Οικονομία
Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για όσους ζουν στο εξωτερικό – Τι πρέπει να προσέξουν
Την τελευταία δεκαετία ένα τεράστιο «κύμα» μετανάστευσης, κυρίως νέων ανθρώπων, έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Το φαινόμενο ονομάζεται brain drain με την Ελλάδα να αδυνατεί για οικονομικούς λόγους να απορροφήσει απόφοιτους ΑΕΙ και άτομα με επιστημονική κατάρτιση.
Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια επαναπατρισμού προχώρησε σε μια λήψη μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης ώστε να δώσει κίνητρα για επιστροφή.
Μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να προσέξουν οι «ξενιτεμένοι» είναι η αλλαγή της φορολογικής κατοικίας, ώστε να προσαρμοστούν σε νέες φορολογικές ρυθμίσεις.
Συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν όσοι Έλληνες φορολογούμενοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό έδωσε στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός, Γιώργος Χριστόπουλος. Μιλώντας για τους ξενιτεμένους Έλληνες ο φοροτεχνικός τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν έχουν κάνει κάτι σοβαρό, δηλαδή δεν έχουν αλλάξει τη φορολογική τους κατοικία.
Όπως είπε ο νομοθέτης δίνει κίνητρα τόσο τους συνταξιούχους όσο και στους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αρκεί τα πέντε από τα τελευταία χρόνια να ήταν στο εξωτερικό.
Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι τα φορολογικά προνόμια και κίνητρα της Πολιτείας για τον επαναπατρισμό των ξενιτεμένων ομογενών μας θα έπρεπε να είναι πιο γενναία.