Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Επέτειος Μυστικής Συνέλευσης Βοστίτσας: Επίσημη αργία την Πέμπτη 26/1 – Αναλυτικά το τελικό πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ιστορική επέτειος της «ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ (26-30) Ιανουαρίου 1821» θα εορταστεί με λαμπρότητα και επισημότητα και θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 Ιανουαρίου 2023:

– Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμών, Τραπεζών, οικιών, καταστημάτων και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από ώρα 08:00 π.μ. μέχρι και τη δύση του ηλίου της 30ης Ιανουαρίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων, του Δ.Ι.Λ. Μουσείου Αιγίου και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 25ης, 26ης,  27ης, 28ης & 29ης Ιανουαρίου.

– Πραγματοποίηση Ομιλιών στα σχολεία του Δήμου Αιγιαλείας σχετικά με την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε 26 – 30 Ιανουαρίου 1821 στη Βοστίτσα (Αίγιο) και αποτελεί την πρώτη πολιτική πράξη των Ελλήνων, που καθόρισε την έναρξη του Εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, με τις έχουσες πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα αποφάσεις της και που αποδείχτηκαν σημαντικές για  τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι ώρες ομιλιών  θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 (ΑΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ)

ΩΡΑ 08:00: Έπαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνιων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

ΩΡΑ 10:20: Πέρας προσέλευσης επισήμων, αντιπροσωπειών (σημαιοφόρων) Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικής Αιγίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου.

ΩΡΑ 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου.

ΩΡΑ 10:50:

· Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  κ. Φωκίωνα Ζαΐμη Εκπρόσωπο Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 – Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.

· Χαιρετισμός  από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των Σχολείων, Προσκόπων και Οδηγών με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων).

ΩΡΑ 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων.

ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας & Τεμένης, Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821» με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αιγίου «Ευτέρπη», της Φιλαρμονικής Ακράτας και Δημοτικής Φιλαρμονικής Αιγείρας «Ιωάννης Κοκονέτσης», στην οδό Μητροπόλεως (κάθοδος).

Από την Α/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Αντώνιος Γκολόης, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και από την Β/βάθμια Εκπ/ση συντονιστής ορίζεται ο κ. Κωνσταντίνος Βελισσαρόπουλος, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής του 1ου Λυκείου Αιγίου.

Η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου είναι αργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε όλο τον Δήμο Αιγιαλείας.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ώρα 21.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή της επετειακής πολεμικής ταινίας ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια  «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» (Α΄ μέρος: Η απόφαση και η οργάνωση του Αγώνα), του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», με ελεύθερη είσοδο.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 08:00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Τεμένης. Ομιλία για την ιστορική επέτειο από την κα ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ-ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλόλογο, Ιστορικό, Πρόεδρο της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγίου (Ι.Λ.Ε.Α.).

ΩΡΑ 19.30: ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση αγήματος Συλλόγου «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας 1821», Συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων & Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου και του κοινού τμήματος Φιλαρμονικών Αιγείρας και Ακράτας, στην οδό Μητροπόλεως από Ανδρέου Λόντου έως Υψηλά Αλώνια (άνοδος).

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 10.30: Επιμνημόσυνη δέηση και Κατάθεση στεφάνων στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου στην προτομή του Α.Λόντου

ΩΡΑ 12.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως (κάθοδος).

Ώρα 19.00: 1η Κινηματογραφική Προβολή του πολεμικού ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια  «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του εικοσιένα» (Β’μέρος: Ο πρώτες νίκες-τα 200 χρόνια) του Αιγιώτη Κινηματογραφιστή Βασίλη Γεωργαντά στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», με ελεύθερη είσοδο.

 

Τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει ο Αντιδήμαρχος Ευστράτιος Βαρδάκης

Τελετάρχες ορίζονται οι Δημοτικοί υπάλληλοι : α) κα. Αγλαΐα Σαλαμούρα, β) κ. Αριστομένης Σταματόπουλος

 

*** Κατά το τετραήμερο 26-29 Ιανουαρίου θα είναι επισκέψιμο το Κινητό Ψηφιακό Μουσείο Ιστορίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο παλιό λιμάνι Αιγίου, τις εξής ημέρες και ώρες:

 

– Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 5.00-8.00 μ.μ.

– Παρασκευή 27 Ιανουαρίου και Σάββατο 28 Ιανουαρίου 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ. και 5.00-8.00 μ.μ.

– Κυριακή 29 Ιανουαρίου 12.00-7.00 μ.μ.

 

θα τηρηθούν όλοι οι υγειονομικοί κανόνες, που η Πολιτεία έχει θεσπίσει κατα του Covid-19, καθώς και τα μέσα αυτοπροστασίας.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πτώση Phantom F-4: Την Πέμπτη η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρωί της Πέμπτης (2/2) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος τη Δευτέρα (30/1) βρέθηκε νεκρός μετά την πτώση του Phantom-F4 στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας.

Ο χαμός του 29χρονου υποσμηναγού έχει βυθίσει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας.

Σήμερα, Τετάρτη, οι γονείς του υποσμηναγού καλούνταν να αναγνωρίσουν τη σορό του, με τον πατέρα του να αναφέρει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν αντέχει να πάει για αναγνώριση της σορού του παιδιού του, σημειώνοντας πως θα πάει μόνο στην κηδεία και στον τάφο.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιατρικός: Θλίψη για τον θάνατο του ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψήφισμα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών για την αιφνίδια αναγγελία του θανάτου του ιατρού – ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: “Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τη θλιβερή είδηση της αιφνίδιας αναγγελίας θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου ΚΑΛΑΜΑΚΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 ενώ έλαβε τον τίτλο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το έτος 1983. Άσκησε από το 1984 και επί σειρά ετών το ελεύθερο επάγγελμα στο κέντρο της πόλης μας
διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο. Παρείχε επίσης τις υπηρεσίες του ως ιατρός στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία ενώ για ένα διάστημα ως επιμελητής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Ο εκλιπών υπηρέτησε την επιστήμη του με αφοσίωση και προσήλωση στους ασθενείς του.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του
2. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
3. Να διαβιβαστεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας”

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συντριβή F4: Στις έρευνες και η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τις 10.30 το πρωί, άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, πραγματοποιούν έρευνες στα παράλια του κυπαρισσιακού κόλπου προκειμένου να εντοπίσουν κάποιο ίχνος που θα τους οδηγήσει στον σμηναγό που αγνοείται. Στις συμμετέχει και πεζοπόρο τμήμα, το οποίο θα περπατήσει κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Παράλληλα, ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιεί πτήσεις σε όλη την ακτογραμμή, από την Ανδραβίδα μέχρι νότια, κοντά στην Κυπαρισσία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα