Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια απογοήτευση από τη στάση Σόλτς για τα Leopard

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κάνουμε πολλά και για αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι με αδέξιους χειρισμούς σε επιμέρους τομείς -παρότι κάνουμε τόσα πολλά- καταστρέψαμε σε μεγάλο βαθμό τη φήμη μας». Με αυτή τη φράση αποτύπωσε ο Άντον Χοφράιτερ, αρμόδιος από το κόμμα των Πράσινων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον εσωτερικό και διεθνή αντίκτυπο από την καθυστέρηση παράδοσης των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, σε μια απολύτως κρίσιμη στιγμή για την έκβαση του πολέμου.

Με το κόμμα του να μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Χοφράιτερ παραδέχτηκε πως η κωλυσιεργία από πλευράς του Βερολίνου απομειώνει την ηγετική θέση της χώρας του εντός της ΕΕ, αλλά και το διεθνή ρόλο της Γερμανίας. Και αυτό, γιατί η άρνησή της να παρέχει η ίδια ή να επιτρέψει στις χώρες που έχουν υπό την κατοχή τους τα γερμανικά άρματα να αποστείλουν έναν σημαντικό αριθμό αυτών προς το Κίεβο, έχει στην πραγματικότητα «δέσει» τα χέρια των Συμμάχων.

Το «μπλακ ουτ» στη δυτική στήριξη εξαιτίας της αρνητικής στάσης του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς απέναντι στη διάθεση των Leopard 2 αποτυπώθηκε πλήρως στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι των κρατών -μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη γερμανική βάση Ραμσταϊν, όπου δεν βγήκε τελικά «λευκός καπνός» για τη χορήγηση αρμάτων μάχης άμεσα στην Ουκρανία, παρότι η πίεση προς το Βερολίνο υπήρξε κάτι περισσότερο από ασφυκτική. Στο ενδιάμεσο, το Κίεβο ζητά σχεδόν απελπισμένα τα συγκεκριμένα άρματα μάχης συγκινώντας την παγκόσμια κοινότητα, σε σημείο που το όνομα του Γερμανού Καγκελάριου να συνοδεύεται από χιλιάδες επιτιμητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον πλανήτη, κατά τις τελευταίες ώρες. Σε μια γραμμή άμυνας και υπό το βάρος των διεθνών αντιδράσεων, ο νέος Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πως «θα υπάρξει μια απόφαση σύντομα, όποια κι αν είναι αυτή» αναφορικά με την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, παραδεχόμενος παράλληλα πως αυτά είναι απαραίτητα για μια ουκρανική επίθεση στις περιοχές του ανατολικού Λουχάνσκ και του Ντονμπάς. «Ότι χρειάζονται τανκς, ότι χρειάζεται μια επιθετική κίνηση σε σχέση με το Ντονμπάς, σε σχέση με το Λουχάνσκ, αυτό είναι απολύτως σαφές, αλλά πώς θα εξοπλιστεί τότε πρέπει να φανεί, αλλά υπάρχουν και άλλα κράτη που μπορούν να συνεισφέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, αιτούμενος ταυτόχρονα η απόφαση που θα προκύψει να είναι «στενά συντονισμένη» μεταξύ των Συμμάχων. «Μιλάμε για βαριά τεθωρακισμένα όπλα που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς, και πρέπει να σταθμίσουμε πολύ προσεκτικά πότε θα τα φέρουμε στην εξίσωση», κατέληξε ο Πιστόριους.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ενέκρινε χθες πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέποντας και κονδύλια για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα η Μόσχα ανανεώνει την πρώτη γραμμή μάχης της, με νεοσύλλεκτους που εκπαιδεύτηκαν μετά τη μερική επιστράτευση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αμήχανες, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της Γερμανίας απέναντι στα Leopard, οι Βρυξέλλες «δείχνουν» με νόημα τη δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Αναλένας Μπέρμποκ, η οποία τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση δεν θα μπλοκάρει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως την Πολωνία. Η τελευταία έχει προαναγγείλει δια του Πρωθυπουργού της, Ματέους Μοραβιέτσκι πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και θα παρακολουθούμε την Ουκρανία να αιμορραγεί μέχρι θανάτου», εξηγώντας ο ίδιος πως προτίθεται να παρακάμψει το Βερολίνο, συγκροτώντας ένα μπλοκ όσων χωρών επιθυμούν τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με άρματα μάχης «τώρα». Σημειωτέον ότι η Πολωνία διαθέτει 247 άρματα μάχης Leopard υπό την κατοχή της, η Γερμανία υπολογίζεται πως διατηρεί 300, ενώ 2.000 υπάρχουν στην Ευρώπη, διασκορπισμένα στα οπλοστάσια μεταξύ 13 χωρών της. Τα πράγματα, όμως, γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα με βάση το γεγονός ότι η Μόσχα εντείνει τις απειλές της προς τη Δύση στην προοπτική παροχής στην Ουκρανία δυτικών αρμάτων μάχης, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει χθες πως «οι Ουκρανοί θα υποφέρουν, αν η Δύση στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο», για να συμπληρώσει ακόμη πως όλες οι [δυτικές] χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

Οι αιτίες

Την ίδια ώρα, παρά τις διεθνείς αποδοκιμασίες στο πρόσωπό του, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς κρατά τα άρματα μάχης Leopard στα γερμανικά υπόστεγα, με δεδομένο ότι λίγο διάστημα πριν τη συμπλήρωση ενός έτους πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα εντείνει τις απειλές κατά της Δύσης, στην προοπτική κλιμάκωσης του πολέμου σε ολοκληρωτικό. Σε μια πρωτοφανή τοποθέτησή του χθες, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως στην Ουκρανία «πλέον δεν μιλάμε για έναν υβριδικό πόλεμο Ρωσίας-Δύσης, αλλά για σχεδόν πραγματικό», γεγονός που εντείνει τον παγκόσμιο φόβο για γενίκευση του πολέμου ή διεύρυνση των επιθέσεων της Ρωσίας προς άλλα σημεία, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε αυτήν την προοπτική, ο Καγκελάριος Σολτς μοιάζει να κρατά καλά φυλαγμένες τις εθνικές εφεδρείες, δεδομένου ότι οι στενότατες σχέσεις Βερολίνου – Μόσχας των ημερών Μέρκελ έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Επιπλέον, βασικός πονοκέφαλος για το Ρώσο Πρόεδρο συνιστά η τρέχουσα κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία υπολείπεται κατά πολύ της αποτρεπτικής ισχύος, την οποία θα έπρεπε να διαθέτει μια εύρωστη οικονομικά χώρα του επιπέδου της Γερμανίας. Στην κατεύθυνση αυτή, «είμαστε τεράστιοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ανάγκη συζήτησης για την παράδοση των Leopard 2 και θα πάρουμε αυτόν τον χρόνο» τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες, χρόνος που για αρκετούς αναλυτές σχετίζεται ευθέως με την προσπάθεια μιας «καταδρομικής» και σχεδόν αναγκαστικής ανασύνταξης των δυνάμεων του γερμανικού στρατού.

Συνακόλουθα, ο Γερμανός Κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε -σχολιάζοντας για τη στάση της χώρας του σε σχέση με τα άρματα μάχης- την προϋπόθεση που θέτει η Γερμανία για την άμεση αποστολή τους στην Ουκρανία, λέγοντας δηλαδή πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ «είναι συνεχείς και εποικοδομητικές, ανταλλάσσουμε απόψεις με σαφήνεια και ο καγκελάριος εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πολύ στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ». Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο επιθυμεί εμμέσως να εξισορροπήσει τη διάθεση των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία σε επίπεδο ισχύος στο βόρειο ημισφαίριο, με ενεργό το αίτημα να παράξουν και οι ΗΠΑ άφθονα άρματα μάχης προς την Ουκρανία και συγκεκριμένα τα M1 Abrams.

Παρότι η Ουάσιγκτον απορρίπτει προσώρας το αίτημα της Γερμανίας ισχυριζόμενη ότι ο ανεφοδιασμός και η συντήρηση των αρμάτων μάχης M1 Abrams είναι αδύνατος στις συνθήκες πολέμου που επικρατούν στην Ουκρανία, εντούτοις η Πολωνία μετρά αντίστροφα για τη χορήγηση των δικών της αρμάτων Leopard προς το Κίεβο, αν και η γερμανική πλευρά διατείνεται πως δεν έχει λάβει ακόμη θεσμικά το συγκεκριμένο αίτημα, ώστε να εκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Μπροστά στο αδιέξοδο, όμως, ο επιτελάρχης του προέδρου της Ουκρανίας Αντρί Γέρμακ, με ανάρτησή του στο Telegram σημείωσε χθες ότι το Κίεβο χρειάζεται πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους. «Χρειαζόμαστε άρματα μάχης -όχι 10 με 20- αλλά πολλές εκατοντάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γέρμακ, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι (να αποκαταστήσουμε) τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό, που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του». Πρακτικά, η δραματική έκκληση του Κιέβου για την προμήθεια αρμάτων μάχης, κυρίως των Leopard 2, εδράζεται δηλαδή στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας να επιστρέψει στα σύνορα του 1991, δηλαδή στην επανακατάληψη της Κριμαίας που βρίσκεται σε ρωσικό έλεγχο από το 2014, αλλά και όσων περιοχών προσάρτησε παράνομα η Μόσχα τους τελευταίους έντεκα μήνες, προτού εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου, ώστε να διατηρεί ελπίδες για «διάσωση» ικανού ποσοστού επί τους εδάφους της.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Διεθνή

Ισπανία: Τρεις νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία κοντά στη Βαρκελώνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυκατοικία στον δήμο Ρουμπί, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 11 οχήματα.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν δεκάδες ενοίκους. Πρώτες βοήθειες χρειάστηκαν 23 άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του πυκνού καπνού.

Τα θύματα ήταν ένοικοι διαμερισμάτων του πρώτου ορόφου και πιθανολογείται ότι έχασαν τις αισθήσεις τους στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο κτήριο.

Tres muertos tras un incendio en un edificio de Rubí

Σύμφωνα με μαρτυρίες ενοίκων που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Rubi, πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα.

 

 

Περισσότερα

Διεθνή

Το… απαγορευμένο tiktok

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αρχή έκαναν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, συστήνοντας ή και απαγορεύοντας πλήρως στους κρατικούς υπαλλήλους τη χρήση του tiktok στα κινητά τους τηλέφωνα. Και τώρα, σειρά παίρνουν τα άλλα κράτη, το ένα μετά το άλλο.

Τελευταία, η Ολλανδία που ανακοίνωσε ότι αποθαρρύνει τη χρήση σε τηλέφωνα που διανέμει η κυβέρνηση όλων των εφαρμογών από «χώρες με επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα που έχει στόχο την Ολλανδία ή τα ολλανδικά συμφέροντα». Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών AIVD κατέταξε την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στις χώρες που έχουν τέτοιου είδους επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα, το οποίο εγείρει τον κίνδυνο κατασκοπίας. Επίσης, αυτό τον μήνα, το Βέλγιο απαγόρευσε το TikTok από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές των υπαλλήλων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σε βάρος του TikTok, με την υποψία ότι δεν εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες ελέγχου για «επικίνδυνα περιεχόμενα που προτρέπουν την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές». Και επίσης, η Βρετανία απαγόρευσε με τη σειρά της την εφαρμογή στις κυβερνητικές συσκευές. Το tiktok φαίνεται πως «εξοβελίζεται» για τον δυτικό κόσμο…

Περισσότερα

Διεθνή

Γαλλία: Αστυνομικός ρίχνει μπουνιά σε διαδηλωτή και τον αφήνει αναίσθητο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία, με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Οι Γάλλοι βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους διαδηλώνοντας, με βίαια επεισόδια να ξεσπούν ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικούς.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από το Παρίσι, ο αστυνομικός χτυπά με μπουνιά τον διαδηλωτή και τον αφήνει αναίσθητο.

Στο βάθος μάλιστα φαίνονται και άλλες διαμάχες μεταξύ στελεχών της αστυνομίας και ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες , ο διαδηλωτής παρέμεινε αναίσθητος για περίπου πέντε λεπτά μετά το χτύπημα που δέχθηκε από τον αστυνομικό. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Παρίσι, Λοράν Νουνιέζ, έχει δηλώσει ότι θα γίνει έρευνα για το περιστατικό.

Κλιμακώνεται η ένταση

Η ένταση κλιμακώνεται μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα με τους διαδηλωτές να φεύγουν από την πλατεία Vauban και να κατευθύνονται σε κοντινές γειτονιές, όπου κάποιοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σκουπίδια. Είναι γεγονός ότι ήδη από τις 16 Μαρτίου, η Αμερικανική Πρεσβεία εξέδωσε προειδοποίηση στους Αμερικανούς που βρίσκονται στο Παρίσι σχετικά με τις διαδηλώσεις.

Νέος γύρος απεργιών και διαμαρτυριών έχει προκηρυχθεί την Πέμπτη και αναμένεται να φέρει ξανά σε αδιέξοδο αρκετούς τομείς στην καθημερινότητα των Γάλλων. Η κυλιόμενη απεργία από υπαλλήλους στην καθαριότητα στο Παρίσι έχει οδηγήσει στη δημιουργία βουνών από απορρίμματα καθιστώντας την ατμόσφαιρα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα