Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βροχές μέχρι τη Δευτέρα- Επιμένει η κακοκαιρία, δημιουργώντας προβλήματα σε καλλιέργειες και φέρνοντας χιόνια στα ορεινά

Σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Ηλεία από την έντονη χαλαζόπτωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Βροχερός κατά το μεγαλύτερο διάστημα και γενικότερα, άστατος, θα παραμείνει ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία κάνει λόγο για διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά που πλήττουν την χώρα από την περασμένη Παρασκευή.

Τα φαινόμενα κατά τόπους μπορεί να είναι έντονα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο, για σήμερα:

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το μεσημέρι

β. από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Για αύριο, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023:

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ

β. από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

  1. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές σε ελιές και εσπεριδοειδή σε περιοχές της Ηλείας. Οι καταστροφές προκλήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και κυρίως στα Καλυβάκια, στη Βρίνα και στον Γρύλο. Η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη, που πέρα από τον καρπό που έπεσε στο έδαφος, έσπασαν και τα κλαδιά πολλών δέντρων, με τους παραγωγούς να μιλούν για ολική καταστροφή σε αρκετές καλλιέργειες. Σε δήλωσή του για τις ζημιές από το χαλάζι, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Γιάννης Δάγκαρης τόνισε χαρακτηριστικά. «Οι ζημιές που έκανε το χαλάζι, κυρίως σε πορτοκάλια και ελιές είναι πολύ μεγάλες. Το χαλάζι ήταν τόσο μεγάλο, που σκέπασε πολλές καλλιέργειες, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στους παραγωγούς. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα Καλυβάκια, η Βρίνα και ο Γρύλος, καθώς και κάποιες γειτονικές περιοχές. Ελπίζουμε η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να έρθει άμεσα να δει τις ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, για να προχωρήσει στην αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών».

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Εξάλλου, σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή υπέστη κτηνοτροφική μονάδα στο Νεοχώρι Οινιάδων του δήμου Μεσολογγίου από ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χάθηκαν δέκα ζώα, καταστράφηκαν αρμεκτήρια ενώ αχρηστεύθηκαν και πολλές μπάλες τριφυλλιού που ήταν αποθηκευμένες καταστράφηκαν από τη βροχή. Ο ιδιοκτήτης της μονάδας, νέος της περιοχής, είδε τους κόπους πέντε ετών να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.

ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Με πυκνό χιόνι έχουν «στρωθεί» τα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας, με την κακοκαιρία τις τελευταίες ώρες να έχει δημιουργήσει ένα άκρως χειμερινό σκηνικό στα όρια Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Στα λευκά και η Ορεινή Ναυπακτία, με αποχιονισμούς να εκτελούνται ήδη από μηχανήματα της Περιφέρειας, χωρίς να υπάρχει αναφορά για προβλήματα από τη χιονόπτωση μέχρι στιγμής. «Με την κίνηση 12 εκχιονιστικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου, από νωρίς σήμερα το πρωί επεμβαίνουμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις έντονες βροχοπτώσεις και χιονόπτωσεις. Η χθεσινή διακοπή κυκλοφορίας στα Σβερωνέικα αποκαταστάθηκε, ενώ σήμερα το πρώι από πτώση βράχου έχουμε διακοπή κυκλοφορίας στα Αραποκέφαλα (ΕΟΔ Προυσού – Αιτωλοακαρανίας). Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν. Συνιστώ προσοχή στις μετακινήσεις», υπογραμμίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην Επ. Οδ. Καλλιθέας -Προυσού από το 14ο χλμ στην Αγία Παρασκευή έως τα Αραποκέφαλα, στα όρια των δύο νομών.

 

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement