Τρίτη 6 Ιουνίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήρη εικόνα για όλα τα εισοδήματα που εισπράξανε οι φορολογούμενοι το 2022 θα έχει έως 28 Φεβρουαρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με εγκύκλιο Πιτσιλή, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου όλα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι εκκαθαριστές πληρωμών μισθών, συντάξεων και κάθε είδους παροχών από το δημόσιο, θα πρέπει να έχουν αποστείλει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών της χρονιάς που πέρασε.

Ανοίγει στη συνέχεια έτσι ο δρόμος, για να ξεκινήσει από τον Μάρτιο και η υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων του 2023. Τότε οι φορολογούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένα στη φόρμα Ε1, όσα γνωρίζει για αυτούς η Εφορία πως εισέπραξαν το 2022.

Για να αποφευχθούν λάθη, πρέπει οι εργοδότες να καταχωρήσουν σωστά ποια είναι τα φορολογούμενα ποσά αποδοχών, ποια είναι αφορολόγητα, τι κρατήσεις έγιναν και πόσος φόρος εισοδήματος παρακρατήθηκε και αποδόθηκε από τους δικαιούχους, για να συμψηφιστεί ή να τους επιστραφεί μόλις γίνει η τελική υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος από τον υπόχρεο.

Η νέα απόφαση του Διοικητού της ΑΑΔΕ κ. Γ.Πιτσιλή (Α.1006/2023) αναφέρει 3 νέες περιπτώσεις ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογία εισοδήματος:

(α) η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη,

(β) οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα και

(γ) η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν καταγράφονται και δεν θα φορολογηθούν επίσης:

1. έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους (πχ βενζίνες για δικό τους μηχανάκι),

2. το επίδομα Στέγασης,

3. οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω κρίσης (Power Pass, Fuel Pass, Evia & Samos Pass κλπ).

4. οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ:

  • έξοδα κηδείας,
  • παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας,
  • προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων
  • επίδομα ομογενών προσφύγων
  • έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές,
  • επίδομα γέννησης (άρθρο 1 του ν.4659/2020) που απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Προσοχή:

Οι προνοιακές παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων, αν και δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος, αποστέλλονται και προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση –αλλά προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια και όχι για να φορολογηθούν!

Επίσης και το επίδομα παιδιού (Α21), όπου αναγράφεται το σύνολο του επιδόματος του έτους ασχέτως πότε έγινε η καταβολή του. Το ίδιο ισχύει και για τις «επιταγές ακρίβειας» που δόθηκαν σαν έκτακτες προσαυξήσεις επιδομάτων και συντάξεων (π.χ. 250 ευρώ προνοιακές παροχές ατόμων με αναπηρία, προς ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κλπ). Συναθροίζονται μαζί με τα τακτικά επιδόματα και τις συντάξεις τις οποίες προσαυξάνουν.

Εμφανίζονται αλλά δεν φορολογούνται επίσης και οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία:

επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς κλπ, διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, νοητική υστέρηση κ.ά, οικονομική ενίσχυση ΑμΕΑ ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, ενίσχυση ατόμων με μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική -αναιμία κ.λπ, ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, ατόμων με αναπηρία όρασης, με εγκεφαλική παράλυση ή αποθεραπευμένων χανσενικών και των οικογενειών τους.

Ειδικότερες οδηγίες δίδονται επίσης και για περιπτώσεις, όπως:

  • από 1/1/2022 το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία, εμφανίζεται μεν στη δήλωση αλλά εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τυχόν αναδρομικά με περίοδο αναφοράς προ του 2022, αναγράφονται ξεχωριστά στο έτος/χρήση όπου αυτά αφορούν.
  • αμοιβές σε εργαζόμενους με ημερομίσθιο και παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς επίσης και σε ξεναγούς, για τις οποίες διενεργείται, από 14.6.2018, παρακράτηση φόρου 5%
  • αμοιβές που καταβλήθηκαν από φορείς του Δημοσίου σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Σε περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο, καθώς τα ποσά αυτά δεν εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement