Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Έρχονται αλλαγές στον νόμο για το κάπνισμα μετά τις αντιδράσεις – Τι εξετάζεται

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα σκαριά βρίσκονται αλλαγές στον νόμο για το κάπνισμα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επικαιροποίησή του προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών αλλά και να κλείσουν «παραθυράκια» μη ορθής εφαρμογής του.

Οι εικόνες από μεγάλα νυχτερινά κέντρα, όπως εκείνη του Βασίλη Μπισμπίκη να καπνίζει εντός του μαγαζιού που τραγουδάει η Δέσποινα Βανδή, αλλά και της Πάολα στην πίστα με τσιγάρο προκάλεσαν αντιδράσεις, αλλά άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο ο οποίος είχε «ξεχαστεί». Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία δρομολογεί αλλαγές προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην αντικαπνιστική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η επικαιροποίηση του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος θα γίνει σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

  • την ακριβέστερη περιγραφή των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους, καθώς και
  • τον επαναπροσδιορισμό των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.

Ήδη το υπουργείο έχει αρχίσει την επεξεργασία των σχετικών διατάξεων με στόχο να είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο το πρώτο τρίμηνο του 2023. Την ίδια στιγμή σχεδιάζονται και δράσεις πρόληψης της καπνιστικής συνήθειας από τις πολύ μικρές ηλικίες. Ο στόχος είναι τα παιδιά που θα γεννηθούν στην Ελλάδα το 2025 να είναι η πρώτη γενιά που δεν θα καπνίζει και δεν θα εκτίθεται στον καπνό.

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, «επεξεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία μια σειρά από διατάξεις οι οποίες θα κλείσουν κενά που έχουμε εντοπίσει στο θεσμικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με την κα Αγαπηδάκη, τα κενά έχουν να κάνουν κυρίως με τον προσδιορισμό των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και κυρίως ποιοι θεωρούνται υπαίθριοι χώροι των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια), ειδικά όταν «κλείνονται» με σκέπαστρα, πλεξιγκλάς και άλλα προστατευτικά.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, το κάπνισμα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων μόνο όταν είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι. Αν και έχει γίνει προσπάθεια με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να γίνει πιο λεπτομερής περιγραφή του υπαίθριου χώρου (π.χ. το ύψος που μπορεί να έχουν τα προστατευτικά), οι διαφορές είναι συχνά δυσδιάκριτες και δυσχεραίνουν το έργο των ελεγκτών.

Ένα από τα σημεία που εξετάζονται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου είναι και ο προσδιορισμός αυτών των προϊόντων. Όπως σημειώνει η κα Αγαπηδάκη, λαμβάνοντας υπόψη ότι από τον τελευταίο νόμο έως και σήμερα έχουν βγει πολλά νέα καπνικά προϊόντα θα πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς τι ισχύει για καθένα από αυτά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ροή ειδήσεων

Advertisement