Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο προσκήνιο στρεπτόκοκκος και οστρακιά-Ύφεση σε προσέλευση και εισαγωγές στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ, 21 παιδιά νοσηλεύονται με βρογχιολίτιδες και πολλαπλές ιώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Ύφεση μεν σε προσέλευση στα επείγοντα και εισαγωγών στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ, πλην όμως η «εισαγωγή» στο προσκήνιο των παιδικών λοιμώξεων το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου Β με συνεπαγόμενη την οστρακιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής & Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρώv Αναστασία Βαρβαρήγου, η προσέλευση παιδιών στα επείγοντα παρουσίασε ύφεση με μόνον 37 προσελεύσεις για το περασμένο Σαββατοκύριακο Εφημερίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου πλην όμως, όπως η ίδια επισημαίνει «Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για παροδική ύφεση με επανάκαμψη της έξαρσης των αναπνευστικών και άλλων λοιμώξεων που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο λόγω εποχής, εκδοχή που θεωρούμε πιθανότερη» Η Καθηγήτρια Βαρβαρήγου παράλληλα επισημαίνει, ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά παιδιών με λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Β και οστρακιά, εμπύρετες αμυγδαλίτιδες που παίρνουν αγωγή και νοσηλεύονται στο σπίτι «Ο στρεπτόκοκκος που εμφανίστηκε στην Αγγλία με θανατηφόρα περιστατικά, είναι γεγονός ότι βρίσκεται εντός της πλειάδας των λοιμώξεων που αντιμετωπίζουμε τώρα. Χάριν όμως της χορήγησης στα παιδιά των ενδεδειγμένων αντιβιοτικών τα περιστατικά έχουν ήπια συμπτωματολογία και δεν χρήζουν εισαγωγής. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο στρεπτόκοκκος Β είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση οστρακιάς στα παιδιά, την οποία αντιμετωπίζουμε με την κατάλληλη αγωγή χωρίς απρόοπτα. Η οστρακιά οφείλεται σε ένα βακτήριο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία (τοξίνη) η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά.»
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σε ερώτημα της «Γ» ποια τα συμπτώματα της οστρακιάς και αν με τα υπάρχοντα περιστατικά μπορούμε να μιλήσουμε για επιδημικό κύμα απαντά: «όσον αφορά στα συμπτώματα οστρακιάς, το παιδί που έχει μολυνθεί μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα και αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύον. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες.
Η οστρακιά μεταδίδεται από τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα».
Όσον αφορά για το πρόκειται για επιδημία, η κυρία Βαρβαρήγου, επισημαίνει: «Θα περιμένουμε κάποιες μέρες παρακολουθώντας το φαινόμενο και με βάση τον αριθμό των προσβληθέντων παιδιών θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν αντιμετωπίζουμε επιδημία οστρακιάς».
Στο ερώτημα ποιες είναι οι νόσοι που χρήζουν νοσηλείας τα 21 παιδιά που αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στην Παιδιατρική του ΠΓΝΠ, δηλώνει: «Νοσηλεύουμε παιδιά με διάφορες αναπνευστικές ιώσεις, αλλά και άλλα περιστατικά. Στην πλειονότητά τους είναι βρογχιολίτιδες, αναπνευστικές ιώσεις από ιούς γρίπης, RSV, δύο παιδιά με covid -19 και περιστατικά άλλων αιτιολογιών».
Προφύλαξη από ιώσεις και οστρακιά
Απαντώντας στο ερώτημα τι συνιστά για την αποφυγή του επιπολασμού των ιώσεων και δη του μικροβίου του στρεπτόκοκκου και της οστρακιάς, η ίδια επισημαίνει, ότι η αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους, η μάσκα και η σχολαστική προσωπική υγιεινή αποδίδει στις ιώσεις. Για την οστρακιά ανέφερα ήδη ότι μεταδίδεται από τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού και αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου παιδιού την πετσέτα του ή άλλα ρούχα».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πτώση Phantom F-4: Την Πέμπτη η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πρωί της Πέμπτης (2/2) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος τη Δευτέρα (30/1) βρέθηκε νεκρός μετά την πτώση του Phantom-F4 στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας.

Ο χαμός του 29χρονου υποσμηναγού έχει βυθίσει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας.

Σήμερα, Τετάρτη, οι γονείς του υποσμηναγού καλούνταν να αναγνωρίσουν τη σορό του, με τον πατέρα του να αναφέρει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν αντέχει να πάει για αναγνώριση της σορού του παιδιού του, σημειώνοντας πως θα πάει μόνο στην κηδεία και στον τάφο.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιατρικός: Θλίψη για τον θάνατο του ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψήφισμα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών για την αιφνίδια αναγγελία του θανάτου του ιατρού – ορθοπαιδικού Νικολάου Καλαμακίδη.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: “Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τη θλιβερή είδηση της αιφνίδιας αναγγελίας θανάτου του αγαπητού μας συναδέλφου ΚΑΛΑΜΑΚΙΔΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 ενώ έλαβε τον τίτλο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το έτος 1983. Άσκησε από το 1984 και επί σειρά ετών το ελεύθερο επάγγελμα στο κέντρο της πόλης μας
διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο. Παρείχε επίσης τις υπηρεσίες του ως ιατρός στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία ενώ για ένα διάστημα ως επιμελητής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών. Ο εκλιπών υπηρέτησε την επιστήμη του με αφοσίωση και προσήλωση στους ασθενείς του.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να καταθέσει στεφάνι στη σορό του
2. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
3. Να διαβιβαστεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένειά του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας”

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συντριβή F4: Στις έρευνες και η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τις 10.30 το πρωί, άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, πραγματοποιούν έρευνες στα παράλια του κυπαρισσιακού κόλπου προκειμένου να εντοπίσουν κάποιο ίχνος που θα τους οδηγήσει στον σμηναγό που αγνοείται. Στις συμμετέχει και πεζοπόρο τμήμα, το οποίο θα περπατήσει κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Παράλληλα, ελικόπτερο της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιεί πτήσεις σε όλη την ακτογραμμή, από την Ανδραβίδα μέχρι νότια, κοντά στην Κυπαρισσία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα