Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία ή συγκυβέρνηση – Οι ημερομηνίες και τα σενάρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με εδραία πεποίθηση ότι η πρώτη κάλπη, παρότι θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα είναι εκείνη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα τον οποίο θα έχει η επόμενη κυβέρνηση, σχεδιάζει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τις επόμενες κινήσεις στην προεκλογική σκακιέρα. Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- υποδείξει συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι «μέσα του έχει πλέον ωριμάσει η άποψη ότι η πρώτη κάλπη, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα στηθεί την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου».

Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται στα ενδότερα του πρωθυπουργικού γραφείου υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιώντας, κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθεί όταν παίρνει σύνθετες αποφάσεις, μαθηματικά μοντέλα για τη στάθμιση κινδύνων που εδράζονται στη Θεωρία Παιγνίων, εξέτασε ενδελεχώς όλους τους παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται τόσο με την εγχώρια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα όσο και με το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η χώρα μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο προσανατολισμός στον οποίο τείνει να καταλήξει είναι ότι η επίσημη διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότατα, την Παρασκευή 10 Μαρτίου και οι Ελληνες ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες έπειτα από τέσσερις εβδομάδες. Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός εκτιμάται ότι ευνοεί κατά τον μέγιστο βαθμό την επιδίωξη της κυβερνητικής παράταξης να κοπεί το νήμα της κάλπης με διαφορά τέτοια που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα κατακτήσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε τυχόν επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση.

Μία από τις παραμέτρους που έλαβε υπόψη του ο πρωθυπουργός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστικοποίηση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος στη γειτονική Τουρκία, καθώς ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο θα γίνει στις 14 Μαΐου και η τυχόν επαναληπτική εκλογή θα ακολουθήσει μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου. Οι δύο αυτές ημερομηνίες (14 και 21 Μαΐου) είναι οι επικρατέστερες για να στηθεί και στη δική μας χώρα η ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα υπάρξει εφόσον η πρώτη αναμέτρηση δεν θα δώσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.

Η παράλληλη προεκλογική περίοδος στις δύο χώρες εκτιμάται από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια ότι δεν ενέχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, καθώς, παρά τη συντήρηση των προκλήσεων από το καθεστώς Ερντογάν, εκτιμάται ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να οδηγηθούμε σε κάποιο θερμό επεισόδιο. Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός. «Μολονότι γίναμε μάρτυρες πολλών εντάσεων στο πρόσφατο παρελθόν, δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

galop_2in

Οι κίνδυνοι του εφησυχασμού

Οι ευοίωνοι δημοσκοπικοί συσχετισμοί δυνάμεων που αποτυπώνονται και στο νέο κύμα μετρήσεων της διάθεσης της κοινής γνώμης αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την κυβερνητική ηγεσία. Η πολιτική κυριαρχία και υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας για την επικράτηση, αλλά ταυτόχρονα από ορισμένους επισημαίνεται ο κίνδυνος να προκαλέσουν εφησυχασμό και αλαζονεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής της Ν.Δ. αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει την αυτονόητη επισήμανση ότι «οι εκλογές κερδίζονται όταν έχει καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος».

«Είναι καλό ότι μπαίνουμε στην καμπάνια με καλό αέρα, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό», προειδοποίησε επίσης ο πρωθυπουργός τα «γαλάζια» στελέχη. Οι προειδοποιήσεις αυτές είναι απότοκες της διαπίστωσης που κάνουν ορισμένοι ότι η ενδεχόμενη προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να στερήσει τη δυναμική που θα οδηγήσει την κυβερνητική παράταξη στην αυτοδυναμία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το προσεχές διάστημα η επικοινωνιακή στόχευση του εκλογικού επιτελείου της Ν.Δ. πρέπει να κατατείνει στη διαρκή επισήμανση ότι «δεν έχουμε μπροστά μας δύο εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε μία εθνική κάλπη, η οποία θα βγάλει την επόμενη κυβέρνηση». Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι θα αποτρέψουν τη λεγόμενη «χαλαρή ψήφο» της πρώτης κάλπης, η οποία μπορεί να εκφραστεί είτε με αποχή, αφού θα υπάρχει η αίσθηση ότι μπορούν να πάνε στην επαναληπτική εκλογή, είτε με προτίμηση σε κάποιον μικρότερο σχηματισμό, επειδή θα έχουν κατά νου ότι η κυβέρνηση θα προκύψει από τη δεύτερη κάλπη.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η καλύτερη δυνατή επίδοση της Ν.Δ. στην πρώτη κάλπη, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου θεωρούν ότι ο «γαλάζιος» στόχος είναι εφικτός με την προσέλκυση μέρους από τους πολίτες που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσουν. «Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται, ανάλογα με τη δημοσκόπηση, μεταξύ 10%-12%», σημειώνει αξιωματούχος. «Αν η Ν.Δ. αποσπάσει από αυτή τη δεξαμενή το 30%-40%, τότε το προβάδισμα που μπορεί να έχει η κυβερνητική παράταξη ίσως φτάσει πολύ κοντά ή και υψηλότερα από τη διαφορά των εκλογών του 2019, που ήταν 8,35%».

Το προβάδισμα και η αυτοδυναμία

Από τις τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα προκύπτει ότι το κυβερνών κόμμα απέχει μεν από τον στόχο της αυτοδυναμίας, πλην όμως βρίσκεται τόσο κοντά που μπορεί βασίμως να προσδοκά ότι είναι πολύ πιθανό να τον επιτύχει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ειδικότερα:

1. Η Metron Analysis, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς της που μετέδωσε το MEGA, εκτιμά ότι η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες. Με τη συγκεκριμένη μέτρηση φαίνεται ότι το εισιτήριο για την είσοδο στην επόμενη Βουλή μπορεί να πάρουν συνολικά επτά σχηματισμοί. Ανάμεσά τους το μόρφωμα Ελληνες, που διευθύνει από τις φυλακές ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, η συμμετοχή του οποίου, όμως, στις κάλπες θα απαγορευτεί νομοθετικά. Η Ν.Δ. με αυτή την επίδοση θα εκλέξει 117 βουλευτές κατ’ εφαρμογήν της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι έδρες της θα ανέβουν αυτομάτως στις 142 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψηφίστηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

2.Στην έρευνα της εταιρείας Alco, που προβλήθηκε στον ALPHA, η αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, την οποία έκανε έμπειρος εκλογικός αναλυτής για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δύναμη που συγκεντρώνει η Ν.Δ. αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 36,8%, το οποίο της εξασφαλίζει προβάδισμα 8,2 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όμως, σύμφωνα και με αυτό το σενάριο, η επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση μπορεί να είναι επτακομματική, καθώς και σε αυτή τη μέτρηση η αναγωγή φέρνει το κόμμα του Κασιδιάρη πάνω από το 3%, το νυν κυβερνών κόμμα εκλέγει 114 βουλευτές με την απλή αναλογική και 141 με την ενισχυμένη αναλογική.

3.Τέλος, στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Opinion Poll για λογαριασμό του ιστότοπου The Toc, η αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων δίνει την πιθανή εκλογική δύναμη της Ν.Δ. στο 38,6%, ποσοστό που ανεβάζει το «γαλάζιο» προβάδισμα στις 9,3 μονάδες. Σε αυτή τη μέτρηση, στην οποία εκτιμάται ότι η επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση θα απαρτίζεται από έξι κόμματα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 125 έδρες με την κατανομή που γίνεται με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και περνάει τον πήχη της αυτοδυναμίας, καθώς με το ίδιο ακριβώς ποσοστό το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής εξασφαλίζει 152 έδρες.

Το «blame game» της πρώτης Κυριακής

Αν, πάντως, τα συγκεκριμένα δημοσκοπικά δεδομένα επιβεβαιωθούν στην κάλπη, οι περισσότεροι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ήδη από το βράδυ της Κυριακής που θα ψηφίσουμε θα ξεκινήσει σκληρό «blame game» για το ποιος θα χρεωθεί την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτική εκλογή περίπου πέντε εβδομάδες αργότερα.

Τα ευρήματα όλων των μετρήσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα και με σύμπραξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι αδύνατη, από τη στιγμή που στο άθροισμα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί το ΚΚΕ, το οποίο αποκλείει ακόμη και να δώσει ανοχή σε τρικομματικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25. Από τα στοιχεία της Metron Analysis, τα τρία κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν μάξιμουμ 139 έδρες, που με βάση την Alco μπορεί να γίνουν 140 και με την Opinion 143.

Στον αντίποδα, και από τις τρεις συγκεκριμένες μετρήσεις προκύπτει ότι το άθροισμα των βουλευτών που θα εκλέξουν στην κάλπη της απλής αναλογικής η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τον πήχη της αυτοδυναμίας, καθώς με τα ευρήματα της Metron Analysis θα διαθέτουν 157 έδρες, με βάση την Alco θα φτάνουν τις 154 και με την Opinion μπορεί να έχουν πλειοψηφία 163 βουλευτών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα που ευλόγως θα τεθεί είναι αν τα δύο κόμματα, τα οποία, υπό εντελώς άλλες συνθήκες, συγκυβέρνησαν την περίοδο 2012-2014, μπορούν να επαναλάβουν κάτι ανάλογο εννέα χρόνια μετά. Οσο δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος, ιδίως μετά την ένταση στη σχέση των δύο κομμάτων που προκλήθηκε από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, άλλο τόσο δύσκολο είναι να οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτική εκλογή, από την οποία μπορεί επίσης να μην προκύψει και πάλι αυτοδυναμία αν η Ν.Δ. δεν ανεβάσει τα ποσοστά της. Ακόμη και με την πιο ευνοϊκή για εκείνη μέτρηση της Opinion, η κυβερνητική παράταξη θα διαθέτει εύθραυστη μονοκομματική πλειοψηφία αφού ακόμη και αν υπερβεί το 38% θα διαθέτει μόλις 152 βουλευτές.

Πέρα, πάντως, από την πειστικότητα ή μη της επιχειρηματολογίας την οποία θα αναπτύξουν και οι δύο πλευρές, που θα λάβουν την πρώτη και την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, αναλυτές επισημαίνουν ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι κατά πόσο η ετυμηγορία της κάλπης θα είναι ευνοϊκή για συγκυβέρνηση. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «η διαπραγματευτική δύναμη του καθενός θα εξαρτάται από την επίδοση της πρώτης κάλπης». Ειδικότερα, παρατηρούν ότι «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και είναι εξαρχής κοντά στην αυτοδυναμία, θα είναι εκείνος ρυθμιστής του παιχνιδιού».

Στον αντίποδα, συμπληρώνουν, «αν ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πετύχει τους δικούς του εκλογικούς στόχους, θα είναι μέσα στο παιχνίδι». Και οι δύο, πάντως, θα έχουν την πίεση των στελεχών τους, καθώς σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής η μεν Ν.Δ. θα αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών της, το δε ΠΑΣΟΚ, εκτός από την πίεση της εκλογικής του δύναμης που θα αισθανθεί από τους ψηφοφόρους του οι οποίοι είναι κατά της κυβερνητικής αστάθειας και της ακυβερνησίας, θα καταγράψει αξιοσημείωτες απώλειες εδρών.

Το χαρτί της οικονομίας

Με βασική στόχευση να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι «στην πρώτη τετραετία τηρήσαμε τη δέσμευση για γενναία μείωση των φόρων, στη δεύτερη δεσμευόμαστε για αύξηση των εισοδημάτων», ο πρωθυπουργός μπαίνει από σήμερα πιο δυναμικά στην προεκλογική μάχη, εγκαινιάζοντας μια σειρά από θεματικές συνεντεύξεις, αρχής γενομένης από τα θέματα της οικονομίας την οποία η κυβερνητική ηγεσία θεωρεί ότι είναι το ισχυρό χαρτί που θα παίξει στην προεκλογική μάχη.

Στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήματα των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών του ξένου Τύπου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ανάλογες συνεντεύξεις για τα θέματα της παιδείας, της υγείας κ.ά.

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος και για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν προτίθεται να ανακοινώσει ειδικό εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. για την προεκλογική περίοδο, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυρία Πόπη Τσαπανίδου. Το κυβερνών κόμμα θα εξακολουθήσει να εκπροσωπεί ο κ. Γιάννης Οικονόμου μέχρι τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες, ο οποίος θα έχει περιορισμό εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης. Τη σκυτάλη γι’ αυτό το εναπομείναν διάστημα αναμένεται να πάρει ο υπουργός Ακης Σκέρτσος, που δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ελλάδα

Στις 3 Απριλίου επιστρέφουν τα δρομολόγια των τραίνων για Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train με βάση τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό του ΟΣΕ, που προβλέπει ένα ζεύγος δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Χθες 29 Μαρτίου, σχεδόν έναν μήνα μετά το οδυνηρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η Hellenic Train ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών στα δρομολόγια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη προς Θριάσιο, αίροντας την πολυήμερη καραντίνα στις εμπορικές μεταφορές που προκάλεσε συνθήκες ασφυξίας για σχεδόν ένα μήνα. Για χθες ήταν προγραμματισμένες να εκκινήσουν και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που εξυπηρετούν την διακίνηση υλικού του ΝΑΤΟ στο τμήμα Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο.

Παρά τις αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και τηρώντας τις δεσμεύσεις για μεγιστοποίηση των κανόνων ασφαλείας, ο ΟΣΕ λαμβάνει πρόσθετα μέτρα με σκοπό τo σταδιακό restart των τρένων να γίνει σε συνθήκες που να πληρούν τις απαιτήσεις και των εργαζομένων.

Με ανάρτησή του αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών κ. Κώστας Γεννιδούνιας αναφέρεται σε επιστολή του Οργανισμού που εστάλη χθες στο σωματείο των μηχανοδηγών, με την οποία φαίνεται ότι υπάρχουν γραπτές διαβεβαιώσεις για την διέλευση από τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα.

Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), αναφέρεται σε μετάθεση της επαναλειτουργίας της γραμμής του Κιάτου (Προαστιακός Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο) που ήταν προγραμματισμένη να λειτουργήσει στις 27 Μαρτίου κατά 10 έως 15 μέρες ενώ επιβεβαιώνει την έναρξη της επιβατικής γραμμής προς Θεσσαλονίκη την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου από την 1 του μήνα που ήταν το αρχικό σχέδιο.

«Για τις επικοινωνίες εντός των σηράγγων θα υπάρχει πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ εντός των αμαξοστοιχιών που θα χρησιμοποιεί το σύστημα G-SMR (σύστημα επικοινωνίας μέσω GSM) για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όχι για λόγους κυκλοφορίας καθώς το σύστημα δεν έχει αδειοδοτηθεί όπως αναφέρει ο ΟΣΕ» σημειώνει η διοίκηση του σωματείου.

Από την πλευρά του Οργανισμού, αρμόδιες πηγές δηλώνουν ότι υπάρχει πλήρη ετοιμότητα για την ανάταξη του σιδηροδρόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε όλες τις σήραγγες του τμήματος Τιθορέα-Δομικός και τους τμήματος Κιάτο Ροδοδάφνη και Αγίων Αναργύρων έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν πλήρως τα συστήματα ραδιοεπικοινωνίας.

Επιπλέον στις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα, έχει αποκατασταθεί ο φωτισμός και τα συστήματα πυρόσβεσης, ανεμιστήρων (Jet funs) και GSM-R. Έχουν επίσης τοποθετηθεί στις εξόδους διαφυγής συστήματα παρακολούθησης και συναγερμοί ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός και των υπόλοιπων εργασιών αποκατάστασης εντός των σηράγγων.

Σύστημα GSM-R και κάμερες παρακολούθησης σε 24ωρη βάση έχουν εγκατασταθεί και στις 5 σήραγγες του τμήματος Άνω Λιόσια –Κιάτο με σκοπό την καταγραφή των συρμών από την είσοδο μέχρι την έξοδο.

Τις επόμενες 15 μέρες εκτιμάται ότι θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης όλων των συστημάτων εντός των σηράγγων ενώ πριν το Πάσχα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του φωτισμού και αερισμού εξόδων. Για τα τέλη Απριλίου προσδιορίζεται η κάλυψη της ραδιοεπικοινωνίας VHF στις δύο σήραγγες της Κακιάς Σκάλας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΟΣΕ:

– Από το προσεχές Σάββατο 1 Απριλίου θα τεθούν σε λειτουργία οι αμαξοστοιχίες Aθήνα -Παλαιοφάρσαλο και θα γίνει παράλληλα και η δρομολόγηση των τοπικών αμαξοστοιχιών Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.

– Στις 5 Απριλίου θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες Λειανοκλάδι –Στυλίδα και Αθήνα Λειανοκλάδι.

– Αντίστοιχα για τις 10 Απριλίου προγραμματίζονται τα δρομολόγια στον άξονα Λάρισα-Βόλος.

– Νωρίτερα, στις 3 Απριλίου θα κυκλοφορήσουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες στο τμήμα Θεσσαλονίκη Στρυμώνας-Προμαχώνα.

– Από χθες 29 Μαρτίου λειτουργούν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που συνδέουν το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου με τον λιμένα του Ικονίου και οι αμαξοστοιχίες στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη.

Περισσότερα

Ελλάδα

Αναζητούν άλλους 8 υπόπτους για τρομοκρατία – Οικονομικά τα κίνητρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών έχουν μπει ακόμα οκτώ Πακιστανοί και εξετάζεται εάν ήταν μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, που μαζί με τους δύο Πακιστανούς 27 και 29 ετών που συνελήφθησαν, φέρεται να ετοίμαζε αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριο, στην περιοχή του Ψυρρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το τρομοκρατικό δίκτυο, εκτός από τους δύο Πακιστανούς, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι οκτώ Πακιστανοί έχουν μπει στο στόχαστρο ελληνικών αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια περιοχή του Πακιστάν με τους δύο κατηγορούμενους που φέρονται ότι ήταν μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος», ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον «εγκέφαλο», έναν 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.

Οι συνομιλίες

Παράλληλα, από την αποκωδικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ των δύο συλληφθέντων για τρομοκρατία με τον 30χρονο στο Ιράν, από τους ειδικούς αναλυτές της ΕΥΠ, αλλά και τις πληροφορίες που παρέχει η Μοσάντ, έρχονται στο φως συνεχώς νέα στοιχεία για τις κινήσεις των πρωταγωνιστών αυτής της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν οι παραπάνω πηγές, ο κύριος εκτελεστικός βραχίονας του πυρήνα στην Ελλάδα φέρεται ότι ήταν ο 27χρονος Χαϊντέρ, που συνελήφθη στην Ζάκυνθο, και μετά ο 29χρονος Χουσεϊν, που συνελήφθη στην Σπάρτη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως άτομα «άκρως επικίνδυνα, χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, που θα έκαναν οτιδήποτε για τα χρήματα» ενώ υπάκουαν τυφλά στις οδηγίες του 30χρονου από το Ιράν.

Από τις συνομιλίες που έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 30χρονος τους είχε υποσχεθεί ότι μετά το μακελειό θα τους έδινε 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, ενώ τους βεβαίωνε ότι τους είχε διασφαλίσει τρόπο ασφαλούς διαφυγής από την Ελλάδα για το Ιράν, όπου θα τους άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή με τον 27χρονο Χαϊντέρ στην Ζάκυνθο, που διέρρευσαν, φαίνεται ότι ο στόχος ήταν να υπάρξουν πολλοί νεκροί από το χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο.

Μεταξύ αυτών που έλεγαν ήταν το πως θα χτυπήσουν. Στην αρχή έκαναν λόγο για εκρηκτικά, αλλά ο Χαϊντέρ είπε ότι δεν ήξερε από αυτά.

Ύστερα ανέφερε ότι θα μπορούσε να βρει πυροβόλα όπλα, αλλά φοβόταν.

– Έχω ένα φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ. πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια, λέει ο Χαϊντέρ.

– Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες να τα κρατάς, του απαντάει ο καθοδηγητής.

Χαϊντέρ: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν» και πως θα τα μεταφέρω;

Καθοδηγητής: Πάρε 2-3, τότε και να μπείτε στην κουζίνα, να ανοίξετε τις φιάλες και να βάλετε φωτιά. Στείλε ένα πρώτα να κάνει κατόπτευση, να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες και να μου τις στείλεις.

Σημειώνεται ότι, όπως λένε οι αρχές, τόσο ο Χαϊντέρ όσο και ο Χουσεϊν, είχαν εργαστεί κατά καιρούς σε κουζίνες εστιατορίων και μπαρ και γνώριζαν τους συγκεκριμένους χώρους.

Ο καθοδηγητής ζητάει η επίθεση να γίνει σε κλειστό χώρο, ώστε να υπάρχουν πολλά θύματα, ενώ ο Χαϊντέρ λέει ότι πρέπει να είναι πολλοί οι νεκροί για να αξίζουν τα χρήματα που θα πάρουν.

Ο καθοδηγητής ζητάει επίσης μετά το χτύπημα να τραβήξουν βίντεο που να φαίνονται οι πληγές των θυμάτων καθαρά.

Οι ίδιοι κύκλοι της ΕΥΠ, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από την Μοσάντ για τον «εγκέφαλο» στο Ιράν. Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές στου εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο στρατολογητής και καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητα και γνωρίζονταν από πριν.

Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

Ο 27χρονος και ο 29χρονος είναι παράνομα στην Ελλάδα περίπου τέσσερα χρόνια, φιλοξενούνταν σε διάφορα σπίτια ομοεθνών τους και μετακινούνταν από μέρος σε μέρος, όπου απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές εργασίες. Στην Αθήνα φιλοξενούνταν σε δύο σπίτια ομοεθνών τους, από την ίδια περιοχή του Πακιστάν στους Αγίους Αναργύρους, τα οποία ερευνήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Θεοδωρικάκος: Δεν φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Πάντως όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, δε φαίνεται να υπάρχει «εγκέφαλος» στην Ελλάδα, ούτε συμμετοχή Ελλήνων στο τρομοκρατικό δίκτυο που επιχειρούσαν να στήσουν οι δύο Πακιστανοί συλληφθέντες στη χώρα μας.

Χαιρέτισε την καλή συνεργασία της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αλλά και το συστηματικό τρόπο με τον οποίο έγιναν οι έρευνες ταυτόχρονα σε ΑθήναΖάκυνθο και Σπάρτη.

Σχετικά με τα κίνητρα των δύο συλληφθέντων, τόνισε πως ήταν αποκλειστικά οικονομικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πέραν των δύο Πακιστανών που έχουν συλληφθεί, έχουν ελεγχθεί και άλλα άτομα, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή τους.

Στο ερώτημα εάν αναμένονται και νέες συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει, αλλά ούτε και να προκαταβάλει μια τέτοια εξέλιξη.

«Για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ»

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κάνει λόγο για «τρομοκρατική οπερέτα», «τρύπες» και κενά στην υπόθεση, ο Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε πως είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο να παίζουν κάποιοι με την Εθνική Ασφάλεια και τη διεθνή εικόνα της χώρας «για μια χούφτα ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ».

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι πολύ σημαντικοί, πως οι κατηγορούμενοι είχαν στόχο συγκεκριμένα σημεία εβραϊκού ισραηλινού ενδιαφέροντος και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα.

Περισσότερα

Ελλάδα

Εκκενώθηκε η κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ – Εννέα προσαγωγές

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκκενώθηκε το πρωί η κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκένωση πραγματοποιήθηκε χωρίς εντάσεις και επεισόδια, ενώ έγιναν εννέα προσαγωγές.

Σημειώνεται ότι οι καταληψίες διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών αλλά και για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα