Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η πρωθυπουργός που παραιτήθηκε

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας παραιτήθηκε. Ο λόγος; «Δεν μπορώ πλέον να ανταποκριθώ σε αυτά που πρέπει να κάνω γιατί είμαι σύζυγος και μητέρα, γιατί είμαι άνθρωπος, γιατί έχω κουραστεί». Αυτό ήταν το… ζουμί της ανακοίνωσής της. Τόσο απλό, τόσο ανθρώπινο, τόσο ρεαλιστικό.

Το γεγονός ότι… δεν έχουμε ακούσει πολλούς πρωθυπουργούς να παραιτούνται (πόσο μάλλον για τους λόγους που επικαλέστηκε η πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας), μετέτρεψε την παραίτηση σε διεθνή είδηση. Μέσα από αυτή την είδηση όμως, το διεθνές στερέωμα και ιδιαίτερα οι πολιτικοί πάσης θέσης και ευθύνης, εισέπραξαν κάτι που σπανίως υπάρχει: Την αυτογνωσία που πρέπει να έχουν όλοι. Και ιδιαίτερα όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Η Τζασίντα Άρντεν, (αυτό είναι το όνομα της τέως πρωθυπουργού) αναμφίβολα έγινε ένα από τα πρόσωπα του 2023, από την αρχή κιόλας του έτους. Όχι γιατί είναι γυναίκα και ως εκ του φύλου της επέλεξε να γίνει μια καλή σύζυγος και μητέρα, αντί να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός. Αλλά γιατί είναι ένας άνθρωπος που κάποια στιγμή αισθάνθηκε πως δεν μπορεί να κρατήσει όλα τα καρπούζια κάτω από τη μασχάλη, πως δεν μπορεί να υπηρετήσει με τον τρόπο που θα έπρεπε τον λαό της χώρας της και αφού τα βρήκε με τον εαυτό της και ιεράρχησε καταστάσεις και ανάγκες, επέλεξε.

Και αυτό δεν έχει σχέση με το φύλο. Έχει σχέση με την εντιμότητα καθενός απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους. Κανείς μας δεν μπορεί να είναι καλός στα πάντα. Η Άρντεν το ξέρει. Σε έναν κόσμο που πολλοί δεν το ξέρουν. Σε έναν κόσμο όπου κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κυβερνούν για πάντα ή να κάνουν τα πάντα με την ίδια επιτυχία. Απέναντι σε όλους αυτούς υπάρχει η Άρντεν. Που κέρδισε τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων με.. μία παραίτηση. Γιατί είναι… άνθρωπος!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement