Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μηταράκης: Την υπόθεση των 38 μεταναστών του Έβρου τη διαχειρίστηκαν δυο ελληνικές ΜΚΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα των «38» μεταναστών του Έβρου, κλήθηκε να σχολιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να σταματήσει να υιοθετεί τα fake news. Όπως τόνισε, ενώ ο ίδιος στις 30 Αυγούστου στη Βουλή είχε πει ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε νεκρό παιδί στον Έβρο, «στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ και ενώ γνώριζε, αποφάσισε να υιοθετήσει τα fake news». Παράλληλα έκανε λόγο για δύο συγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ελληνικής προελεύσεως, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο «στήσιμο» της επιχείρησης στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.

«Στις 30 Αυγούστου πέρυσι, είπε ο κ. Μηταράκης, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας διαρκούς μόνιμης επιτροπής μετά από δικό μου αίτημα, όπου αποκάλυψα ξεκάθαρα και με στοιχεία ότι δεν υπήρχε νεκρό παιδί. Άρα η κυβέρνηση έχει επισήμως τοποθετηθεί στη Βουλή με στοιχεία στις 30 Αυγούστου ότι δεν υπήρχε τέτοιο περιστατικό, και όταν ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ είχε ενημέρωση από την κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε αυτό το περιστατικό. Αλλά επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίσει να αναπαράγει τα fake news. Αυτά τα fake news μερικές εβδομάδες μετά, με δική μας πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με το περιοδικό Spiegel το ίδιο το Spiegel αναίρεσε τα δημοσιεύματα του. Χθες είχαμε και το δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο στηρίχτηκε στην κατάθεση ενός εκ των 38 ο οποίος όμως ήδη από 01/12/22 είχε καταθέσει στην αρμόδια αστυνομική αρχή άρα όλα αυτά τα στοιχεία υπήρχαν και όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο εμφανές ότι υπήρξε μια συνωμοσία, ένα κύκλωμα το οποίο είχε σκοπό και να εκμεταλλευτεί αυτούς τους ανθρώπους αλλά κυρίως να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, να πιεστεί η κυβέρνηση».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτή την υπόθεση τη διαχειρίστηκαν δύο ελληνικές ΜΚΟ, η Human Right 360 και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο οποίο επικεφαλής είναι ένας πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι δύο οργανώσεις είναι οι οποίες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και γενικά διαχειρίστηκαν την υπόθεση των 38. Εγώ έχω πάει από τα τέλη Αυγούστου στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, τον κ. Ντογιάκο, όλα τα καινούργια στοιχεία που διαρκώς έρχονται και ενσωματώνονται στη σχετική δικογραφία. Το ποιος έχει και τί είδους ευθύνη έχει θα το αποφασίσει η αρμόδια δικαστική αρχή».

Το μέλος της κυβέρνησης σημείωσε παράλληλα: «Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τα fake news και συντάχτηκε εναντίον της χώρας σε ένα περιστατικό όπου υπάρχει σχεδίαση από πίσω, και ο στόχος είναι η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της. Δεχόμαστε συστηματικά πιέσεις και από ευρωβουλευτές της Αριστεράς και από ΜΚΟ και από διάφορους οι οποίοι αποσκοπούν ξεκάθαρα η Ελλάδα να ξαναγίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης όπως ήμασταν το 2015. Σας θυμίζω την παρέμβαση του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα που θύμισε ότι το 75% των παράνομων αφίξεων στην Ευρώπη το 2015 πέρασαν μέσω Ελλάδος ενώ το 2022 το 5% μόνο των συνολικά αυξημένων, θα έλεγα παράνομων, αφίξεων στην Ευρώπη πέρασαν μέσω Ελλάδας . Άρα εμείς πλέον δεν είμαστε η πύλη εισόδου και αυτό σημαίνει ότι για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και όσους βγάζουν λεφτά από τη λαθρομετανάστευση μιλάμε για απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Από 1 εκατομμύριο αφίξεις που είχε η Ελλάδα το 2015 στις 72.000 που είχε το 2019 και στις 15 χιλιάδες πέρυσι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση των ροών. Συνέπεια επίσης είναι και μια μεγάλη μείωση των δαπανών των δικών μας, για παράδειγμα στις 31/12/22 κλείσαμε το πρόγραμμα «Εστία» που σε κάποια στιγμή είχαμε φτάσει να έχουμε 25 χιλιάδες άτομα σε διαμερίσματα. Έχουμε κλείσει από το 2021 το πρόγραμμα ξενοδοχείων όπου δεκάδες ξενοδοχεία ήταν γεμάτα με αιτούντες άσυλο και πλέον έχουμε περιοριστεί σε 33 από 121 γενικά δομές που λειτουργούσαμε τα χρόνια της κρίσης.

Όσον αφορά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης είπε πως «οι φράχτες καλώς ή κακώς είναι ένα απαραίτητο συστατικό σε μια ολοκληρωμένη πολιτική μείωσης των ροών. Να σας θυμίσω ότι στο συνέδριο που έγινε τον Ιανουάριο του 2022 στο Βίλνιους συνδιοργανωμένο από την Ελλάδα, την Λιθουανία, την Πολωνία και την Αυστρία όπου συμμετείχαν 27 υπουργοί εσωτερικών η πλειοψηφία των κρατών μελών, 16 κράτη μέλη με ψήφισμα που τότε υιοθετήσαμε ήταν υπέρ της δημιουργίας φράχτη σε διάφορα σημεία εισόδου της ΕΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εκατομμύρια αφίξεις κάθε χρόνο για πολλά χρόνια, αυτό δεν είναι η δυνατότητα της Ευρώπης. Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δεν θέλουμε να είμαστε εμείς η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών στην Ευρώπη και δεν είμαστε».

Τέλος, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι τουρκικές εκλογές θα δημιουργήσουν ενδεχόμενη πίεση στο σύνορα, είπε πως είναι «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βιώνουμε πίεση στο μεταναστευτικό. Το θέμα είναι ότι μάθαμε να την αντιμετωπίζουμε χωρίς να έχουμε επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία. Και έχουμε πολύ χαμηλές ροές πλέον που δεν επηρεάζουν πια τον τρόπο ζωής των νησιωτών μας, των πόλεων. Το ότι μπορεί να υπάρξει μια πίεση στα σύνορα το 2023 είναι εντός των υπολογισμών μας γι’ αυτό και αποφασίσαμε στο ΚΥΣΕΑ να επεκτείνουμε καθ’ όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων το φράχτη. Γι’ αυτό παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στα νησιά μας και παρακολουθούμε και καταφέρνουμε και ελέγχουμε τις ροές σε χαμηλά επίπεδα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement