Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Γιατί προκαλεί ανησυχία ο «Όρθρος»

Δημοσιεύθηκε

στις

Περισσότεροι από 25 είναι οι νεκροί ημερησίως από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες -κυρίως στις ΜΕΘ– και ειδικά ανάμεσα στους ηλικιωμένους.

Το σύστημα καταγραφής για τoν κορωνοϊό του ECDC, απέδειξε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ, στην οποία -κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής, έως τις 15 Ιανουαρίου- εντοπίζεται αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στους θανάτους από COVID-19 στα άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω.

Τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ έχουμε και στις νέες μολύνσεις στις ίδιες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουμε σχεδόν τριπλάσιες νέες μολύνσεις COVID ηλικιωμένων, δηλαδή 942 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 312 ηλικιωμένοι στις 100 χιλιάδες.

Τη δεύτερη χειρότερη θέση (μετά την Κύπρο) καταλαμβάνουμε και στις νέες μολύνσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο τα 161 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα έχει 691 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Καθησυχαστικές οι αρχές
Παρά τους 26,5 θανάτους ημερησίως, οι υγειονομικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές.

Πολλοί επιστήμονες, επίσης, τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί οι νέες παραλλαγές δεν αυξάνουν τις νοσηλείες. Κάτι που τα νέα δεδομένα, όμως, διαψεύδουν.

Έτσι, κατά την τελευταία εβδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση σε όλους τους κρίσιμους (σκληρούς) δείκτες του κορονοϊού:

-στις 1.748 (+116) οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες

-στις 63 (+12) οι εισαγωγές σε ΜΕΘ

-στους 146 (+19) οι διασωληνωμένοι

-Στους 186 (+37) οι θάνατοι

“Σήμερα νοσούν βαριά και χρειάζονται διασωλήνωση κυρίως άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, δήλωσε το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και γιατρός στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Γιάννης Καλομενίδης.

Και συνεχίζει: “Αποτελεί μεγάλη έκπληξη να δούμε ένα 60ρη κατά τα άλλα υγιή, εμβολιασμένο να νοσεί βαριά”.

Ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους όλοι οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας

«Θα αυξηθούν οι θάνατοι»
«Οι πολλές επαναμολύνσεις θα αυξήσουν νοσηλείες και θανάτους», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο Καθηγητής Παππάς, ο οποίος προσθέτει ταυτόχρονα, πως υπάρχουν -όχι μία- αλλά τρεις δημοσιευμένες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη από τον κορονοϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου στους άνω των 60 ετών, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών:

“Επειδή θα (ξανα) κολλάμε πολύ εύκολα, θα συνεχίσουμε να μετράμε 25+ νεκρούς ημερησίως. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ (και την τελευταία εβδομάδα τα γραφήματα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι έχουμε και νοσηλεία σε ΜΕΘ ατόμων κάτω των 19 ετών). Θα συνεχίσουμε να ακούμε ειδικούς να καθησυχάζουν χωρίς να ενημερώνουν, να θεωρούν αναπόφευκτους τους 25+ νεκρούς της ημέρας (μπορεί να νιώθουν και ανακουφισμένοι με τους 60.000 νεκρούς που ανακοίνωσε η Κίνα μετά την αλλαγή πολιτικής…)”

Μελέτες έδειξαν πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊό, ακόμη και σε βάθος ενός έτους για τους άνω των 60. Και υπάρχει και πρόσφατη μελέτη με στοιχεία από την Βρετανία, που δείχνει ότι ακόμη και μετά από ήπια νόσο από κορωνοϊό, η πιθανότητα θανάτου σε βάθος 18 μηνών, ήταν 4,1 έως 4,8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα (αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ) που δε νόσησαν.

“Είναι σημαντικότατος παράγοντας μεσοπρόθεσμου κινδύνου ο κορωνοϊός, καιρός να το φωνάξει επίμονα η επιστημονική κοινότητα”, κατέληξε ο επιστήμονας.

 

Ελλάδα

Εκλογές και… αθλητικές μεταδόσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Θεωρητικά, τα αθλητικά γεγονότα δεν θα έπρεπε να επηρεάζουν ή να επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Όχι στην Ελλάδα, όμως… Στη μικρή αυτή χώρα, όλα μοιάζουν να αλληλοεπηρεάζονται και πολλοί είναι αυτοί που «ταλαιπωρούν» τα μυαλά τους. Τα γράφουμε αυτά, σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και χθες, εμπλέκοντας τις εκλογές με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο (ο οποίος πάντως δεν θα γίνει στις 21 Μαΐου), είτε ακόμα και με το Final 4 της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ! Και αναρωτιόμαστε: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις εκλογές; Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός σκέφτηκε την ημερομηνία των εκλογών με βάση άλλες, πολύ σημαντικές ανάγκες της χώρας (πανελλαδικές, σύνοδος ΝΑΤΟ) και όχι με βάση τις… αθλητικές μεταδόσεις.

 

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Το ΠΑΣΟΚ και η λογική των αριθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν πως η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση και μετά τις πρώτες εκλογές, χωρίς να χρειαστούν και δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Το πώς θα συμβεί αυτό… πρέπει κάποια στιγμή να μας το εξηγήσουν. Εκτός και αν πιστεύουν πως κάποιο από τα δύο κόμματα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να πάρουν ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πήραν στις εκλογές του 2019. Για παράδειγμα, εάν η ΝΔ λάβει το ποσοστό του 2019, δηλαδή σχεδόν 40%, τότε με την απλή αναλογική θα βγάλει κάπου 130 έδρες. Και αν το ΠΑΣΟΚ βγάλει ένα διψήφιο ποσοστό (γύρω στο 12%) μπορεί να βγάλει γύρω στις 35 έδρες. Πιστεύουν, λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί φτάσει τόσο ψηλά; Ξέρουν κάτι παραπάνω; Διαφορετικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην φτάνουν ούτε… τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η λογική λέει πως οι δεύτερες κάλπες – με ενισχυμένη αναλογική – είναι το πιο πιθανό σενάριο

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Λίγο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, όπου ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε στα social media ένα βίντεο. Κάτι σαν «μικρό διάγγελμα» αλλά… στο ύφος των social media και όχι των κλασσικών διαγγελμάτων του πρωθυπουργού. Σε αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει επί της ουσίας ένα… intro της προεκλογικής ατζέντας, κάνοντας λόγο για «ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας».  Επίσης, θέτει και τους λόγους για τους οποίους θα ζητήσει νέα εντολή του λαού στις επικείμενες κάλπες. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη. Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και κυρίως να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Όλα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό. Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα