Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Δραχμές: Πεντακόσια εκατ. ευρώ φυλούν οι Έλληνες στα σεντούκια

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο δεκαετίες μετά την καθιέρωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος υπάρχουν ακόμα στα σεντούκια των Ελλήνων δραχμές αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια όλες οι συναλλαγές στην Ελλάδα γίνονταν με τις δραχμές. Μετά ήρθαν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ. Πολλοί από ότι φαίνεται από τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος κράτησαν δραχμές που η αξία τους σήμερα υπολογίζεται στα 477,9 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, το ποσό των παλαιών εθνικών νομισμάτων που ακόμη μπορούν να ανταλλαχθούν στις κεντρικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Με βάση τον παρακάτω πίνακα η Γερμανία συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσό των παλαιών εθνικών νομισμάτων, καθώς είναι φανερή η αγάπη των Γερμανών στο μάρκο. Η συνολική αξία των γερμανικών νοικοκυριών πλησιάζουν τα 6 δισ. ευρώ. Στην δεύτερη θέση είναι η Ισπανία με ύψος αποταμιεύσεων σε πεσέτες που υπολογίζεται ότι πλησιάζει το 1,8 δισ. ευρώ σε αξία και η Ιταλία με λιρέτες συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι που τα παλαιά νομίσματα μένουν στα σεντούκια
H Bundesbank, σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, έχει πάρει την απόφαση ότι θα ανταλλάσσει επ’ άπειρον τα γερμανικά μάρκα με ευρώ. Στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν εφαρμόζεται αντίστοιχη πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών έχουν πάψει να ανταλλάσσουν τα παλιά εθνικά νομίσματα με ευρώ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement