Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στις 12.30 μ.μ. η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη – Τι θα πει ο Πρωθυπουργός

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη Τύπου για θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και αγοράς εργασίας με άρωμα… εκλογών θα παραχωρήσει στις 12.30 μ.μ. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ο  Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό για όσα έχουν γίνει έως τώρα στον τομέα της οικονομίας αλλά ενδέχεται να προαναγγείλει τις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση του  στα εργασιακά θέματα την επόμενη τετραετία. Σημειώνεται δε πως έως τώρα ο κεντρικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομίας ήταν η μείωση των φόρωνωστόσο ο τωρινός στόχος είναι να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Πάντως δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να κάνει και μια μικρή αναφορά στο νέο πακέτο στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά και να μιλήσει για τον νέο δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί.

Ποια μέτρα στήριξης βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης

Το νέο πακέτο στήριξης των πολιτών που βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών: 

Απομένει να μειωθούν κατά άλλες 0,6 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές  των εργαζομένων μέχρι στιγμής  έχουν υποχωρήσει κατά 4,4 μονάδες και πως η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ήταν αυτές να φτάσουν μέχρι το τέλος της τετραετίας σε 5 μονάδες.

Έκτακτο Δώρο Πάσχα 

Ένα έκτακτο Δώρο Πάσχα ύψους 250 ευρώ με 300 ευρώ αναμένεται να δοθεί στους ευάλωτους πολίτες και στους συνταξιούχους. Δικαιούχοι του Δώρου εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν στο μέτρο και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ακόμη εάν το Δώρο αυτό θα δοθεί στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού

Οι φοροελαφρύνσεις 

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκονται φοροελαφρύνσεις όπως:

 α. Η μείωση Προκαταβολής Φόρου

β. Ρύθμιση 120 δόσεων

Ενδέχεται να δοθεί μία νέα ευκαιρία για 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων

γ.  Τέλος Επιτηδεύματος:

Εξετάζεται να μειωθεί το μέτρο σταδιακά για τις δηλώσεις του 2024 και μετά να καταργηθεί πλήρως το 2025. Υπενθυμίζεται πως τα ετήσια ποσά που καλούνται να πληρώσουν για το τέλος επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 1.000 ευρώ.

  • 1.000 ευρώ είναι για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
  • 800 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
  • 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 400 ευρώ εάν η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

Ωστόσο οι  λεπτομέρειες του πακέτου αναμένεται να γνωστοποιηθούν κοντά στην περίοδο του Πάσχα.


Ροή ειδήσεων

Advertisement