Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Λίγες ώρες πριν την έναρξη της μεγάλης γιορτής – Στις 9 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης που θα αφήσει το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα και θα δώσει το έναυσμα και την επίσημη σφραγίδα της έναρξης της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.

Το Πατρινό Καρναβάλι αρχίζει επίσημα απόψε Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 21.00 στην πλατεία Γεωργίου Α΄ και οι αναρίθμητοι φίλοι του θα απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης θα κηρύξει την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού μεταφέροντας από άκρη σε άκρη το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναγέννησης.

Χτες τη νύχτα έγινε η πρόβα του θεάματος που θα παρακολουθήσουμε σήμερα κάνοντας τη νύχτα μέρα στην καρναβαλική Πάτρα. Η φετινή Τελετή Έναρξης είναι αφιερωμένη στην αναγέννηση που όλοι έχουμε ανάγκη ως μήνυμα της μεγάλης αυτής γιορτής.

Το πρώτο μέρος και βασικό δρώμενο της τελετής έναρξης αποτελεί ιδέα και υλοποίηση του διακεκριμένου, διεθνούς, χορογράφου Σπύρου Κουβαρά, ιδρυτή της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co. Ο Σπύρος Κουβαράς προτάσσει την Αναγέννηση ως κεντρική ιδέα της Τελετής για το 2023.
Μια Αναγέννηση της φύσης και του πολιτισμού, μια ενεργο-ποίηση της ελπίδας, της φαντασίας και των αισθήσεων. Αντλώντας έμπνευση από το περιβάλλον και τα στοιχεία της φύσης ο Σπύρος Κουβαράς, στήνει
επί σκηνής ένα “φανταστικό κήπο”. Από τον μικρότερο οργανισμό μέχρι τη μεγαλύτερη οροσειρά, από το απλό παιχνίδι των παιδιών μέχρι την κίνηση των γαλαξιών, ό,τι κινείται συμμετέχει στη ζωή.

Με την ιδιαίτερη παραστατική ματιά τους, ο χορογράφος και η ομάδα του θα παρουσιάσουν ένα μικτό θέαμα κίνησης, εικόνας και ήχου στο οποίο επίγειοι και εναέριοι χορευτές, πολυεπίπεδες βιντεοπροβολές και
φωτιστικές αντανακλάσεις, θα αλληλοεπιδράσουν καλειδοσκοπικά, χτίζοντας προσθετικά ένα συλλογικό ταξίδι, μια αναγεννησιακή ελεγεία για το τώρα και το αύριο του κόσμου μας.

Στο δεύτερο μέρος ο Σωτήρης Ντούβας έχει ετοιμάσει μια πολύχρωμη Καρναβαλική γιορτή με τη μουσική να δίνει τον αναγεννησιακό ρυθμό της και πετάει τις σπίθες της σε όλη την Ελλάδα. Τα μεθυστικά τραγούδια της Πατρινής Αποκριάς διασκευασμένα και με πολλές απρόσμενες μελωδικές συνέχειες. Ακούσματα της εφηβικής μας ηλικίας με νέα χροιά και διαχρονικές συνθέσεις 60’s 80’s και 90’s με χορευτική διάθεση. Οι “Haze band” θα παρουσιάσουν μια λαϊκή γιορτή από την Πάτρα ως τη Λατινική Αμερική με παραδοσιακές διασκευές, pop, rock, swing, σάμπα κ.α. Το live θα έχει και απρόσμενα χρώματα απ’ το εξωτερικό: Στην σκηνή θα είναι και ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Αdedeji Adetayo κιθάρα/φωνή σε άφρο, λάτιν και ποπ, μουσικές διασκευές, Michael Jackson, Bruno Mars κ.α. Στο μπάσο θα είναι ο Κουβανός Yoel Soto όπου θα κάνει αναλάβει διάφορες ενορχηστρώσεις των κομματιών του καρναβαλιού σε αυθεντικές λάτιν εκδοχές με άρωμα Καραϊβικής θάλασσας.

Και βέβαια αναπόσπαστα κομμάτια της τελετής θα είναι το παραδοσιακό έθιμο του σοκολατοπόλεμου με τις γνωστές σοκολατορίψεις να γλυκαίνουν τον κόσμο και ο Κρυμμένος Θησαυρός, το ιστορικό παιχνίδι του Πατρινού Καρναβαλιού που απόψε στα 58 του θα μας αποκαλύψει «Όσα φέρνει ο χρόνος» καθώς και το πρώτο του κουίζ.

Παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι ο Μάριος Ζαφειρόπουλος και η τελάλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 Μαρία Αγουρίδη. Το καρναβαλικό θερμόμετρο θα ανέβει από το πρωί με τις πρωινές
καρναβαλικές δράσεις και την καθιερωμένη παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων, που θα γίνει στο Δημαρχείο στις 12.00. Ραντεβού στους δρόμους και στην πλατεία του Καρναβαλιού μας για
να χαρούμε όλοι μαζί την έναρξη της μεγάλης γιορτής μας.

*Οι φωτογραφίες είναι από τη χτεσινή πρόβα στην πλατεία Γεωργίου Α΄΄

ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
Εν τω μεταξύ, το μουσικό πρόγραμμα του συνόλου Κρουστών «Κρούσις» του Δημοτικού Ωδείου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων σε διδασκαλία του M. Mankovsky, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 11.00-12.00 στην οδό Ρήγα Φεραίου (έναντι Επιμελητηρίου Αχαΐας), δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ανωτέρας βίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην καρναβαλική περίοδο σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθούν.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement