Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κουτσούμπας από την Πάτρα: “Το ΚΚΕ μπορεί να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στο λαό”

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πολιτική συγκέντρωση στην Πάτρα μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

Και δω στην Πάτρα, σε ολόκληρη την Αχαΐα, το κάλεσμά μας σε όλους και όλες εσάς που «δεν βολεύεστε με λιγότερο ουρανό», δεν συμβιβάζεστε με αυτή την κατάσταση, να κάνετε το βήμα και να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, σήμερα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο:

Στηρίξτε το ΚΚΕ στις εκλογές, ελάτε να συμβάλλουμε όλοι και όλες, ώστε από την κάλπη που θα στηθεί την Ανοιξη να προκύψει ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα που θα δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στο λαό και αυτό μόνο ένα μπορεί να είναι: Δυνατό το ΚΚΕ!

Αυτό χρειαζόμαστε σήμερα, όποιος κι αν βρεθεί αύριο στο τιμόνι της αντιλαϊκής διακυβέρνησης, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανό συνέταιρο το πρόθυμο ΠΑΣΟΚ.

Κι ας μην ανησυχεί κανένας εργάτης, κανένας άνθρωπος του μόχθου. Κυβέρνηση μετά τις εκλογές τις πρώτες ή ακόμα και τις δεύτερες, θα έχουν…

Το είδαμε, το ζήσαμε τα τελευταία χρόνια σε διάφορες εκδοχές, οι οποίες μάλιστα, φάνταζαν απίθανες.

Και συμπολίτευση σε ρόλο αντιπολίτευσης επίσης θα έχουν, όπως και είχαν. Το είδαμε, το ζήσαμε και τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν κρίσιμες επιλογές και νόμους της ΝΔ, όπως πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στήριξαν, ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλίμονο…

Δεν ξέμεινε από επιλογές η αστική τάξη. Ακόμα και τώρα που συζητάμε, τα κυβερνητικά σενάρια και οι διεργασίες στα αστικά επιτελεία δίνουν και παίρνουν.

Μαζί βέβαια με τα σενάρια που κυκλοφορούν, παρακολουθούμε και την προσπάθεια της κυβέρνησης, να επαναφέρει ρύθμιση περιορισμού της συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης του κόμματος του καταδικασμένου εγκληματία ναζί Κασιδιάρη.

Τους το λέμε ξανά: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο στην απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση.

Ούτε φυσικά πρόκειται να συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Αρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές.

Βέβαια, αυτός ο επικίνδυνος δρόμος ανοίγεται με την επίσημη πολιτική και τους νόμους της ΕΕ, που ήδη αξιοποιούνται σε μια σειρά χώρες για να απαγορευτούν κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, να καταργηθούν κομμουνιστικά σύμβολα κλπ.

Ας αφήσουν λοιπόν, κατά μέρος τέτοια αντιδραστικά σενάρια. Κι από δω απ’ την Πάτρα, θέλουμε να καταγγείλουμε τη συμπαιγνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία θα εξέταζε τις υποκλοπές του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ στον Περισσό. Κι αυτό γιατί και τα δύο αυτά κόμματα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Ηταν σε γνώση τους η παράνομη παρακολούθηση των τηλεφώνων μας.

Σε κάθε περίπτωση, το καλό σενάριο για το λαό γράφεται με ΚΚΕ δυνατό!

Σε κάθε περίπτωση, το καλό σενάριο για το λαό γράφεται με ΚΚΕ δυνατό!

Γιατί αυτό που χρειάζεται ο λαός σήμερα, είναι μια δυνατή, σταθερή, σοβαρή, αντιπολίτευση απέναντι στην επόμενη από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση κι αν έχει.

Και τέτοια αντιπολίτευση -αποκούμπι για το λαό- μπορεί να είναι μόνο το ΚΚΕ.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην οργάνωση της εργατικής – λαϊκής πάλης για να ασκείται πραγματική και αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση, να μπαίνουν εμπόδια, να καθυστερούν αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρχουν ακόμα και κατακτήσεις.

Το ΚΚΕ αυτό το έκανε πράξη το προηγούμενο διάστημα!

Το κάνει πράξη και σήμερα και θα συνεχίσει.

-Ενάντια στις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

-Για να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια.

-Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

-Για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τον νόμο Χατζηδάκη.

Το κάνει πράξη σήμερα και θα συνεχίσει, μπαίνοντας μπροστά στην πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών.

Το κάνει πράξη σήμερα και θα συνεχίσει, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στις επιπτώσεις από την εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας, που έχει μετατρέψει το λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Αλλά και ενάντια στους κινδύνους από την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που όπως -τα σινιάλα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δείχνουν- δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ναι, χρειαζόμαστε όλοι να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ!

Γιατί το ΚΚΕ πρωτοστατεί στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, δηλαδή στο να συναντηθούν όλοι όσοι βρίσκονται στην ίδια μπάντα, εργάτες, βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, σε ένα πανελλαδικό συντονισμένο κίνημα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Γιατί αυτό χρειάζεται σήμερα και μπροστά στις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, που αποδεικνύουν πως τελικά τίποτα δεν μένει ακίνητο.

Οι πολλοί πρέπει τώρα να πάρουν τη θέση τους απέναντι στους λίγους και την άπληστη εξουσία τους.

Περισσότερο κόκκινο χρώμα κόντρα στη μαυρίλα του αστικού πολιτικού συστήματος

Δυνατό ΚΚΕ, γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ -και σεις εδώ στην Αχαΐα το ξέρετε καλά- ήταν, είναι και παραμένουν δίπλα σε κάθε λαϊκό πρόβλημα.

Το αναδεικνύουν με τις παρεμβάσεις τους στη βουλή, αποκαλύπτουν τους υπεύθυνους, πιέζουν και διεκδικούν λύσεις, ήταν και είναι μπροστά στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες συμβάλουν στην προβολή τους.

Και το πιο σημαντικό είναι πως οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν καμιά σχέση με τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος -και τέτοια υπάρχει μπόλικη- όπως αποδεικνύουν τα διάφορα σκάνδαλα με τους Πάτσηδες και τις Καϊλή, με τις συναλλαγές και τα παζάρια σε βάρος του λαού.

Το ΚΚΕ έχει βουλευτές αγωνιστές, που βρίσκονται στις πύλες των εργοστασίων, στα σπίτια που πάει ο δικαστικός κλητήρας, στις γειτονιές που μαθητές πετιούνται έξω από το σχολείο τους…

Δυνατό το ΚΚΕ, γιατί η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ κατατίθεται στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, εκεί που πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας και εκεί μένει.

Ούτε μεταλλάσσεται, όπως συμβαίνει με τις μεταγραφές των βουλευτών των αστικών κομμάτων.

Η ψήφος στο ΚΚΕ βρίσκεται μόνιμα στα αριστερά έδρανα, δεν κόβει βόλτες, δεξιά κι αριστερά, πάνω, κάτω και πλαγίως.

Οσο περισσότερο χώρο μέσα στη βουλή πιάσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τόσο το καλύτερο για το λαό.

Κάντε το εικόνα: Περισσότερο κόκκινο χρώμα κόντρα στη μαυρίλα του αστικού πολιτικού συστήματος. Και γι’ αυτή τη διαφορετική εικόνα, αξίζει να δώσουμε αυτή τη μάχη.

Δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, γιατί το ΚΚΕ καταθέτει στο λαό τις θέσεις και το Πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησης, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που φωτίζει ότι υπάρχει διέξοδος για το λαό σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.

Ξέρουμε πως πολλοί αναγνωρίζουν, ότι υπάρχει ένα κόμμα, το οποίο με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα έχει για θέσεις του τις δικές τους ανάγκες και μάλιστα συζητούν μαζί μας την πολιτική μας πρόταση, για το πώς αυτές οι ανάγκες θα μπορούν ικανοποιηθούν, αλλά σκοντάφτουν όμως στον αρνητικό συσχετισμό.

Προφανώς και δεν παραγνωρίζουμε πως ο σημερινός συσχετισμός είναι αρνητικός και δεν μπορεί να δώσει αμέσως τώρα μία πραγματική εργατική-λαϊκή διακυβέρνηση με το λαό κυρίαρχο στην εξουσία.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει ο λαός, το κίνημα, το ΚΚΕ να υποταχθούν σ’ αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό, γιατί έτσι όχι μόνο θα αναβάλλεται διαρκώς και θα απομακρύνεται ο στόχος για μία πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδο, αλλά ο λαός θα μετρά νέες απώλειες, περισσότερα χαμένα χρόνια. Και από τέτοια μετράμε μπόλικα…

Τώρα όμως μπορεί να μπει ένα φρένο. Τα πράγματα άλλωστε δεν είναι στατικά.

Την τετραετία που μας πέρασε ζήσαμε γεγονότα κι εξελίξεις που κάποιοι ίσως ποτέ δεν περίμεναν ότι θα ζήσουμε και που πάνω απ’ όλα, έδειξαν τα ιστορικά, τα ξεπερασμένα όρια αυτού του σάπιου συστήματος.

Το ζήτημα είναι ν’ αλλάξει και να ανατραπεί αυτός ο αρνητικός συσχετισμός και με τον αγώνα και με την ψήφο.

Μόνο έτσι προχωράει η κοινωνική εξέλιξη.

Γι’ αυτό και είναι κρίσιμος ο ρόλος της αντιπολίτευσης απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, ό,τι χρώμα κι αν έχει.

Αλλωστε, και η δημοτική αρχή στην Πάτρα με δήμαρχο των Κώστα τον Πελετίδη, ό,τι κατάφερε τόσα χρόνια, στην προσπάθειά της να ανακουφιστεί ο λαός της Πάτρας, το κατάφερε ως «αντιπολίτευση» απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις διάφορες κυβερνήσεις και όχι ως κολαούζος και μακρύ της χέρι.

Δυνατός ο λαός ή δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι το πραγματικό δίλημμα

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Το πραγματικό δίλημμα, χωρίς περιστροφές, είναι ένα:

Η θα είναι δυνατός ο λαός ή θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, και ο λαός αδύναμος.

Οσοι λοιπόν, θέλουν πραγματικά να είναι δυνατός ο λαός, χωρίς δεύτερη σκέψη, τώρα να πουν: Δυνατό ΚΚΕ!

Από τη μια ο Μητσοτάκης ζητάει άλλη μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, άλλη μια τετραετία για να ολοκληρώσει ό,τι αντιλαϊκό άφησε στη μέση…

Από την άλλη ο Τσίπρας, με μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση ζητάει να γίνει αυτός χαλίφης στη θέση του χαλίφη, φορώντας μάλιστα το φερετζέ της προόδου.

Μάλιστα ο Μητσοτάκης τάζει, πως η επόμενη τετραετία της ΝΔ, θα είναι τετραετία αύξησης των μισθών, αφού αυτή που προηγήθηκε -συνεχίζει την κοροϊδία- ήταν η τετραετία μείωσης των φόρων.

Για ποια μείωση φόρων μιλάει; Γιατί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που επιβαρύνει πρώτα και κύρια τα λαϊκά νοικοκυριά, οι φόροι στα καύσιμα και την ενέργεια, εξακολουθούν να είναι στο θεό…

Για κατάργηση ούτε λόγος να γίνεται ούτε από την ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε όλοι τους απέρριψαν ασυζητητί τις σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ στη βουλή.

Κανένα από τα κόμματα του κεφαλαίου δεν μπορεί να μιλάει για μείωση των φόρων, όσο η αναλογία στα φορολογικά έσοδα του κράτους, εξακολουθεί να είναι σκανδαλωδώς σε βάρος του λαού.

Οταν τα λαϊκά εισοδήματα εξακολουθούν να πληρώνουν το 95% της φορολογίας, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις μόνο το 5%…

Κι αυτή η αναλογία, σε βάρος του λαού, δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξει, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, όπως και δεν άλλαξε με καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση. Ούτε και υπόσχεται κανείς πως θα το κάνει.

Αλλωστε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού ψήφισαν την οδηγία της ΕΕ για μονιμοποίηση των χαρατσιών στην ενέργεια. Βλέπετε, είναι και τα χαράτσια προοδευτική πολιτική!

Στην πραγματικότητα το 95% της φορολογίας, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, επιδοτεί τις επενδύσεις, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου σ’ αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ποια αύξηση μισθών τάζει για την επόμενη τετραετία ο Μητσοτάκης; Εδώ οκατώτατος μισθός βρίσκεται ακόμα και σήμερα περίπου 40 ευρώ πιο κάτω απ’ αυτόν που ίσχυε στις αρχές του 2012…

Ούτε καν αυτό δεν υπόσχεται, δηλαδή να καλυφθούν οι απώλειες της κρίσης.

Πολύ περισσότερο που η εκτίναξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού έχει δώσει νέο χτύπημα στους μισθούς και έχει εξανεμίσει ήδη τις όποιες ονομαστικές αυξήσεις, πριν καν ανακοινωθούν.

Σήμερα ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σημαίνει επαναφορά των τριετιών, που στερούν από τους εργαζόμενους από 10% έως και 30% του μισθού τους.

Σημαίνει κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συνολικά του αντεργατικού πλαισίου, που ο ένας μετά τον άλλο και εναλλάξ, η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυσαν.

Και μια από τις μεγαλύτερες ενισχύσεις αυτού του αντεργατικού πλαισίου είναι ο νόμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος Βρούτση-Αχτσίογλου, που απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει πως οι μισθοί θα κόβονται και θα ράβονται στα μέτρα των επιχειρήσεων.

Για την κατάργηση αυτού του νόμου, κουβέντα δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παλεύουν όμως γι’ αυτό, καθώς και για όλες τις προϋποθέσεις που συνιστούν πραγματική αύξηση μισθών οι κομμουνιστές και οι άλλοι αγωνιστές μέσα από τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες.

Οπως μπορούν να το επιβεβαιώσουν και οι αγωνιστικές δυνάμεις εδώ, στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, που δίνουν τη μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς για να σηκώσουν κεφάλι οι εργάτες, για να κερδίσουν έστω και μια ανάσα ανακούφισης, γνωρίζοντας πως ότι κερδηθεί θα κερδηθεί με τον ανυποχώρητο αγώνα τους, δεν θα τους το χαρίσει καμιά κυβέρνηση. Ούτε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ούτε μια κατ’ όνομα προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο ισχύει και τους βιοπαλαιστές αγρότες, που εδώ στην Αχαΐα ασχολούνται με την παραγωγή της κορινθιακής «μαύρης» σταφίδας, των σταφυλιών, αλλά και οπωροκηπευτικών και βλέπουν τις τιμές πώλησης να κατρακυλάνε χρόνο με το χρόνο, να χάνουν τους κόπους και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους!

Κι ενώ η δική τους παραγωγή μειώνεται, βλέπουν να γιγαντώνονται οι καλλιέργειες φράουλας, με ταυτόχρονη ένταση της εκμετάλλευσης εργατών γης σε αυτές τις καλλιέργειες και ιδιαίτερα μεταναστών, όπως στην Μανωλάδα, όπου χιλιάδες εργάτες γης, ζουν και εργάζονται με τους χειρότερους όρους.

Στην ίδια κατάσταση με τους βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκεται και μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων, γιατί οι τιμές εξανεμίζονται με τις αυξήσεις των λιπασμάτων για τις ζωοτροφές, τις αυξήσεις σε τριφύλλι και καλαμπόκι που είναι πάνω 40% και ταυτόχρονα ο ΕΛΓΑ, ενώ μοιράζει χαράτσια, δεν δίνει καμία αποζημίωση όταν υπάρχουν ακόμη και απώλειες ή ασθένειες στα ζώα.

Σήμερα αυτό που επείγει για να μπορούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους, είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους:

-Η μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Αλλά και κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους.

-Η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Το ίδιο επείγον και για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους, που τους πνίγουν τα χρέη στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στις ασφαλιστικές εισφορές, είναι η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών και ένα σωρό άλλα μέτρα τα οποία προτείνει το ΚΚΕ.

Τι απ’ όλα αυτά υπάρχει έστω στις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Τίποτα!

Το πολύ – πολύ να τάξουν κανένα επίδομα παραπάνω, κανένα «καλάθι του νοικοκυριού», καμιά δωροεπιταγή…

Κι αυτά, αν το επιτρέψει το κοστολογημένο πρόγραμμά τους, οι ρυθμοί ανάπτυξης, οι λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, δηλαδή, αν το επιτρέψουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματίων.

Αυτό λέει ο Μητσοτάκης: «Οσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο η κυβέρνηση αυτή δεν θα διστάζει αυτό το μέρισμα ανάπτυξης να το αξιοποιήσει για να στηρίξει συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται».

Καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

Είναι το γνωστό ανέκδοτο με την πίτα.

Να μεγαλώσει η πίτα για τους καπιταλιστές, μπας και περισσέψει κανένα κομμάτι και για τους εργαζόμενους.

Μόνο που η πίτα αυτή πολλές φορές μεγάλωσε στο παρελθόν, αλλά για τους εργαζόμενους περίσσευαν πάντα τα ψίχουλα.

Και φτάσαμε σήμερα να πεινάνε, όχι αυτοί που έμειναν χωρίς δουλειά, όπως στα χρόνια της κρίσης, αλλά κι αυτοί που έχουν δουλειά, γιατί ο μισθός και το εισόδημα σήμερα δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.

Και γι’ αυτό βέβαια, δεν φταίνε κάποιοι εξωγενείς παράγοντες και ο πόλεμος, όπως υποστηρίζει η ΝΔ για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες.

Ούτε ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος ο Μητσοτάκης, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τις αποκλίσεις που υπάρχουν σε μια σειρά τιμές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αλήθεια είναι ότι φταίει ο ίδιος ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η απελευθέρωση της ενέργειας της ΕΕ, η στρατηγική της πράσινης μετάβασης, η αβάσταχτη φορολογία μαζί με το χτύπημα των μισθών.

Κι όλα αυτά δεν είναι εισαγόμενα. Ισχύουν παντού σε όλες τις χώρες της ΕΕ και φυσικά και στην Ελλάδα, που είναι πλήρως ενταγμένη στην ευρωενωσιακή αγορά, στις αντίστοιχες δομές και μηχανισμούς που αποτελούν τους εμπρηστές της ακρίβειας.

Γι’ αυτό και καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην ενέργεια.

Ούτε φυσικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατά το 51% κρατική ΔΕΗ. Λες και δεν ήταν η ΔΕΗ του 51% επί ΣΥΡΙΖΑ, που με την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες κάτω του κόστους, διαμόρφωσε το καρτέλ της ενέργειας!

Αλλά και σήμερα, μια κρατικοποιημένη κατά 51% επιχείρηση ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, δεν θα διασφαλίσει κέρδος για τους ιδιώτες μετόχους της και για να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους ομίλους;

Δεν θα κινηθεί κι αυτή, με βάση την πολιτική της πράσινης ενέργειας της ΕΕ, τις δεσμεύσεις της, τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, την προώθηση των ΑΠΕ, που και εδώ στην Αχαΐα χωρίς σχέδιο ξεφυτρώνουν πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων, πολλές φορές θυσιάζοντας και μεγάλες εκτάσεις βλάστησης;

Μια τέτοια, λοιπόν, κρατική επιχείρηση ενέργειας αναγκαστικά θα παράγει πανάκριβα ηλεκτρική ενέργεια, αφού είναι πανάκριβο το φυσικό αέριο, πανάκριβες οι ΑΠΕ, ενώ η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ κάνει πανάκριβο και τον λιγνίτη.

Αρα, θα πρέπει είτε να πουλάει ακριβά το ρεύμα, είτε να επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή πάλι απ’ τις τσέπες των φορολογουμένων.

Τόσο προοδευτική συνεπώς είναι κι αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν την πολιτική που την υγεία, την παιδεία, όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ζητάει ο Μητσοτάκης αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ και άλλη μια τετραετία για να ολοκληρώσει ό,τι αντιλαϊκό άφησε στη μέση.

Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τον τομέα της υγείας που μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, αν ένα πράγμα αποκαλύφτηκε, είναι η χρεοκοπία της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Αν σήμερα, εδώ στην Αχαΐα τα νοσοκομεία, όπως το μοναδικό Παιδιατρικό το Καραμανδάνειο, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών Αγιος Ανδρέας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου, το Νοσοκομείο του Αιγίου, αλλά και τα κέντρα υγείας, βρίσκονται σε αυτή την τραγική κατάσταση, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνικό εξοπλισμό και υποδομές, φανταστείτε τι έχει να συμβεί αν η ΝΔ πάρει λευκή επιταγή για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο της και στον τομέα της υγείας!

Βέβαια δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις, τα σχέδια της ΝΔ είναι γνωστά.

Ξεκίνησε να τα υλοποιεί με τον νόμο για το νέο ΕΣΥ, συνεχίζει με τον πρόσφατο νόμο για τη νοσοκομειακή περίθαλψη, όπου ουσιαστικά παραδίδει τους ασθενείς στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας.

Η εξέλιξη αυτή είναι φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα και στη συγκεκριμένη φάση υλοποιεί η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, όπως προηγούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας.

Αλλωστε, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποθεώσει την πολιτική της δήθεν αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Τι γκρινιάζει, λοιπόν, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην υπουργοί υγείας του; Ας λουστούν τώρα αυτή την αρμονική συνύπαρξη, που έχει ως αποτέλεσμα να ακριβοπληρώνουν οι εργαζόμενοι, αν θέλουν να έχουν την υγεία τους και να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας.

Και ειδικά στην Πάτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να μιλάει για τον τομέα της υγείας, γιατί το λουκέτο στο Νοσοκομείο Θώρακος, ένα άκρως απαραίτητο νοσοκομείο, έχει τη σφραγίδα της δικής του κυβέρνησης.

Οπως τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει στη χώρα μας το πρώτο νοσοκομείο ΝΠΙΔ, όπως είναι αυτό της Σαντορίνης. Για να μην ξεχνιόμαστε. Εκτός αν θεωρείται ότι κι αυτό είναι μέρος της προοδευτικής του πολιτικής.

Αυτά, λοιπόν, πρέπει να σκεφτούν όλοι και όλες.

Οτι το 2023 φτάσαμε στο σημείο, γιατροί στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ασθενείς στον Αγιο Ανδρέα να νοσηλεύονται στα ράντζα και ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, όπως είναι του Ρίο, να μην μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Και μαζί με όλα αυτά, το 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο βγαίνει σε δημοπρασία, αντί να εξοπλιστεί με σύγχρονο εξοπλισμό και να στελεχωθεί με όλες τις ειδικότητες για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού της Αχαΐας για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ναι, φτάσαμε στο 2023 και ασθενείς ψάχνουν να βρουν τα φάρμακά τους και δεν τα βρίσκουν, όχι βέβαια γιατί δεν υπάρχει παραγωγή, το αντίθετο και μεγάλη παραγωγή υπάρχει και ανάπτυξη της επιστήμης, για παραγωγή ολοένα και περισσότερων φαρμάκων, υπάρχει.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει και το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους από τους καπιταλιστές που επιλέγουν να πουλήσουν εκεί που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη.

Ετσι γίνεται στον καπιταλισμό, έτσι γινόταν πάντα.

Το μόνο που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση στον καπιταλισμό, είναι τον τροχονόμο στα συμφέροντα και αυτό όχι για πολύ.

Γι’ αυτό και οι προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, γιατί κανείς τους δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η «ελεύθερη» αγορά της ΕΕ, που όλοι έχουν ως «ευαγγέλιο».

Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση, πέρα από το να απαγορευτούν, εδώ και τώρα, όλες οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της επάρκειας.

Δωρεάν φάρμακο για το λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, αυτό είναι το επείγον.

Κι αυτό σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα.

Τα ίδια πάνω – κάτω αντιμετωπίζουμε και με την παιδεία των παιδιών μας που την ακριβοπληρώνουμε, γιατί κανείς δεν ακουμπά τη βασική αιτία που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική δράση στο χώρο της παιδείας, αλλά και το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια, όπως και αυτό της Πάτρας, τα θέλουν να δουλεύουν ως επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις και όχι μόνο.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις έρευνες κατά παραγγελία από βιομηχανίες. Αναφερόμαστε και στα σουλάτσα του Πρέσβη των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και άλλων πρεσβειών, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα το άμεσο ενδιαφέρον ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την έρευνα που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τις δυνατότητες που αυτό έχει.

Δυνατότητες βέβαια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.

Τους κινδύνους από την εμπλοκή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όσοι υλοποιούν τις δεσμεύσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Και μιας και αναφερθήκαμε στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τι άλλο έχει αφήσει ως εκκρεμότητα από την υλοποίηση των σχεδίων τους η κυβέρνηση της ΝΔ και θέλει να το ολοκληρώσει με μια νέα τετραετία;

Τίποτα λιγότερο από τα ίδια σχέδια που θα τρέξει και η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδια που στην περιοχή της Αχαΐας και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, όλες οι κυβερνήσεις έτρεξαν τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση αυτά τα σχέδια, οι ΝΑΤΟϊκές υποδομές που βρίσκονται στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, έχουν σοβαρό μερίδιο συμμετοχής στον καταμερισμό των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

Ενισχύουν τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς με τη μεγαλύτερη εμπλοκή των Βάσεων στο Ακτιο, τον Αραξο και την μετατροπή της Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας σε ΝΑΤΟϊκή βάση.

Από τη βάση του Αραξου, η οποία αποτελεί έναν εν δυνάμει «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με ενεργή την προοπτική της επανεγκατάστασης πυρηνικών όπλων, όπως ομολογούν οι υποδομές που έχει και οι οποίες συντηρούνται συνεχώς και παραμένουν σε ετοιμότητα. Οι κατά καιρούς καταγγελίες του ΚΚΕ θυμόσαστε και απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά πυρηνικών όπλων στον Αραξο, ουδέποτε απαντήθηκαν ή διαψεύστηκαν.

Από τις πολύ συχνές επισκέψεις ΝΑΤΟϊκών παραγόντων, την επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο, πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» στην Ανδραβίδα, η οποία αποτελεί πραγματική πολεμική πρόβα.

Από την ένταξη της Πτέρυγας Μάχης της Ανδραβίδας στα πολεμικά σχέδια και στον πόλεμο υπέρ του ΝΑΤΟ, ακόμα και με πυρηνικά όπλα.

Από τη Ναυτική Διοίκηση Ιονίου, που συμμετέχει και συντονίζει τις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Ιόνιο μέχρι τον ελλιμενισμό μεγάλης ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης στο λιμάνι της Πάτρας, υπό τη διοίκηση μάλιστα Τούρκου αξιωματικού δύναμης, ενταγμένης στην ενίσχυση του αποκλεισμού και της άσκησης στρατιωτικής πίεσης της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, καταλαβαίνει κανείς ότι ολόκληρη η περιοχή «φωνάζει» την εμπλοκή της στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Και με αυτή την επικίνδυνη εμπλοκή, την οποία στη φάση αυτή τρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της δήθεν ευρωΝΑΤΟϊκής αλληλεγγύης, συμφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί όλοι τους στοιχίζονται πίσω από το στρατηγικό στόχο της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης, τον οποίο όλοι υπηρέτησαν και υπηρετούν ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.

Ποιος λοιπόν, μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που υπάρχουν για το λαό μας από την εμπλοκή στον πόλεμο;

Οπωσδήποτε όχι βέβαια αυτοί που τους δημιουργούν γιατί υλοποιούν τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά ο ίδιος ο λαός, με την πάλη του και με το ΚΚΕ δυνατό.

Για το λαό η κερδισμένη ψήφος είναι στο ΚΚΕ και η χαμένη στα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Μπροστά στις εκλογές ο καθένας πουλάει ό,τι έχει και όλοι μαζί διλήμματα και εκβιασμούς.

Η ΝΔ λέει ότι τα έβγαλε πέρα στα δύσκολα και ότι αντιμετώπισε όλες τις κρίσεις.

Ποιες κρίσεις και με ποιο κριτήριο: Αυτό είναι το ερώτημα.

Γιατί από την πανδημία, μέχρι την ακρίβεια, μοναδικό κριτήριο στην αντιμετώπισή τους ήταν μη τυχόν και απειληθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Με αυτό το κριτήριο πορεύτηκαν τόσα χρόνια και με αυτό συνεχίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, πουλάει το αφήγημα της δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης, ως απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης.

Τα ίδια περίπου έλεγε και το ’15 όταν μιλούσε για αντιμνημονιακή κυβέρνηση και έφερε το 3ομνημόνιο.

Ετσι και τώρα παίρνει την «πρόοδο», μια έννοια ταυτισμένη με τα συμφέροντα και τους δίκαιους αγώνες του λαού -και το ξέρει πολύ καλά αυτό ο Πατρινός λαός- και την κάνει δώρο στο κεφάλαιο, και στο διεφθαρμένο σύστημά του.

Και όλοι μαζί πέφτουν πάνω κατά πάνω στους εργαζόμενους, στον απλό λαό μη τυχόν και ξεφύγει κανείς και κάνει το βήμα και στηρίξει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ολοι τους ρίχνουν το επιχείρημα της χαμένης ψήφου στο ΚΚΕ.

Χαμένη ψήφος απ’ τη σκοπιά του λαού είναι η ψήφος που δίνεται στα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και που κινούνται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες.

Χαμένη είναι η ψήφος των χαμηλών προσδοκιών, που δίνεται στη λογική του μικρότερου κακού, που έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί τον δρόμο να πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Χαμένη ήταν η λαϊκή ψήφος στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Χαμένη ήταν η «αντιμνημονιακή» ψήφος στον Τσίπρα, που έγινε μνημονιακή.

Χαμένη ήταν η ψήφος στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του ’15 που έγινε ΝΑΙ.

Χαμένη είναι, επίσης, η ψήφος σε κόμματα μπαλαντέρ ή διάττοντες αστέρες που, αφού εκτελέσουν την αποστολή τους στο αστικό πολιτικό σύστημα, μετά εξαφανίζονται.

Αν, όμως, κάποιος μπορεί να απαντήσει ότι η ψήφος στο ΚΚΕ και όσους συμπορεύονται με αυτό είναι κερδισμένη ψήφος, αυτοί είναι οι εργαζόμενοι της Πάτρας.

Γιατί κερδισμένη ψήφος ήταν γι’ αυτούς η ψήφος στα εργατικά σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για να έχουν οι ίδιοι στήριγμα στον αγώνα τους.

Γιατί η ψήφος του λαού της Πάτρας στην αγωνιστική δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον Κώστα τον Πελετίδη, μια δημοτική αρχή που αποτελεί σημαντικό παράδειγμα για όλη τη χώρα στο τι μπορεί να κερδίζει ο λαός όταν διεκδικεί και συμπορεύεται με το ΚΚΕ, είναι μια κερδισμένη ψήφος.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η κερδισμένη ψήφος για το λαό που εκφράζει τη συνέπεια λόγων-έργων, που δεν θα τον απογοητεύσει, που θα τη βρει δίπλα του σε κάθε αγώνα, που ασκεί πίεση για ανάσες ανακούφισης, που φωτίζει κι ανοίγει δρόμο για την πραγματική διέξοδο.

Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!

Ροή ειδήσεων

Advertisement