Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Θα έμεναν στο… σκοτάδι 70 παιδιά με βαριά αναπηρία -Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ πήγε να κόψει το ρεύμα στην «Κιβωτό της Αγάπης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Χωρίς ρεύμα κινδύνευσε να μείνει το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης», το οποίο στεγάζει 70 παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ πήγε στο κτήριο που στεγάζεται η κλειστή δομή επί της οδού Κων/νου Παλαιολόγου 29, κοντά στην πλατεία Μαρούδα, προκειμένου να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης.

Η ενέργεια αυτή απετράπη μετά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι ανέφεραν πως θα κινδυνεύσουν ζωές καθώς ορισμένα άτομα είναι υποστηριζόμενα με οξυγόνο και μια διακοπή ρεύματος μπορεί να τους στοίχιζε και τη ζωή τους. Το συνεργείο έφυγε άπραγο, αλλά Διοίκηση και Εργαζόμενοι του Ιδρύματος βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό.
«Είναι απαράδεκτο από πού συνέβη. Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ ήρθε να κόψει το ρεύμα σε ένα Ίδρυμα που φιλοξενεί 70 παιδιά με βαριές αναπηρίες. Είναι ντροπή…», δηλώνει στην «Γ» η πρόεδρος του Δ.Σ. της Κιβωτού της Αγάπης, Κατερίνα Νικολάου.
Και προσθέτει: «Υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται μόνιμη υποστήριξη από οξυγόνο και μια διακοπή ηλεκτροδότησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Άραγε αυτοί που έδωσαν εντολή στο συνεργείο να έρθει να μας κόψει το ρεύμα δεν το σκέφθηκαν; Κανείς δεν νοιάζεται για αυτές τις ζωές;» διερωτάται με αγανάκτηση η κα Νικολάου.
Όπως μας εξηγεί, το ίδρυμα λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αδυνατεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στον πάροχο, με αποτέλεσμα οι οφειλές να ανέρχονται στο ποσό των 20.000 ευρώ περίπου. Ωστόσο, προσθέτει, «εμείς προσπαθούμε σε τακτικά χρονικό διαστήματα να καταβάλλουμε ένα χρηματικό ποσό έναντι – εκτός ρυθμίσεως διότι αδυνατούμε υπό τις παρούσες συνθήκες να ανταποκριθούμε- και ήδη υπάλληλος του Ιδρύματος είχε έρθει σε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και είχε διαβεβαιώσει πως μέχρι την Τρίτη θα καταβάλλαμε ένα χρηματικό ποσό. Φθάσαμε όμως στο σημείο να βιώσουμε το σκληρό πρόσωπο ενός οργανισμού… Εδώ χρωστάνε οι πάντες και αποφάσισαν να κόψουν απροειδοποίητα το ρεύμα στο Ίδρυμα. Αυτό είναι θλιβερό…»
Η κα Νικολάου ζητάει για μια ακόμα φορά την παρέμβαση της πολιτείας και της αρμόδιας Υπουργού ώστε να εγκριθεί μια γενναία επιχορήγηση προκειμένου το Ίδρυμα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες του ανάγκες.

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»

«Φιλοξενούμε 70 παιδιά με βαριές αναπηρίες και απασχολούμε 52 άτομα προσωπικό εξειδικευμένο για να μπορούμε να καλύπτουμε το σύνολο των αναγκών τους όπως η πολιτεία μας επιβάλλει. Δεν παίρνουμε καμία επιχορήγηση από το κράτος και το Ίδρυμα, μόνον με τα νοσήλια του ΕΟΠΠΥ, αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες του ανάγκες. Τα πάντα έχουν ακριβύνει, οι δωρεές έχουν περιοριστεί δραστικά διότι δυστυχώς πολύς κόσμος νομίζει πως είμαστε παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου», με την οποία το επισημαίνω δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση. Βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση» προσθέτει.
Μάλιστα, η κα Νικολάου υπογραμμίζει πως «έχουμε στείλει επιστολές στο Υπουργείο, η αρμόδια Υπουργός έχει ενημερωθεί και δια μέσω του αντιπεριφερειάχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, τον οποίο έχουμε επισκεφθεί σχετικά και έχουμε προτείνει να γίνει συνάντηση στο Υπουργείο για να τους ενημερώσουμε πλήρως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θεωρούμε πως είναι αναγκαία να αναληφθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία για να μπορέσουμε να λάβουμε μια επιχορήγηση από το κράτος χωρίς να μειωθούν τα νοσηλεία των τροφίμων, τα οποία δαπανούνται για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και φροντίδα και δεν επαρκούν για καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος», καταλήγει.

Για την ιστορία
Η σύσταση του Φιλανθρωπικού Σωματείου με την επωνυμία «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ» αποφασίστηκε ομόφωνα από 24 Πατρινούς πολίτες, με την καθοδήγηση του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Λιαρομμάτη στις 9 Αυγούστου 1971, στην αίθουσα της ομοσπονδίας επαγγελματιών και βιοτεχνών Πατρών.
Στις 6 Δεκεμβρίου 1972 το Φ.Σ. «ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ» σε έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε την ίδρυση ιδρύματος με την επωνυμία «ΓΑΛΗΝΗ ΠΟΝΕΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», η δε Σοφία Παπαρηγοπούλου δώρισε στο Σωματείο μία ημιανώγειο οικεία επί οικοπέδου 800τ.μ στην τοποθεσία «Αγυιά». Στις 20 Μαΐου 1973, μετά από έγγραφη εντολή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, το ίδρυμα μετονομάστηκε σε «Γαλήνη του Παιδιού». Την 1η Νοεμβρίου 1976 και μετά από επίπονες προσπάθειες, άρχισε η λειτουργία ιδρύματος με την επωνυμία «Γαλήνη Αναπήρων Παίδων» σε ενοικιασμένο κτίριο επί της οδού Γερμανού και Ηλείας 5. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1977, η Ασπασία Καρούσου δώρισε ένα οικόπεδο 200τ.μ. επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29.
Τον Οκτώβριο του 1977, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Λιαρομμάτης ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου σε αναγνώριση της πολυετούς βοήθειας και προσφοράς του. Το 1978 άρχισαν οι εργασίες για ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου στο οικόπεδο επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29 και στις 19 Νοεμβρίου 1979 το ίδρυμα μεταφέρθηκε από την οδό Ηλείας στο νέο κτίριο όπου και στεγάζεται μέχρι σήμερα. Το 2001 η Σταυρούλα Τούλα αγόρασε για λογαριασμό του Φ.Σ. ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΓΑΠΗΣ οικόπεδο 180τ.μ. σε συνέχεια του υπάρχοντος οικοδομήματος. Το 2006 άρχισε η ανέγερση της Νέας Πτέρυγας και το Μάιο του 2011 τέθηκε σε λειτουργία, διπλασιάζοντας το διαθέσιμο χώρο. H δυναμικότητά του είναι 79 ατόμων, ενώ διοικείται από 7μελές άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία. Το Ίδρυμα έχει σκοπό, να συνδράμει τις οικογένειες (κυρίως τις πολύτεκνες), αναλαμβάνοντας το βάρος της ανατροφής παιδιών με τόσο σοβαρά προβλήματα και απαλλάσσοντάς τες κατ’ επέκταση από το κοινωνικό στίγμα που επηρεάζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement