταγράψει σημαντική πτώση καθώς κινείται  στα επίπεδα των 55 με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα επίπεδα των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022. 

Πού θα κυμανθούν τα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου

Μεταξύ των 0,20 και 0,25 λεπτών ανά κιλοβατώρα αναμένεται να κυμανθούν οι τιμοκατάλογοι ρεύματος των παρόχων για τον Φεβρουάριο. Στα επίπεδα αυτά βρισκόταν η τιμή του ρεύματος την εποχή πριν από την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης. Το κλειδί και τον Φεβρουάριο για τις τελικές τιμές θα είναι το ύψος της κρατικής επιδότησης. Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει την επιχορήγηση μία τελική τιμή της τάξεως των 0,14 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα: Πόσο αυξήθηκε σήμερα η τιμή του στην Ελλάδα

Εκτοξεύθηκε” σήμερα η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μετά το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε χθες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της https://euenergy.live/,  η μέση τιμή του ρεύματος στη χώρα μας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σημείωσε μια αύξηση της τάξεως του 118% και ανήλθε στα 127,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παρόλα αυτά η μέση τιμή διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται πως η μέση τιμή ρεύματος υποχώρησε στα 58,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας από 204,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν στις 16 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι προμηθευτές ρεύματος δεν θα λάβουν υπόψη τους τα δεδομένα λίγων ημερών για να διαμορφώσουν τις χρεώσεις τους, αλλά ολόκληρου του μήνα. Μέχρι τώρα ο Ιανουάριος κινείται σε πτωτικά επίπεδα  έναντι του Δεκεμβρίου. Η μεγάλη κατρακύλα των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οφείλεται και στην αυξημένη συμμετοχή των φθηνών ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα που υπερβαίνει  το 54%.

Ελλάδα

Οικονόμου: Ασεβής και πολιτικά εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Για θεσμική ασέβεια έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη το βράδυ της Τετάρτης ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο, όμως, δεν «φωτογράφισε».

«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο “άγνωστος Χ”. Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας “άγνωστος Χ”. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό» συνέχισε ο κ. Οικονόμου.

«Ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθεί σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια. Το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του ’80. Δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει στον “άγνωστο Χ”. Εκτός αν το κόμμα του αναζητά απλά την ψήφο διαμαρτυρίας ή αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση που έχει στο μυαλό του η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο, όπως λένε, της προοδευτικής διακυβέρνησης» είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου.

«Το ψηφίστε με και πρωθυπουργός ο “άγνωστος Χ” δεν συνιστά σοβαρή θέση» κατέληξε για το θέμα ο Γιάννης Οικονόμου.

Η δήλωση Ανδρουλάκη

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε σχετικά με το πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο. Η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει με τα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας».

Μιλώντας γενικότερα και ειδικότερα σε κάποια σημεία για το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος». Στόχος μου – πρόσθεσε- είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει, να είναι μία νέα εποχή. Ο ίδιος περιέγραψε μια νέα εποχή όπου: «Η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος” αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;»

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Σαμαράς για την απελευθέρωση της Καλαμάτας: Οι Έλληνες ξέρουμε ότι η πατρίδα και η ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821. Από την Καλαμάτα η φλόγα της επανάστασης έγινε πυρκαγιά. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, για του Χριστού την Πίστη την Αγία, αποτελεί ένα ακόμη μοναδικό κατόρθωμα στην ιστορία του έθνους μας. Ένας αγώνας απαράμιλλος που συγκλόνισε την οικούμενη κι αφύπνισε τις συνειδήσεις των ανθρώπων», τονίζει, σε δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη επέτειο απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

«”Ελευθερία ή Θάνατος” ήταν το σύνθημα του αγώνα, ένα σύνθημα που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε, ξέρουμε ότι η πατρίδα και η ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα!» προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Περισσότερα

Ελλάδα

Στάση εργασίας στο Μετρό αύριο, Παρασκευή

Δημοσιεύθηκε

στις

Xωρίς μετρό θα μείνει η Αθήνα αύριο βράδυ (Παρασκευή) από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας, λόγω προειδοποιητικής στάσης εργασίας που εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αττικής (ΣΕΛΜΑ).

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που λιμνάζουν, δυσχεραίνουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), την εξυπηρέτηση του 1,5 εκατομμύριου επιβατών καθημερινά και κάνουν τους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινά άνισο αγώνα με τις αντιξοότητες.

Τα θέματα που θέτει το ΣΕΛΜΑ είναι:

– Έλλειψη οδηγών, τεχνικών, σταθμαρχών και εξειδικευμένου σιδηροδρομικού προσωπικού

– Έλλειψη συρμών και ανταλλακτικών των τρένων και των σιδηροδρομικών υποδομών.

– Μη τήρηση των συμφωνηθέντων.

– Επικαιροποίηση και αναθεώρηση διαδικασιών, για εργασίες σε συρμούς και για εργασίες στο δίκτυο, με μόνιμο τακτικό προσωπικό της ΣΤΑΣΥ, χωρίς τα επαγγελματικά ρίσκα που επιβάλουν οι εργολάβοι για αύξηση των κερδών τους.

«Για όλα τα παραπάνω το σωματείο προκηρύσσει για αύριο Παρασκευή 24/3/22 προειδοποιητική στάση εργασίας από ώρες 21:00 έως λήξη της κυκλοφορίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα